Aliz
6 °C
14 °C

FT: Rablás, politikai nyomás a sajtóra és az igazságszolgáltatásra

2002.02.07. 13:25
Amikor Komássy Ákos januárban a Duna Plazába ment vásárolni, autója sok ezer budapesti autójának sorsára jutott, a csomagtartót feltörték, a rablók pedig komoly zsákmánnyal távozhattak - kezdi helyzetjelentését a magyar választási előkészületekről a Financial Times.
Komássy ugyanis a szocialistáknak dolgozik, és kocsija hátuljában két laptop is volt, tele az MSZP kampányterveivel, valamint volt ott egy dosszié is, amely Orbán Viktor családjának korrupciógyanús ügyét tartalmazta. A rablásnak - állítja Magyarország mellékletében az európai gazdasági körök mértékadó lapja - lehetett persze véletlen célpontja is Komássy. Az utóbbi időben azonban túl sok titokzatos eset tett keresztbe a szocialistáknak ahhoz, hogy azt szimplán egy rossz sorozatnak tekintsék.

Normális körülmények között minden más lenne

Az FT idézi Gál J. Zoltánt, Medgyessy kampányfőnökét, aki szerint a kormány mögött álló árnyékembereknek tudható be, hogy a mostani a választási kampány nagyon különbözik attól, amilyen "normális körülmények között" lehetne. Bár egy névtelenségbe burkolózó budapesti diplomata szerint a választások tisztaságához nem fér kétség, az előkészületekben mindkét oldal keményen játszik. A küzdelemben pedig talán a kormányoldalnak van több eszköze saját esélyei maximalizálására.

Az ellenzék "panaszai" között szerepel például - írja az FT -, hogy a bíróság és az ügyészség nem egyenlő elbírálással kezeli a politikához kapcsolódó ügyeket. Az ügyészek például tovább folytatják Medgyessy Péter ellen azt a bűnügyi vizsgálatot, amelyben azt firtatják, vajon megvesztegette-e a kormányfő-jelölt a főváros egyik kerületi önkormányzatát 1998-ban. A lap szerint a gyanúsítás az elejétől fogva valószínűtlennek tűnt, és Medgyessy már sajtópert is nyert az ügyet kirobbantó Magyar Nemzettel szemben. Az újság a választások közelségével hozza összefüggésbe a sajtó függetlenséget érintő ügyeket is. Mint írják, az állami tulajdonú Magyar Rádió szakított az egyik utolsó olyan bemondójától, aki műsoridőt biztosított műsoraiban az ellenzéknek.

Ki tudja elhitetni, hogy a másik a hunyó

A lap végül idézi a Tárki közvélemény-kutatását, amely szerint az MSZP minden támadás és defenzíva ellenére néhány pontos vezetésre tett szert az utóbbi hetekben hozzátéve Tóth István György, kutatócég vezetőjének megállapítását: "azok a politikusok kerülhetnek közelebb a győzelemhez, akik el tudják hitetni a közvéleménnyel, hogy nem ők, hanem a másik oldalon lévők folytatnak negatív kampányt".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?