Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Éjféltől kampánycsend

2002.10.18. 17:22
Péntek éjféltől megkezdődik a kampánycsend, mely a vasárnap 19 órai urnazárásig tart. Október 20-án, vasárnap reggel 6 óra és este 7 óra között adhatják le szavazataikat a választópolgárok az ország közel 11 ezer szavazókörében.
Kampányt folytatni 2002. október 19-én 0.00 órától október 20-án 19 óráig tilos. Ezen idő-szakban a választópolgárok választói akaratának befolyásolása kampánycsend sértésnek minősül. A kampánycsend célja, hogy a választópolgárok megismerve a jelöltek és jelölő szervezetek programját zavartalanul mérlegelhessék, kire kívánnak szavazni a választáson.

Másnapra beborul
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnap Magyarországon az évszaknak megfelelő, totál átlagos idő lesz. A Nap időnként kisüt majd, közepes erejű szél lesz, a hőmérséklet 10 és 14 fok között várható. Másnap viszont beborul és melegebb is lesz.

A választáson 8 millió 153 ezer magyar állampolgár, valamint az országban élő bevándorolási engedéllyel rendelkezők dönthetnek arról, kik képviseljék őket az önkormányzatokban.

Tilos

Fontos, hogy a jelöltek és jelölő szervezetek tiszteletben tartsák a törvényi előírásokat. A kampánycsend sértő cselekmények teljes körű felsorolását a törvény nem tartalmazza, de a kampánycsend megsértésének minősül többek között a választópolgárok számára a jelölt vagy a jelölő szervezet által, ingyenesen juttatott szolgáltatás (szavazásra történő szervezett szállítás, étel, ital adása) pártjelvények, zászlók, pártszimbólumok, a jelölt fényképét vagy nevét tartalmazó tárgyak osztogatása, választási plakát elhelyezése, választói akarat befolyásolására alkalmas információk szolgáltatása elektronikus vagy más úton.

Kampánycsend az interneten is

Az Országos Választási Irodával 2001-ben egyeztetett és elfogadott internetes választási kódex alapján a kampány időszakában és a kampánycsend idején monitorozó munkabizottságot állít fel az esetleges szabálysértések kivizsgálására a legjelentősebb tartalomszolgáltatókat tömörítő önszabályozó testület, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE). Az MTE által kidolgozott, a választásokkal kapcsolatos internetes működési és etikai kódex meghatározza a különböző tartalomszolgáltatási területekre (szerkesztett tartalom, felhasználói tartalom, fórumok stb.) vonatkozó szabályokat. A kódex emellett az internetre vonatkoztatva értelmezi a kampánycsend fogalmát, illetve a közvélemény-kutatások eredményének nyilvánosságra hozatalára vonatkozó - törvénybe foglalt - elveket, továbbá ajánlásokat fogalmaz meg a közvéleménykutatók, illetve a pártok által üzemeltetett honlapokkal kapcsolatban.

Jogorvoslat

Az a választó, vagy politikai szervezet, mely tudomást szerez a kampánycsend-sértésről, a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény értelmében panaszt tehet. A puszta érdeksérelem nem alapozza meg a jogorvoslatot.

A jogorvoslatok általános szabályai szerint a választási jogorvoslat - az OVB-nek nem fellebbviteli fórumként hozott döntése elleni jogorvoslat kivételével - kétfokú, első fokon választási bizottság, másodfokon bíróság jár el.