Ágnes
-1 °C
2 °C

Kamulevélvita a parlamentben

2005.06.20. 19:10
Répássy Róbert fideszes képviselő Kiss Pétertől, a Miniszterelnöki Hivatal vezetőjétől kért engedélyt, hogy betekinthessen azokba a dokumentumokba, amelyeket Braun Róbert egykori miniszterelnöki tanácsadó készített. A kancelláriaminiszter szerint az ellenzéki képviselő "kóros jellegű" felvetéseivel terheli a parlamentet.

Kiss Péter kancelláriaminisztertől kért betekintést Répássy Róbert, a Fidesz országgyűlési képviselője hétfőn a parlamentben azokba az iratokba, amelyeket Braun Róbert, a Miniszterelnöki Kabinet korábbi helyettes államtitkára, későbbi tanácsadója készített.

Titkosított iratok

A politikus, aki korábban már Szilvásy György kabinetfőnöknél és Pulay Gyula közigazgatási államtitkárnál is betekintést kért az iratokba, azt kérdezte Kiss Pétertől, igaz-e, hogy titkosították azokat az anyagokat, amelyeket Braun Róbert miniszterelnöki tanácsadóként készített.

Répássy szerint abból lehet erre következtetni, hogy Batiz András kormányszóvivő az üggyel kapcsolatban azt mondta, azokba az iratokba lehet betekinteni, amelyeket Braun Róbert mint helyettes államtitkár készített, ugyanakkor a miniszterelnöki főtanácsadói minőségében készített döntéselőkészítő és munkaanyagok nem nyilvánosak.

Kiss Péter válaszában azt mondta, hogy a fideszes képviselő egy nem létező papírt keres a hivatalon és azt kérte Répássy Róberttől, hogy "kóros jellegű felvetésivel" ne terhelje az Országgyűlés ülését. Megjegyezte: hasonló összeesküvés-elméleteket Csurka Istvántól, a MIÉP elnökétől lehetett hallani korábban. Mint mondta, nem lehet titkosítani egy nem létező iratot.

Répássy azután az állítólagos lejáratólevél után nyomoz, amelynek másolata nemrégen jelent meg az Index egyik fórumán. A háromoldalas, Braunnak tulajdonított "gyanúkampány"-tervezet egy Orbán Viktor elleni kommunikációs offenzívát vázol fel. A volt miniszterelnökről az Élet és Irodalom megírta, hogy még kormányfőként a részben a felesége tulajdonában lévő cégnek adott tanácsot, hogyan vehetnek fel állami támogatást.

Braun okirathamisítás miatt feljelentés tett az ügyben. Kiss válaszában az mondta, Répássy egy televíziós műsorban maga is elismerte, hogy nem hiteles a levél.