Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Áder: Kamu költségvetés

2002.11.07. 13:11
Kamunak minősítette a kormány 2003-as költségvetési tervezetét a nagyobbik ellenzéki párt vezetője. Áder János szerint az előterjesztésből hiányozik a választási ígéretek teljesítése; a kormány visszafogja elődje gazdaságélénkítő politikáját, így az európai uniós csatlakozás előtti utolsó év a felzárkóztatás helyett növekvő különbségeket eredményezhet.
"A kormányt különös vonzalom fűzi a 4,5 százalékhoz" - jelentette ki Varga Mihály a 2003-as költségvetési javaslattal kapcsolatban. Az Orbán-kormány volt pénzügyminisztere szerint a jövő évi infláció, államháztartási hiány hasonló nagyságúra tervezett mértéke legfeljebb papíron lesz tartható, ám szakmai körökben "széles konszenzus" alakult ki megalapozatlanságukról.

A helyzet drámai

Varga szerint az EU-csatlakozás előtt a hiány lefaragása helyett az uniós kötöttségek nélküli utolsó évben a felzárkóztatásra kellene nagyobb összegeket költeni. Az EU-követelmények szerint Magyarországnak csak 2007-re kell 3 százalék alá nyomni a büdzsé hiányát, ezért a Fidesz módosító javaslataival fél százalékkal növelné a beruházásokra szánt forrásokat. Áder János, a párt alelnöke szerint a helyzet még drámaibb, mert a javaslatban az infláció mértéke alul-, a bevétel felültervezett; a 2003-as költségvetési tervezet "kamu".

Távolabb az EU-tól

Áder hiányolja a javaslatból a választási ígéretek teljesítését lehetővé tevő időarányos tételeket is. A javaslat nem tartalmaz előirányzatot az ígért 800 kilométernyi autópályára, a hídépítésekre, és mintegy felére csökkenti a gátépítésekre szánt keretet, jóllehet az MSZP korábban kongresszusi határozatban ítélte el az Orbán-kormányt, mert az nem teljesítette árvízvédelmi kötelezettségét. Áder szerint a gazdaságélénkítő politika visszafogása miatt "2003 decemberében távolabb leszünk az EU-tól, mint 2002-ben". Erre utal az is, hogy a javaslat alapján mintegy 30 százalékkal csökkenne a kis- és középvállalkozások támogatása, a turisztikai kiadások felükre esnének vissza. A Fidesz frakciója ugyan még nem tárgyalta a tervezetet, de Áder biztosra veszi, hogy ebben a formában nem fogadják el.

A birodalom visszavág

A kormányváltást megelőző állami kötelezettségvállalásokra vonatkozó KEHI-vizsgálatról Varga Mihály kijelentette, hogy az csupán az ellenzék költségvetéssel foglalkozó embereinek kiiktatását szolgálja, a kérdés ezért került elő novemberben, korábbi vizsgálatok után újra . Áder János szerint az ügy a "Medgyessy-birodalom visszavágása": vádaskodással igyekeznek pótolni a kormányzati munka hiányosságait.