A 'Te bajod' a kötelező oltás szövődménye

2005.10.27. 11:01
A nyáron elfogadott gyógyszertörvény október 30-ával hatályon kívül helyezi az egészségügyi törvénynek azt a passzusát, amely az államot kártérítésre kötelezi, ha a kötelező védőoltás egészségkárosodáshoz vagy halálhoz vezet, írja közleményében a Társaság a Szabadságjogokért és a Védegylet. A két szervezet levélben a négy parlamenti párt frakcióvezetőjéhez fordult, hogy a parlament haladéktalanul állítsa vissza az eredeti törvényt.

A hónap végén megszűnik az állam kártalanítási kötelezettsége azokban az esetekben, amikor a kötelező - és törvény teljes szigorával számonkért - oltás valamilyen szövődménnyel esetleg halállal jár.

"A te bajod"

Az elmúlt időszakban két családfőnek is a bíróság előtt kellett felelnie azért, mert megtagadták, hogy gyermekeik megkapják a kötelező védőoltást. Egy ember életében tíz kötelező védőoltást kap, és ezek közül minden százezredik jár valamilyen káros következménnyel, mondta az Indexnek Csernus Eszter, a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa.

Csernus Eszter szerint nem az oltással van a baj, hanem azzal, ha egy ember rosszul reagál a oltóanyagra. Az állam közegészségügyi érdekre hivatozva arra kötelez, hogy beoltsuk magunkat, de - a törvénymódosítás után - ha valamilyen szövődmény fellép, akkor már széttárja a kezét, hogy ez a "te bajod".

Vissza az eredetit!

Az október végén életbe lépő gyógyszertörvény államot felmentő módosítása miatt a Társaság a Szabadságjogokért és a Védegylet levélben szólította fel a parlamenti frakcióvezetőket, hogy állítsák vissza a törvényt.

A szervezetek úgy fogalmaznak: a kötelezően előírt védőoltások esetleges következményeivel kapcsolatban az államnak vállalnia kell a kártalanítást, vagy gondoskodnia kell a kártalanítás fedezetéről. A törvénymódosítás szerintük azért sem érthető, mert az állam "számtalan esetben büntetőeljárást is indított olyan szülők ellen, akik nem engedték, hogy gyermekük védőoltást kapjon". A büntetőhatalmat is gyakorló állam ezért sem háríthatja el a felelősséget a védőoltások esetleges szövődményeivel kapcsolatban.

A gyógyszertörvény megszüntette az állam mögöttes – kisegítő jellegű – helytállási kötelezettségét a vizsgálati készítmények klinikai tesztelésével kapcsolatban felmerülő szövődményekért is. A szervezetek szerint nincs ok az állami felelősség elhárítására.