Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Kánikula akció: 319 ügyeskedő a hálóban

2008.07.16. 11:08
Összesen 319 jogsértést derítettek fel és több mint 13 millió forint bírságot szabtak ki a két hete indított Kánikula akcióban.

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága tájékoztatása szerint a legtöbb esetben a jövedéki törvény vagy szerzői jogok megsértése miatt indult eljárás. Az akcióban részt vevő csaknem 1400 pénzügyőr az esetek többségében, 194 alkalommal a jövedéki törvény megsértését derítette fel a szervezet közleménye szerint.

Sipos Jenő, a VPOP szóvivője elmondta: a legjellemzőbb a dohányáruval és alkoholos italokkal kapcsolatos jövedéki jogsértés volt. Az esetek többségében a termék származását nem tudták igazolni vagy zárjegyhiányos volt az áru, de előfordult az is, hogy nem volt nyilvántartás a beszerzésről, értékesítésről.

A másik jellemző törvénysértés a szerzői vagy szerzői jogokhoz kapcsolódó jogok megsértése volt; a közlemény szerint hamisított CD-ket, DVD-ket foglaltak le az elmúlt két hétben. Lefoglaltak továbbá hamisított mosóport, parfümöt, ruhaneműt és csempészett árucikkeket.

Alkalmi munkavállalók szabálytalan foglalkoztatását is felderítették az akcióban részt vevők. A legtöbb esetben előre tervezett volt az ellenőrzés, de volt, amikor bejelentés alapján derítettek fel szabálysértést. Sipos Jenő azt mondta: a közeljövőben elsősorban a turizmushoz kapcsolódó helyeket, vendéglőket ellenőriznek, ahol nagyobb mennyiségben fordulhat elő jövedéki adóköteles áru.

A Kánikula akció június 30-án indult nyolc hatóság részvételével. Elsősorban a fürdőket, a strandokat, a vendéglátó-ipari egységeket, valamint a taxikat ellenőrzik. Az ellenőrzéssorozat augusztus 25-én ér véget. A közlemény szerint a tavasszal lefolytatott Kikelet akcióban mintegy 1600 pénzügyőr vett részt, az akció időtartama alatt összesen 630 jogsértő cselekményt derített fel vámszervezet. Az őszi nagy akciónak még egyelőre nem tudni, mi lesz a fedőneve.