Lázadnak a szocialisták saját polgármesterjelöltjük ellen

2006.06.13. 19:22
A nagykanizsai szocialisták és az MSZP országos vezetésének bizalmát élvező Göndör István között ismét kiéleződött a feszültség. Most a polgármesterjelölt személye osztja meg a szervezetet, amelyet tavaly egyszer már feloszlatott az MSZP etikai testülete.

Ismét viták robbantak ki az MSZP nagykanizsai szervezetében, ahol a szociáldemokrata platform a taglétszám tisztázatlansága miatt vitatja a polgármesterjelölt-állítást.

Az MSZP nagykanizsai szervezete szombaton a város jelenlegi polgármestere, Litter Nándor helyett a városüzemeltetési cég vezetőjét, Gáspár Andrást választotta polgármesterjelöltnek. A megyei lap, a Zalai Hírlap tudósítása szerint a taggyűlésről a szociáldemokrata platform több tagja is kivonult.

Göndör ellen

Göndör István, a körzet országgyűlési képviselője, a helyi szociáldemokrata platform tagja kedden azzal indokolta kivoulásukat, hogy nem sikerült tisztázni az ülésen részt vevők körét.

Baracskai József megyei elnök szerint teljesen jogszerű volt a választás. Arra a felvetésre, hogy a szociáldemokrata platform kifogásolta a tavaly szeptemberben újjáalakult nagykanizsai szervezet taglétszámának növekedését, közölte, hogy nem történt újabb tagfelvétel szeptember óta, valószínűleg csak a korábban is tagsággal rendelkezők regisztráltak.

Szeptemberben 256 taggal oszlatták fel a helyi szervezetet, és az újjáalakuláskor 202 főnek küldtek meghívót, de több olyan tag is megjelent az alakuló ülésen, aki nem kapott meghívót. Baracskai adatai szerint az országos központnál 227 tag van regisztrálva.

Az MSZP nagykanizsai szervezetét tavaly szeptember elején az MSZP etikai bizottsága oszlatta fel, mert a parlamenti frakcióvezető-helyettes Göndör István helyett a helyi pártszervezet Fodor Csaba személyéhez ragaszkodott. Az elnökség megvétózta Fodort jelölését.

Az országos vezetést még nem érte el

Az újjáalakult szervezet helyett az MSZP országos választmánya döntött arról, hogy a nagykanizsai egyéni választókerületben Göndör István legyen a szocialisták jelöltje. Az újjáalakult szervezet vezetője, Böröcz Zoltán úgy nyilatkozott Göndörékről, hogy "szomorú tény, hogy ez a harminc fős csoport 2003 nyarától mindent megtesz annak érdekében, hogy szétverje a jól működő pártszervezetet".

Juhász Ferenc, az MSZP ügyvezető alelnöke azzal hárította el az eset kommentálását, hogy még nem érkezett megkeresés az országos elnökséghez. Szerinte az országos elnökség kompetenciája azokra az esetekre terjed ki, ahol sérülnek a helyi demokrácia szabályai, vagy elemi politikai érdeket sért a helyi döntés.  • Tippek
  • Személyi kölcsön