Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Ingyenhoki kormánypénzen Kanadában

2005.04.21. 16:12
Egy nagyobb delegáció vezetőjeként Orbán Viktor még miniszterelnökként hivatalos látogatásra utazott Kanadába. A negyvenfős delegáció ellátogatott a Montréal Canadiens - New York Rangers hokimeccsre is – állítja a Népszabadság. Az úti beszámoló máig olvasható a volt kormányfő honlapján.

Orbán Viktor volt kormányfő 1999-ben, hivatalos úton Kanadában járt, a népes, üzletemberekből álló negyvenfős delegáció tagja volt Rejtő E. Tibor, a K&H akkori vezetője is. A Népszabadság írása szerint a hokijegyek több mint félmillió forintba kerültek.

Félmillióba kerültek a jegyek

A lap cikke szerint ezt egy 1999. október 22-én kelt kifizetési igazolás bizonyítja. A montreali jégkorongmérkőzésre 40 darab jegyet vásárolt az ottawai magyar nagykövetség 3280 kanadai dollárért. Az összeg az akkori árfolyamon jóval több mint félmillió forintra rúg. Az összeget az állami protokoll terhére számolták el.

A következő idézet Orbán Viktor volt miniszterelnök honlapjáról származik, ma is olvasható. A cím: Kanadai látogatás, 1999. október 28-31. Szöveg: "Október 30-án este a miniszterelnök a Molson Centre nevű jégstadionban megtekintette a Montréal Canadiens és a New York Rangers csapata közötti jégkorongmérkőzést."

Rejtő cáfol

A Népszabadság információi szerint Orbán vendégei között volt, más vezető üzletemberek társaságában, Rejtő E. Tibor, aki hajdanán Kanadából érkezett vissza az óhazába karriert csinálni, jelenleg pedig a Kulcsár-ügy egyik gyanúsítottja mint a K&H Bank korábbi első embere.

"Ez egy gyenge szocialista lejáratási kísérlet" - reagált a Népszabadság cikkére Révész Máriusz. A Fidesz szóvivője úgy vélte, lassan kezd a Népszabadság kampánylappá válni. A politikus megjegyezte, a kanadai delegációnak része volt Rejtő E. Tibor mellett számos bankvezér, köztük Csányi Sándor OTP-vezér, valamimnt Szent-Iványi István akkori ellenzéki képviselő is.

Rejtő E. Tibor a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. volt vezérigazgatója az Országos Sajtóközpontnak elküldött közleményében cáfolta a Népszava és Népszabadság információját. Mint írja, kanadai utazását és ott-tartózkodásának összes költségét a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. fizette, mivel a látogatás célja a Budapesti Gresham Four Seasons szálloda felépítésének finanszírozásával kapcsolatos előszerződés aláírása volt. "Bár kanadai állampolgár is vagyok, sem ezen kanadai tartózkodásom alkalmával, sem máskor jégkorongmérkőzésen nem jártam" - olvasható a közleményben.

Vizsgálhatják az Apró-Gyurcsány-érdekkört
Általános vitára alkalmasnak találta az Apró- Gyurcsány-érdekkör meggazdagodását vizsgáló bizottság felállításáról szóló javaslatot szerdán az Országgyűlés ügyrendi bizottsága. Szijjártó Péter (Fidesz) javaslatát hét igen és három nem, valamint egy tartózkodó szavazat mellett fogadták el. A képviselő közölte: a vizsgálat tárgya az, hogy a miniszterelnök cégei milyen kapcsolatban álltak vagy állnak az állammal, vagyis vagyongyarapodásukban milyen szerepet játszottak az állami forintok. Mint mondta, a miniszterelnök vagyona tavaly 100 millió, tavalyelőtt 83 millió forinttal nőtt, a felesége pedig nem tett vagyonnyilatkozatot.