Sára, Márió
2 °C
6 °C

A kamukampány visszavág

2005.07.04. 14:56
Orbán eseteleges balesete, a határon túliak megvásárlása, a Pokorni család szt tiszti kapcsolatainak felhasználása - többek között ezeket a "kommunikációs javaslatokat" tartalmazza az a "szig. biz." "dokumentum", amely a Fidesz fejléces papírján landolt az Indexnél. "A történelmet a győztesek írják" mottóval és Rogán Antal, Répássy Róbert és Szijjártó Péter kisatírozott aláírásával ellátott háromoldalas tervezetet Rogán Antal fideszes kampányfőnök komplett hülyeségnek minősítette. Néhány hete Braun Róbert, volt miniszterelnöki főtanácsadó neve alatt került nyilvánosságra egy hamis gyanúkampány-tervezet.


Kattintson a nagyításhoz!
"Viktor vezérszerepének erősítése, megszólalásainak kontrollálása: egyre inkább »misztifikálni« kell. Elsőre soha nem szólalhat meg semmilyen témában. A frakció elkezd kommunikálni és a reakciókból látható lesz, hogy mit kell mondania Viktornak. Minden esetben a megegyezést kell sugallnia, az országért nemzetért való tenni akarást kell közvetítenie" - a pártelnöki stratégiára vonatkozó irányelv egy háromoldalas kampánytervezetben olvasható, amelyet hétfőn juttattak el az Index szerkesztőségébe.

szig. biz. jelzéssel fénymásolva

A "Kommunikációs javaslat a választásokig hátralévő időre" címet viselő írás fénymásolatán ott van a Fidesz Magyar Polgári Szövetség logója és egy "szig. biz." jelzés is. A 2004 decemberére datált írásmű alján az azóta kampányfőnökké előléptetett Rogán Antalnak és a Fidesz két "verőemberének", Répássy Róbertnek és Szijjártó Péternek a neve áll, a saját kezű aláírások helyén kisatírozott kézírásos szöveg. A huszonöt tételbe sűrített kampánytervezetet a szöveg szerint továbbküldési tilalom mellett a három aláírón kívül Orbán Viktor, Kövér László, Pokorni Zoltán kapta meg emailben.

Hülyeséget a helyén kezelni

"Soha nem láttam ezt az iratot" - modta Répássy Róbert, miután részleteket ismertettünk az állítólagos kommunikációs tervből. A politikus úgy látja, hogy ez egy gyenge "utánérzése" a Braun Róbertnek tulajdonított kommunikációs tervnek. A politikus - a teljes dokumentum ismerete nélkül - arra emlékeztetett, hogy az elsőként az Indexen nyilvánosságot kapott előző - a kormányoldalnak tulajdonított - "kommunikációs tervben" sarkalatos pont volt, hogy nem szabad a hihetőség határát átlépni. Répássy Róbert úgy gondolja, a Fidesznek tulajdonított kommunikációs terv túl van ezen a szinten.

"Ez komplett hülyeségek gyűjteménye, a hülyeségeket pedig a helyükön kell kezelni" - mondta az Indexnek Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke.

A Blikk-olvasó csámcsogja


Kattintson a nagyításhoz!
Az állítólagos dokumentum azt ajánlja a Fidesz vezérkarának, hogy a gázárral való rémisztgetés mellé fel kell sorakoztatni az áram, víz csatorna és távfűtés, valamint az egyéni fűtés költségeinek drámai növekedését. "Közbiztonság - (robbantások?) bűnözés magas százalékát választásokhoz közeledve egyre inkább hangoztatni kell" - tartalmazza az irat, amely azt javasolja, hogy "ezeket szisztematikusan kell elővezetni", hiszen "a hagyományos Blikk-olvasó előszeretettel csámcsog az ilyen eseteken és nem számol utána, hogy mi a valóságlapaja a dolgoknak". A szövegben szerepel az is, hogy miután Gyurcsány miniszterelnök megközelíthetetlen, érdemes volna elterjeszteni, hogy önbalesetre készül, így "ha készül ilyenre, nem meri megtenni, ha nem, de mégis éri baleset, mi megomndtuk". A készítők szerint érdemes végiggondolni Orbánnal is egy esetleges balesetet.

A terv azt is javasolja, hogy érdemes a megfigyelési ügyeket felmelegíteni, hangoztatva, hogy a kormányzat - közpénzből - mindent elkövet, hogy lejárassa az ellenzéket. Az állítólagos irat készítői szerint érdemes hétszázalékos gazdasági növekedést ígérni, mert ez '98-ban már egyszer bejött, valamint olyan nagy ügyek kreálása is javallott, mint amilyen a nagymarosi vízlépcső ügye volt. "Egy esetleges új vízlépcső terve újból felborzolhatja a kedélyeket. Mivel a Dunához kapcsolódva már megtörtént a fent említett eset, érdemes lenne a Tiszához kapcsolódóan egy ilyen hírt elterjeszteni, amivel automatikusan beugrik a Bős-nagymarosi vízlépcső terve, érzése."

Kívülről bombázzák


Kattintson a nagyításhoz!
A dokumentum szerzői szerint sarkalatos pont a határon túliak megvásárlása is. Az állítólagos terv azt ajánlja, hogy a nagy többségében a Fidesszel szimpatizáló határon túli magyarok kívülről "bombázzák" Magyarországot elégedetlenségeikkel.

A kormány teljesítményét is negligálni ajánlja a dokumentum, aminek folyamatosnak kellene lennie minden fronton. "Realitásoktól el lehet rugaszkodni."

Az irat készítői szerint Pintér Sándor egykori belügyminiszter "mindkét irányú kapcsolatait" érdemes kihasználni. "Mind a legális, mind a nem legális kapcsolatait ki kell használni. Érdemes lenne a pénzen kívül ellentételezés gyanánt érinthetetlenséget felajánlani. (Lehetőleg most ne kerüljön a kormányba!)."

A kommunikációs terv Áder János visszavonását, gyengítését irányozza elő, akinek miniszterséget kellene ajánlani, így Orbán által jobban szemmel tarthatóvá válna. Az irat készítői Deutsch Tamásból házelnököt csinálnának, a Gyurcsány-Orbán vitát pedig a végsőkig lebegtetnék. Miután úgy vélik, hogy a kormányfő remek kommunikátor a leendő vitán egy stábnak Orbán szájába kellene adni a szöveget, például egy fülhallgatón keresztül, valamint fontosnak nevezik egy egyértelmű jelbeszéd kialakítását.

Az mindenképpen az

Mint emlékezetes, alig három hete jelent meg egy külföldi tárhelyen egy a "Miniszterelnöki Kabinet Nyilvános Kapcsolatok Titkárságának helyettes államtitkára"-fejléces papírjára készült "gyanúkampány-tervezet", amelyet emailben a sajtónak is szétküldtek. A dokumentum azt a látszatot keltette, hogy készítője a kormány korábbi főtanácsadója, Braun Róbert volt. Braun azonban okirat-hamisítás miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. A Fidesz valódiként hivatkozott a dokumentumra annak ellenére, hogy a Braunnak tulajdonított tervezeten feltüntetett dátumnál egy évvel korábban megszűnt Braunnak - még a Medgyessy-kabinet idején betöltött - helyettes államtitkári alkalmazása.

Éppen Répássy Róbert állította azt, hogy Orbán Viktorral szemben folyó parlamenti szőlőügyi vizsgálat a MeH-ben előre megírt gyanúforgatókönyv alapján szerveződik. Répássy az Index cikkét követő napon még azt állította, hogy a "lejárató kampányterv létezését csak az idő bizonyítja vagy cáfolja majd", hamarosan azonban már Braun iratainak átvizsgálását is kezdeményezte. Később pedig már a Fidesz szóvivője a "Bocsaták" miatt helyreigazításra kötelezett ÉS-sel is kapcsolatba hozta a dokumentumot, amikor azt nyilatkozta: "bebizonyosodott, hogy az MSZP közpénzekből fizetett politikai háborút indított Orbán Viktor ellen", de a "lejáratókampány" összeomlóban van.

Álljon Ön is a kampány sötét oldalára
Hamisítson bátran kampányterveket! Braunos fejléccel kipróbáhatja képességeit a szoci oldalon. Ha a fideszes kreatívok életébe akarja beleképzelni magát, írjon saját piszkoskampányt a szövetség fejléce alá. És küldje el az Indexnek!