Ágnes
-1 °C
2 °C

Pénztárosokra fókuszál a rendőrség

2003.10.28. 15:30
Eddig huszonhét embert gyanúsít a rendőrség a K&H Equitiesnél történt bűncselekmények valamint az OTP-nél és az Inter-Európa Banknál történt pénzmosások miatt. Tizenöt pénztárost gyanúsítanak az Inter-Európa Banktól, egyet az OTP-től. Eddig egyikük sem tett vallomást.
A K&H Bank még nem zárta le belső vizsgálatát, a rendőrök annak eredményétől sokat várnak - derült ki Papp Csaba alezredes keddi sajtótájékoztatóján. A K&H Equitiesnél történt sikkasztás, okirathamisítás és egyéb bűncselekmények miatt tizenegy embert gyanúsít a rendőrség, és tizennégy jogi illetve természetes személy számláit zárolták.

"A tizennégy személynek összesen huszonöt számláját zároltuk" - mondta Papp Csaba, aki hozzátette, ezekből tizenöt magyarországi banknál vezetett számla. Négy személy 52 ingatlanát is zárolták. Ezekről egyelőre nem tudják, mekkora értéket képviselnek, a számlákról, így az összes zárolt vagyon értékéről azért sem tudnak biztosat mondani, sem, mert például a svájci hatóságok nem közölték a zárolt számlákon lévő pénz nagyságát.

A rendőrök annyit már sejtenek, hogy az első bűncselekmények a K&H-nál 1998 végén kezdődtek, s van olyan ügyfél, Kulcsár közel kétszázas listájáról, akinek a számlájáról több mint egymilliárdot emeltek le. "Annyit mondhatunk, hogy tízmilliárd forintot meghaladja az a pénz, ami hiányzik" - mondta Papp.

Az Inter-Európa Banknál és az OTP-nél történt pénzmosásokkal kapcsolatban Gera Antal százados elmondta, hogy egyelőre tizenhat gyanúsítottjuk van, mindegyikük pénztáros, tizenöten az Inter Európától. Közülük senki sincs előzetes letartóztatásban - mondta az Indexnek Gera százados. Ugyanakkor már tervezik további személyek - szintén pénztárosok - meggyanúsítását.

A pénztárosokat kivétel nélkül szándékossággal vádolják, tehát a rendőrök szerint nem gondatlanságból nem jelentették a pénzmosás-gyanús eseteket. A szándékosságra utal az is, hogy mindegyikük megtagadta a vallomástételt. Igaz a gondatlanság és a szándékosság büntetési tétele között csupán egyévnyi a különbség. "Nincs szó róla, hogy felsőbb szinteken lévő bankalkalmazottakat gyanúsítsunk, mert erre nézve nincs adatunk" - mondta Gera.

Garamvölgyi László kommunikációs igazgató kitért arra, hogy Salgó László ezidáig még nem írta meg azt a levelet a legfőbb ügyésznek, amelyben találkozót kezdeményez vele. Szerinte ez a jövő hétig megtörténik. Papp Csaba pedig arról beszélt, hogy az ügyészség egyszer sem kifogásolta munkájukat. Kitért arra is, hogy az egyik gyanúsított szerint nem beszélhetett a rendőrökkel. A rendőrök ezzel szemben állítják: az említett férfit, hatszor hallgatták ki és egyszer az ügyészség is. "Mindannyiszor megkérdeztük, hogy kérdés nélkül akar-e elmondani valamit, ám egyszer sem élt a lehetőséggel" - mondta Papp.