Valér
-1 °C
0 °C

Füzet készült a Kanadába tartó romáknak

2008.03.19. 15:31
Kállai Ernő kisebbségi ombudsman irodája több ezer füzetet készített, amiben a Kanadába vándorolni szándékozókat tájékoztatja a lehetőségekről. Kállai azt állítja, hogy senkit se akar lebeszélni vagy kioktatni, de érdemes tudni, hogy a menekült státuszt nem lesz könnyű megkapni. Kanada a közelmúltban oldotta fel a vízumkényszert.

A kisebbségi ombudsman szerdán mutatta be azokat a füzeteket, amelyeket Kanadába indulóknak szánnak. Mohácsi romák már jelezték, hogy a vízumkényszer feloldásával költöznének a tengeren túlra. Kanada korábban azért állította vissza a vízumkényszert a magyarokkal szemben, mert üldöztetésre hivatkozva több száz magyarországi roma kért menekültjogot.

A füzet sem kioktatni sem lebeszélni nem akar, mondta Kállai. Szerinte azonban érdemes tudni arról, hogy EU-s tagállamok polgárai nem kaphatnak menekültjogot Kanadában. Vízum nélkül csak turisták utazhatnak az országba, a munkavállaláshoz már ki kell váltani az engedélyt.

Akinél felmerül a gyanú, hogy nem turistaként érkezett, azt a határról visszafordíthatják és a kitoloncolás költségét is megfizettetik vele. A visszafordítottak több évig nem léphetnek be Kanadába. (Korábban, a vízumkényszer 2002-es bevezetése előtt csak három hónapra volt érvényes a tiltás, és ezt sokan kihasználták.)

Kállai Ernő figyelmeztetett: vannak olyanok, akik azt ígérik, hogy bizonyos összegért elintézik a letelepedést és munkavállalást Kanadában. Rávesznek embereket arra, hogy adják el házukat, számolják fel egzisztenicájukat vagy uzsorakamatra kölcsönt ajánlanak fel az utazásra. Ne hagyja magát senki becsapni, mindenkinek saját magának kell intéznie utazását és a munkavállaláshoz szükséges engedélyeket a magyarországi kanadai nagykövetségen - hangsúlyozta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!