Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Kulcsár kapta a 3,2 milliárdot?

2003.09.19. 07:11
A pénzmosás gyanújával letartóztatott szír El Abed Hasan vallomása szerint az a 3,2 milliárd forint, amit az Inter-Európa Bankban vett föl, teljes egészében Kulcsár Attilához került - írja a Népszabadság. A nyomozók eddig 72 szemályt hallgattak ki azok közöl, akik szerepelnek Kulcsár 200-as VIP-listáján. A rendőrség úgy tudja, a szírek által felvett másik összeg romániai érdekeltségekbe vándorolt. Közben folytatódott a bűnpártolással gyanúsított Bácskai János kihallgatása.
A napilap értesülései szerint El Abed Hasan egyik kihallgatásán a nyomozóknak azt vallotta: az Inter-Európa Bankban (IEB) vezetett számlájáról két év alatt felvett mintegy 3,2 milliárd forintot hiánytalanul átadta Kulcsár Attilának.

Hivatalosan meg nem erősített információk szerint tagadta, hogy "postás"-szerepéért pénzt kapott volna, s hogy jutalékot vett fel abból az összegből, amely a Balmovar Ltd.-től és a Brittontól érkezett a számlájára.

Két segéd

A rendőrség adatai szerint El Abed Hasan és jelenleg szökésben lévő társa, Abdo Mohamed két év alatt összesen 6,2 milliárd forint bűncselekményből származó pénz tisztára mosásában segédkezett. Abdo Mohamed egy nappal azelőtt hagyta el Ferihegyen keresztül az országot, hogy a nyomozók összegyűjtötték volna az őrizetbe vételének elrendeléséhez szükséges bizonyítékokat. El Abed Hasan elfogása után azt közölte az őt kihallgató nyomozókkal, hogy a pénzt megbízás alapján kínai személyeknek adták át, akik azt romániai beruházások finanszírozására fordították. Újabb, Kulcsárt terhelő vallomása azonban látszólag ellentmond a korábbinak.

Mudura elhatárolódik

Egyelőre a rendőrök sem zárják ki, hogy a pénz egy része - lehetséges, hogy a Hasan által felvett 3,2 milliárd forint - valóban visszakerült Kulcsárhoz. Az a hárommilliárd, amit a szökésben lévő Abdo Mohamed vett fel a bank pénztárában - egy része a hírek szerint a Montrade Ltd.-től származhatott -, romániai érdekeltségekbe vándorolt. A rendelkezésre álló nyomozati adatok alapján az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatóságán sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudták a Magyar Nemzet csütörtöki információját, amely szerint a Montrade Ltd. 200 millió forintja a szír közvetítőkön keresztül a Medgyessy Péter barátjaként megnevezett Alexandru Mudurához vándorolt volna. Az üzletember a Magyar Nemzetnek írott levelében elhatárolódik a pénzmosástól.

Meghallgatások, kiahallgatás

Az ORFK-n eddig 72 magánszemélyt és cégvezetőt hallgattak ki tanúként azok közül, akiknek a neve szerepelt Kulcsár 200-as VIP-listáján. Eddig csak azokat hívták be, akik visszakapták a K&H Equitiesbe fektetett pénzüket. A nyomozók a kihallgatássorozat végére hagyják a "problémás eseteket", azokat, akik jelentős veszteséget szenvedtek el, továbbá azokat is, akik visszakapták ugyan a befektetett pénzüket, ám annak eredete a nyomozó hatóság szerint tisztázandó.

Csütörtökön folytatódott a bűnpártolással gyanúsított Bácskai János kihallgatása. A szervezett bűnözés elleni koordinációs központ felfüggesztett vezetőjével kapcsolatban megtudtuk, hogy a lakásán a katonai ügyészség államtitoknak minősülő iratokat talált, amelyeket a tábornok állítólag nem vihetett volna haza.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?