Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Fidesz: Kormánypénzből fizetik az MSZP-kampányt

2005.07.30. 14:59
A Fidesz arra kéri az MSZP-t, fizesse be a kormánykasszába azt a 150 millió forintot, amelyből Gyurcsány Ferenc szocialista pártkampányát fizetik. Az MSZP szóvivője szerint nem vitatható el egy párttól, hogy tájékoztassa a választókat elért eredményeiről.

Pártállami időket idéző módon fonódik össze az MSZP és a Gyurcsány-kormány propagandája, amire a rendszerváltás óta nem volt példa Magyarországon, közölte a Fidesz szóvivője szombaton az MSZP Köztársaság téri székháza előtt. Néhány nappal ezelőtt elkezdődött Gyurcsány Ferenc telefonos kampánya, amelyben ha valaki azt válaszolja, hogy még nem hallott a kormány száz lépés programjáról, akkor a miniszterelnök megkérdezi, hogy az illető hozzájárul-e ahhoz, hogy MSZP-aktivisták felkeressék és tájékoztassák arról, mondta Révész Máriusz.

A Fidesz azt kéri az MSZP-től, hogy a száz lépés programra elköltött 150 millió forintot haladéktalanul fizesse vissza a kormány kasszájába, hiszen a telefonos kampányból teljesen egyértelműen kiderül, hogy ez az összeg Gyurcsány Ferenc szocialista pártkampányát szolgálja, közölte Révész Máriusz.

Révész Máriusz: Az SZDSZ-szel is tisztességtelenek

"Ez mindenképpen elfogadhatatlan, egy demokráciában nem mehet így, egy demokratához ez a tevékenység nem méltó" - jelentette ki a politikus, aki szerint el kell dönteni, hogy a száz lépés program a kormány vagy a pártpropaganda része-e. Véleménye szerint ez az eljárás tisztességtelen az SZDSZ-szel szemben is, hiszen a száz lépés program közös kormányzati tevékenység.

A politikus bírálta a kormány sms-kampányát is, feltette a kérdést, vajon miért költenek erre közpénzt, ha - amint azt a kormányszóvivő mondta - nem követi jogalkotás a programot.

A parlament elfogadta az SMS-kampányt

Nyakó István MSZP-szóvivő az elhangzottakra úgy reagált: "Nem vitatható el egy párttól sem kormányzati időszakában, hogy tájékoztassa a választókat azokról az eredményekről, amelyeket kormányzati tényezőként elért."

Közölte, hogy a telefonos tájékoztató a száz lépés programról a Magyar Szocialista Párt programja, és az MSZP fizeti saját költségvetéséből. A kérdések és válaszok programsorozatot pedig a központi költségvetés finanszírozza, amit a parlament 2004 decemberében elfogadott.