Ágnes
-5 °C
2 °C

Éjféltől kampánycsend

2002.10.18. 17:22
Péntek éjféltől megkezdődik a kampánycsend, mely a vasárnap 19 órai urnazárásig tart. Október 20-án, vasárnap reggel 6 óra és este 7 óra között adhatják le szavazataikat a választópolgárok az ország közel 11 ezer szavazókörében.
Kampányt folytatni 2002. október 19-én 0.00 órától október 20-án 19 óráig tilos. Ezen idő-szakban a választópolgárok választói akaratának befolyásolása kampánycsend sértésnek minősül. A kampánycsend célja, hogy a választópolgárok megismerve a jelöltek és jelölő szervezetek programját zavartalanul mérlegelhessék, kire kívánnak szavazni a választáson.

Másnapra beborul
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnap Magyarországon az évszaknak megfelelő, totál átlagos idő lesz. A Nap időnként kisüt majd, közepes erejű szél lesz, a hőmérséklet 10 és 14 fok között várható. Másnap viszont beborul és melegebb is lesz.

A választáson 8 millió 153 ezer magyar állampolgár, valamint az országban élő bevándorolási engedéllyel rendelkezők dönthetnek arról, kik képviseljék őket az önkormányzatokban.

Tilos

Fontos, hogy a jelöltek és jelölő szervezetek tiszteletben tartsák a törvényi előírásokat. A kampánycsend sértő cselekmények teljes körű felsorolását a törvény nem tartalmazza, de a kampánycsend megsértésének minősül többek között a választópolgárok számára a jelölt vagy a jelölő szervezet által, ingyenesen juttatott szolgáltatás (szavazásra történő szervezett szállítás, étel, ital adása) pártjelvények, zászlók, pártszimbólumok, a jelölt fényképét vagy nevét tartalmazó tárgyak osztogatása, választási plakát elhelyezése, választói akarat befolyásolására alkalmas információk szolgáltatása elektronikus vagy más úton.

Kampánycsend az interneten is

Az Országos Választási Irodával 2001-ben egyeztetett és elfogadott internetes választási kódex alapján a kampány időszakában és a kampánycsend idején monitorozó munkabizottságot állít fel az esetleges szabálysértések kivizsgálására a legjelentősebb tartalomszolgáltatókat tömörítő önszabályozó testület, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE). Az MTE által kidolgozott, a választásokkal kapcsolatos internetes működési és etikai kódex meghatározza a különböző tartalomszolgáltatási területekre (szerkesztett tartalom, felhasználói tartalom, fórumok stb.) vonatkozó szabályokat. A kódex emellett az internetre vonatkoztatva értelmezi a kampánycsend fogalmát, illetve a közvélemény-kutatások eredményének nyilvánosságra hozatalára vonatkozó - törvénybe foglalt - elveket, továbbá ajánlásokat fogalmaz meg a közvéleménykutatók, illetve a pártok által üzemeltetett honlapokkal kapcsolatban.

Jogorvoslat

Az a választó, vagy politikai szervezet, mely tudomást szerez a kampánycsend-sértésről, a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény értelmében panaszt tehet. A puszta érdeksérelem nem alapozza meg a jogorvoslatot.

A jogorvoslatok általános szabályai szerint a választási jogorvoslat - az OVB-nek nem fellebbviteli fórumként hozott döntése elleni jogorvoslat kivételével - kétfokú, első fokon választási bizottság, másodfokon bíróság jár el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!