Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Kampány, játékszabályok nélkül?

2004.05.04. 15:57
Kétséges, hogy megszületik-e a parlamenti pártok közt a választási kampány játékszabályait lefektető megállapodás, ennek ellenére az egyeztetéseket kezdeményező Horn Gábor még optimista és továbbra is szorgalmazza a tárgyalások folytatását.
"Az utolsó pillanatban vagyunk, kezdeményezni fogom, hogy pénteken ismét folytassunk politikai egyeztetést a kérdésről" - mondta Horn Gábor, az SZDSZ kampányfőnöke az Indexnek kedden. Emlékeztetett rá, hogy a korábbi, az MSZP távolmaradásával lezajlott politikai egyeztetést követően a pártok által kinevezett szakértők folytattak egyeztetéseket, de eddig eredménytelenül.

Horn Gábor közlése szerint a szocialistáknak megfelel az SZDSZ által kidolgozott és a többi pártnak is már többször elküldött etikai kódex, ugyanakkor az MSZP módosítana azokon a "kampánytémákon", amelyeket a szabad demokraták javasoltak. A kisebbik koalíciós párt ügyvivője megjegyezte, hogy az MDF a kampány költségvetésének korlátozásának parlamenti jóváhagyásától tenné függővé az esetleges megállapodás támogatását.

Horn Gábor úgy vélte, hogy az Országgyűlés ezirányú döntésére az időkorlátok miatt már nincs esély, de szerinte, ettől függetlenül megállapodhatnának a pártok az "önkorlátozásban".

"A Fidesz saját verziót akar előterjeszteni a jövő héten" - ismertette az SZDSZ-es politikus a nagyobbik ellenzéki párt álláspontját, megjegyezve: akkor erről, a kampány előrehaladta miatt már nem érdemes beszélni.

Horn Gábor kifejtette, a kampányokban elvárható magatartás rögzítésének elsősorban a következő választások hangnemére lenne hatása, de - mint mondta - fontos gesztus lenne ezt már most, az európai parlamenti választások előtt jóváhagyni.

A Fidesz türelmet kér

Nyitrai Zsolt, a Fidesz kampányfőnök-helyettese az Indexnek elmondta: tisztában vannak azzal, hogy miattuk tolódik a megegyezés, de - mint jelezte - türelmet kérnek és a jövő hét elejére kidolgozzák saját javaslatukat, hogy "lehessen másról is tárgyalni". Az ellenzéki politikus leszögezte: partnerek lennének a megegyezésben és ehhez a többi párt türelmét kérik.

A szocialisták módosításokat javasolnak

A tárgyalásokon a szocialistákat képviselő Wiener György közölte: kisebb módosításokat tartanak szükségesnek az SZDSZ által kidolgozott etikai kódexen. A változtatások között megemlítette, szerintük a választásokon induló pártoknak meg kellene hagyni a lehetőséget arra, hogy a szükséges mennyiségű ajánlószelvény leadása után is folytathassák a kopogtatócédulák gyűjtését. Wiener György beszámolt arról, azt tartanák kívánatosnak, hogy ha valamely párt illetékese megsérti az etikai kódexet, akkor ne az őt jelölő szervezet, hanem a többi párt képviselőiből álló testület tárgyalja az esetleges szabálysértést. Az MSZP-s politikus fontosnak nevezte azt is, hogy a rágalmazás tilalma ne csak a jelöltekre, hanem a jelenleg is funkciót betöltő politikusokra is vonatkozzon.