Benedek
-5 °C
5 °C

Titkos katonai torony a Kányahegyen

2004.06.23. 13:21
Egy zöldszervezet szerint a Telkibánya külterületén épült hatvan méter magas katonai torony építtetője nem egyeztetett a földterület birtokosaival. A civilek az Alkotmánybírósághoz fordulnak, hogy katonai beruházások esetén a nemzeti parkok miért nem számítanak szakhatóságnak. A "lehallgató torony" állítólag az ország északi részét figyeli.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gönc önkormányzata nem adott ki építési engedélyt a település közigazgatási területéhez tartozó Kányahegyen lévő katonai torony felépítéséhez, cáfolta a Zöld Demokraták Szövetsége (ZDSZ) ez irányú értesülését a város polgármestere szerdán az MTI-nek nyilatkozva.

Molnár János közölte: tény, hogy a város az elsőfokú építési hatóság, minden beruházást ennek értelmében nekik kell engedélyezni, ám "a katonai objektum kivitelezéséhez ilyet az önkormányzat nem adott ki". "Szigorúan titkos a létesítmény, a honvédség bonyolított mindent, bennünket ebbe nem vontak be" - tette hozzá, megjegyezve a "tornyot olyan jól elrejtették, hogy jószerivel csak a terepet jól ismerők lelhetnek rá".

A társaság nem egyeztetett

Zengő
A Zengőn helyi lakosok és környezetvédők akadályozták meg februárban, hogy megtisztítsák a fáktól a leendő radarállomás helyét. A múlt héten alakult meg a zengői lokátorállomás telepítésének körülményeit vizsgáló bizottság. A kormányfő által felkért független szakértői testület feladata, hogy megtalálja azt a megoldást, amely eleget tesz az állam két alapvető kötelezettségének: garantálja Magyarország biztonságát, illetve megőrzi a környezeti értékeket.
Erdei Csaba, a ZDSZ választmányi elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján mondta el, hogy elképzelhetőnek tartják, hogy az építési engedély semmisnek minősíthető, vizsgálataik szerint megalapozottnak látszik, hogy a Telkibánya külterületén lévő hatvan méter magas katonai torony építéséhez hozzájáruló társaság nem egyeztetett a földterület birtokosaival.

Erdei Csaba elmondta, hogy a Honvédelmi Minisztérium megbízott egy céget, hogy szerezze be az építési engedélyeket és végezze el a katonai objektum kivitelezési munkálatait.

Semmisnek tekinthető

Az elnök szerint ez a terület mintegy 100 tulajdonos birtokában van, akik létrehoztak egy erdőgazdasági társulást. A szaktárca által megbízott cég nem a tulajdonosokkal, hanem ezzel az erdőgazdálkodási társulással állapodott meg 2002-ben.

"A társulásnak azonban nem volt felhatalmazása arra, hogy ilyen jellegű megállapodást kössön, illetve hogy hozzájáruljon a telekalakításhoz, ezért úgy tűnik, hogy a kiadott építési engedély semmisnek minősíthető" - mondta Erdei Csaba.

Tiszta képet kapjanak

Hangsúlyozta, hogy a minisztérium jóhiszeműen járt el az ügyben, tehát nem a szaktárcát hibáztatják, hanem a kivitelező céget, valamint Gönc település önkormányzatát, amely kiadta az építési engedélyt. Azt is elmondta, hogy a szaktárca ugyan egy civil szervezetet is bevont a torony végleges formájának kialakításába, azonban a környéken élőknek ez nem tetszik. Az a céljuk, hogy teljesen tiszta képet kapjanak a torony megépítésének körülményeiről.

Erdei Csaba közölte, információik szerint "ez egy lehallgató torony", amely az északi részt figyeli. Alkotmánybírósághoz fordulnak, hogy vizsgálják felül a honvédségi létesítmények építésének körülményeit szabályozó 2002-es kormányrendeletet, mert az nem vonja be a szakhatóságok körébe a nemzeti parkokat.