Emil, Csanád
17 °C
30 °C

Kampánycsendsértések, az OVB nem foglalkozott Orbánnal

2006.04.23. 20:20
Mindkét oldalról jelentettek kampánycsendsértéseket Tatáról és Szabolcsból. Tatán helyi fideszesek autóval vették üldözőbe a szocialisták egyik aktivistáját, több helyen szórólapoztak, telefonon és sms-ben buzdítottak az MSZP és a Fidesz támogatására, autóval szállítottak embereket a szavazókörökbe. Az OVB nem foglalkozott Orbán Viktor pénteki tatai kijelentéseivel, amelyben a pártelnök a kampánycsend idejére is a szavazók buzdítására szólította fel az aktivistákat.

Tatán telefonos kampánycsendsértést jelzett mindkét oldal. A városban reggel hat óta folyamatosan ülésezik a választási bizottság, a testülethez este hatig 13 bejelentés érkezett, mondta el a bizottság elnöke az MTI kérdésére. Nagyszámú, kampánycsendsértőnek vélt sms- és telefonüzenetekről tettek bejelentést mindkét oldalról a tatai választókerületből, ezekről a bizottság még nem határozott, közölte Varga József.

"Húzzunk bele, szavazzon ma az MSZP jelöltjére, Magyarországért, a második Gyurcsány-kormányért. Add tovább!" - idézte az egyik üzenetet Michl József fideszes jelölt. Elmondta, csak neki legalább húsz ember jelezte ezt az sms-t, mások pedig Gyurcsány Ferenc számítógépről érkezett telefonhívásairól számoltak be.

Telefonok

OVB: Orbán kijelentései zárt körben hangzottak el

Az Országos Választási Bizottság (OVB) nem foglalkozott érdemben vasárnap Orbán Viktor pénteken elhangzott tatai kijelentéseivel, mivel azok zártkörű rendezvényen hangzottak el.

Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, a szocialista párt kommunikációért felelős tisztségviselője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján mutatta be azt az aznap délelőtt készült hangfelvételt, amelyen Orbán Viktor egy tatai zártkörű fórumon azt mondja a Fidesz aktivistáinak: senki nem tiltja, hogy szombaton és vasárnap is szavazásra biztassák a választókat, bekopogjanak a szomszédhoz, hogy Józsi bácsi szavazott-e már, és ha nem, felajánlani nekik, hogy elviszik autóval.

Az MSZP kampányigazgatója, Szigetvári Viktor kifogást nyújtott be pénteken az OVB-hez, azt kérve, hogy a testület marasztalja el Orbán Viktort, amiért a Fidesz elnöke választási törvénysértésre buzdítja pártja aktivistáit.

Arra kérdésre, hogy a zártkörűség kizárja-e, hogy az OVB a kifogást érdemi vizsgálat tárgyává tegye, a testület tagjai közül kilencen szavaztak igennel, öten nemmel. A testület több tagja kifejtette, hogy a rendezvény zártkörű volt, és az érintett nem adott engedélyt hangfelvétel készítésére. Az ülésen megkérdezték Péterfalvi Attila adatvédelmi biztost, aki kifejtette, hogy a magyarországi joggyakorlat nem egységes a hasonló esetekben. Az ügy, mint mondta, nem tartozik a kompetenciájába, ilyen esetekben a bíróságnak kell döntenie.

A szocialista jelölt, Tatai-Tóth András azt állította: ismeretlenek telefonon szólítják fel a lakókat szavazásra, és magukat igazolni nem kívánó kopogtató csapatok ajánlják fel a szavazástól távolmaradóknak, hogy elviszik őket az urnákhoz.

Tatai-Tóth András egyik segítőjét vasárnap éjjel egy órakor egy négyfős társaság autóval üldözőbe vette, miután a fiatalember észrevette, hogy az MSZP-s jelölt plakátját a buszváró belsejében felülragasztják, és az elkövetőket lefényképezte, mondta el a jelölt az MTI-nek. Az autós üldözést a rendőrségnek jelentették, a gépkocsit a rendszám alapján megtalálták, a sofőr a tatai Fidesz ismert tagja, tette hozzá Tatai-Tóth András.

Az esetet csak szóban jelentették a választási bizottságnak, mert a fényképen az elkövetők éppen nem ragasztanak, ezért bizonyítékként nem használható.

A tatai választókerületben az első forduló után 61 szavazattal vezet Michl József, a Fidesz jelöltje. Ellenfele a jelenlegi képviselő, Tatai Tóth András, az MSZP jelöltje javára visszalépett a közel 2500 szavazatot szerzett SZDSZ-es Kerti Katalin.

Szórólapozás, fenyegetés

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mind a hat körzetben több kampánycsendsértési bejelentést tett az MSZP és a Fidesz, közölték a pártok megyei tisztségviselői az MTI-vel.

Szombaton és vasárnap is szórólapot osztottak például a nagykállói, a nyírbátori, baktalórántházi és a fehérgyarmati választókerületben, továbbá minden körzetben telefonhívásos kampány is folyt, állította Gyarmati Mihály, az MSZP megyei irodavezetője.

Az irodavezető szerint Csengerben például megfenyegették a közmunkásokat, hogy elveszítik ideiglenes állásukat, ha nem a Fidesz jelöltjére szavaznak. Dombrádon megrongálták az egyik választópolgár fényképezőgépét, amellyel le akarta fotózni a kampánycsendsértést elkövető helyi fideszes vezetőt. Nagy számban láttak szavazásra szállítókat is, akik - szerinte - a Balaton környékéről és Budapest térségéből érkeztek a megyébe, az urnákhoz vinni a választókat.

Megtévesztés

Papcsák Ferenc, a Fidesz baktalórántházi választókerületének elnöke, képviselőjelöltje az MSZP-t vádolta ugyancsak a választók befolyásolásával, amely szerinte szórólapon, személyesen, illetve ajándékosztással egyaránt történt.

Kiemelte: legalább negyven törvénytelenséget tapasztaltak, egy részükben már bejelentést is tettek, míg a további esetekkel hétfőn fordulnak a választási bizottsághoz.

Tóth András, a Fidesz szabolcsi elnöke, nagykállói választókerületi jelöltje azt közölte: "Juhász Zoltán, az MDF jelöltje, Nagykálló polgármestere, illetve a Nagykállói Baráti Kör Egyesület azt híresztelte a választókerületben, hogy a Fidesz és az MSZP jelöltjére már nem kell szavazni, mert ők listáról bejutottak a parlamentbe, s ha Juhászra szavaznak a választók, akkor három képviselője lesz a körzetnek."