Judit
2 °C
7 °C

Kampánycsendsértés az M1-en

2002.04.21. 18:21
Kampánycsendet sértett a közszolgálati televízió m1-es csatornájának vasárnap déli híradója állapította meg az Országos Választási Bizottság (OVB) határozata. A műsorban a pártelnökök szavazásáról mutattak be képsorokat.
A Magyar Televízió m1-csatornája azzal sértette meg a kampánycsendet, hogy híradójában választással összefüggésbe hozható személyeket, jelen esetben pártelnököket mutatott be szavazás közben - állapította meg az OVB. A bizottság úgy foglalt állást, hogy amennyiben hasonló beadvány érkezik más televíziós híradókkal kapcsolatban, amelyek pártelnököket mutattak szavazás közben, szintén megállapítható a kampánycsendsértés.

A testület elnöke különvéleményt fogalmazott meg az üggyel kapcsolatban. Úgy véli: a televíziós csatornákon a pártelnökök választói jogának gyakorlása, vagyis szavazásának képi megjelenítése önmagában nem alkalmas a választópolgárok választói akaratának befolyásolására. Ezért szerinte ez nem minősül kampánycsendsértésnek.

A bizottsághoz érkezett egy indítvány is, miszerint az érvénytelen szavazatok számát tegyék közzé az érvénytelenség oka - azaz a bélyegzés hiánya, többszörös szavazás, és egyéb, a választópolgár rovására írható hibák - szerint csoportosítva. Az OVB levélben válaszol az indítványozónak, miszerint az igaz, hogy az érvénytelenség okát ráírják a szavazólap hátuljára, azonban nem lehet típuscsoportonkénti statisztikát készíteni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?