Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Áder: Kamu költségvetés

2002.11.07. 13:11
Kamunak minősítette a kormány 2003-as költségvetési tervezetét a nagyobbik ellenzéki párt vezetője. Áder János szerint az előterjesztésből hiányozik a választási ígéretek teljesítése; a kormány visszafogja elődje gazdaságélénkítő politikáját, így az európai uniós csatlakozás előtti utolsó év a felzárkóztatás helyett növekvő különbségeket eredményezhet.
"A kormányt különös vonzalom fűzi a 4,5 százalékhoz" - jelentette ki Varga Mihály a 2003-as költségvetési javaslattal kapcsolatban. Az Orbán-kormány volt pénzügyminisztere szerint a jövő évi infláció, államháztartási hiány hasonló nagyságúra tervezett mértéke legfeljebb papíron lesz tartható, ám szakmai körökben "széles konszenzus" alakult ki megalapozatlanságukról.

A helyzet drámai

Varga szerint az EU-csatlakozás előtt a hiány lefaragása helyett az uniós kötöttségek nélküli utolsó évben a felzárkóztatásra kellene nagyobb összegeket költeni. Az EU-követelmények szerint Magyarországnak csak 2007-re kell 3 százalék alá nyomni a büdzsé hiányát, ezért a Fidesz módosító javaslataival fél százalékkal növelné a beruházásokra szánt forrásokat. Áder János, a párt alelnöke szerint a helyzet még drámaibb, mert a javaslatban az infláció mértéke alul-, a bevétel felültervezett; a 2003-as költségvetési tervezet "kamu".

Távolabb az EU-tól

Áder hiányolja a javaslatból a választási ígéretek teljesítését lehetővé tevő időarányos tételeket is. A javaslat nem tartalmaz előirányzatot az ígért 800 kilométernyi autópályára, a hídépítésekre, és mintegy felére csökkenti a gátépítésekre szánt keretet, jóllehet az MSZP korábban kongresszusi határozatban ítélte el az Orbán-kormányt, mert az nem teljesítette árvízvédelmi kötelezettségét. Áder szerint a gazdaságélénkítő politika visszafogása miatt "2003 decemberében távolabb leszünk az EU-tól, mint 2002-ben". Erre utal az is, hogy a javaslat alapján mintegy 30 százalékkal csökkenne a kis- és középvállalkozások támogatása, a turisztikai kiadások felükre esnének vissza. A Fidesz frakciója ugyan még nem tárgyalta a tervezetet, de Áder biztosra veszi, hogy ebben a formában nem fogadják el.

A birodalom visszavág

A kormányváltást megelőző állami kötelezettségvállalásokra vonatkozó KEHI-vizsgálatról Varga Mihály kijelentette, hogy az csupán az ellenzék költségvetéssel foglalkozó embereinek kiiktatását szolgálja, a kérdés ezért került elő novemberben, korábbi vizsgálatok után újra . Áder János szerint az ügy a "Medgyessy-birodalom visszavágása": vádaskodással igyekeznek pótolni a kormányzati munka hiányosságait.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!