Erik, Alexandra
EUR 386,13 Ft
USD 365,59 Ft
11 °C
23 °C

FT: Rablás, politikai nyomás a sajtóra és az igazságszolgáltatásra

2002.02.07. 13:25
Amikor Komássy Ákos januárban a Duna Plazába ment vásárolni, autója sok ezer budapesti autójának sorsára jutott, a csomagtartót feltörték, a rablók pedig komoly zsákmánnyal távozhattak - kezdi helyzetjelentését a magyar választási előkészületekről a Financial Times.
Komássy ugyanis a szocialistáknak dolgozik, és kocsija hátuljában két laptop is volt, tele az MSZP kampányterveivel, valamint volt ott egy dosszié is, amely Orbán Viktor családjának korrupciógyanús ügyét tartalmazta. A rablásnak - állítja Magyarország mellékletében az európai gazdasági körök mértékadó lapja - lehetett persze véletlen célpontja is Komássy. Az utóbbi időben azonban túl sok titokzatos eset tett keresztbe a szocialistáknak ahhoz, hogy azt szimplán egy rossz sorozatnak tekintsék.

Normális körülmények között minden más lenne

Az FT idézi Gál J. Zoltánt, Medgyessy kampányfőnökét, aki szerint a kormány mögött álló árnyékembereknek tudható be, hogy a mostani a választási kampány nagyon különbözik attól, amilyen "normális körülmények között" lehetne. Bár egy névtelenségbe burkolózó budapesti diplomata szerint a választások tisztaságához nem fér kétség, az előkészületekben mindkét oldal keményen játszik. A küzdelemben pedig talán a kormányoldalnak van több eszköze saját esélyei maximalizálására.

Az ellenzék "panaszai" között szerepel például - írja az FT -, hogy a bíróság és az ügyészség nem egyenlő elbírálással kezeli a politikához kapcsolódó ügyeket. Az ügyészek például tovább folytatják Medgyessy Péter ellen azt a bűnügyi vizsgálatot, amelyben azt firtatják, vajon megvesztegette-e a kormányfő-jelölt a főváros egyik kerületi önkormányzatát 1998-ban. A lap szerint a gyanúsítás az elejétől fogva valószínűtlennek tűnt, és Medgyessy már sajtópert is nyert az ügyet kirobbantó Magyar Nemzettel szemben. Az újság a választások közelségével hozza összefüggésbe a sajtó függetlenséget érintő ügyeket is. Mint írják, az állami tulajdonú Magyar Rádió szakított az egyik utolsó olyan bemondójától, aki műsoridőt biztosított műsoraiban az ellenzéknek.

Ki tudja elhitetni, hogy a másik a hunyó

A lap végül idézi a Tárki közvélemény-kutatását, amely szerint az MSZP minden támadás és defenzíva ellenére néhány pontos vezetésre tett szert az utóbbi hetekben hozzátéve Tóth István György, kutatócég vezetőjének megállapítását: "azok a politikusok kerülhetnek közelebb a győzelemhez, akik el tudják hitetni a közvéleménnyel, hogy nem ők, hanem a másik oldalon lévők folytatnak negatív kampányt".

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét