Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Táska nélkül a nagygyűlésen

2006.03.30. 17:29
Beléptető kapuk lesznek a hétvégi politikai nagygyűléseken, közölte a rendőrség tájékoztatása alapján a főpolgármester, mint a budapesti védelmi bizottság vezetője. Az Indexnek nyilatkozó biztonsági szakemberek szerint detektoros kapuval több mint egy napig tartana a beléptetés, viszont utóbb kiderült, hogy Lapid Lajos sem repülőtéri kapukra gondolt.

A biztonság érdekében beléptető kapukat hoz létre a hétvégi nagygyűlésekre a rendőrség a rendezvények szervezőivel közösen, mondta a főpolgármester a fővárosi védelmi bizottság rendkívüli ülése után tartott sajtótájékoztatón, azt követően, hogy meghallgatta Lapid Lajosnak, a budapesti rendőrfőkapitány közbiztonsági helyettesének tájékoztatóját.

Demszky kezdeményezte

A testület összehívását Demszky Gábor kezdeményezte amiatt, hogy titkosszolgálati információk szerint bizonyos bűnözői körök robbantásos merényletet terveznek Budapesten. A tájékoztató után viszont kiderült, nem klasszikus detektoros kapukra kell gondolni, hiszen képtelenség volna ilyen nagy tömegeket egyenként átvizsgálni. Arra azért lehet számítani, hogy a gyanúsnak tűnő személyeket kiemelik a tömegből és átvizsgálják őket.

Úgy tudjuk, a félreérthető tájékoztatást Lapid Lajos adta, ő azonban elérhetetlennek bizonyult számunkra, Schön Péter, a rendőrség szóvivője pedig arról tájékoztatta az Indexet, a BRFK nem visz detektoros kapukat a rendezvények helyszínére. Minden további kérdésünkre ugyanezt ismételte el a szóvivő.

Csomagok nélkül

Az egyik budapesti rendezvény biztosításában közreműködő cég képviselőjétől megtudtuk: százezer ember átvizsgálása több mint 24 órába telne, éppen ezért inkább óvintézkedésekre kell számítani. Úgy tudjuk a szocialisták rendezvényére például busszal érkezőket a szervezők és a biztonságiak fogják arra kérni, csomagjaikat lehetőleg hagyják a járművekben. Hasonló felhívást fogalmazott meg tájékoztatóján a budapesti főpolgármester is.

Az MTI kérdésére Lapid Lajos elmondta, hogy például az Andrássy úti rendezvényen a Dózsa György út és az Oktogon között a beléptető helyek a keresztutcáknál lesznek, de mint mondta nem klasszikus detektoros kapukra kell gondolni. Ezt elsődlegesen a rendezők biztosítják majd, azonban azokon a helyeken, ahol "védett vezető" fog áthaladni, ott a beléptetés még szigorúbb lesz. Azt is közölte, hogy a pluszköltségeket előre nem kalkulálja a rendőrség, "nem lehet pénzkérdés az emberek biztonsága".

Kellemetlenségek lehetnek

Lapid Lajos azt mondta, több száz rendőr biztosítja majd a rendezvényeket és fokozott ellenőrzéseket tartanak a környéken. A rendőrség ellenőrizni fogja a területet, tűzszerészeti átvizsgálás lesz. A rendőrség rendelkezésükre álló információk olyan intézkedések megtételét teszik szükségessé, amelyek esetleg egyesek számára kellemetlenséget, körülményességet okoz, ezek miatt türelmet kérnek a lakosságtól. Elsődleges céljuk a megelőzés, azonban a rendőrség a partnerszervezetekkel együtt felkészült a rendkívül események kezelésére is, mondta.

Lapid Lajos arra kért mindenkit, hogy "ne teszteljék a szervezőket, a rendőrséget, a biztonsági szolgálatokat". A rendezvények megzavaróival szemben a hatályos jogszabályoknak megfelelően intézkednek.

MSZP: nem lesznek beléptető kapuk

A Magyar Szocialista Párt szombati budapesti nagygyűlésén nem állítanak fel beléptető kapukat - közölte Szigetvári Viktor, a szocialista párt kampányigazgatója csütörtökön az MTI-vel. "A korábbi kijelentésekkel ellentétben, a szombati MSZP-s nagygyűlésen mind a Köztársasági Őrezreddel, mind a biztosító hatóságokkal egyetértésben nem állítanak fel beléptető kapukat" - mondta Szigetvári Viktor. A Fidesz ugyancsak azt közölte, hogy nem lesznek beléptetőkapuk. A Főpolgármesteri Hivatal pedig közleményben tudatta, hogy a beléptetőkapuk szükségességét a rendőrség hangoztatta, és utóbb ők közölték, mégsem lesznek ilyenek.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft