Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

'Hajrá, Magyarország, hajrá, Caramel!'

2005.05.27. 19:40
A "gyűlöletbeszéd, a nemzetellenes törekvések" ellen tartottak tüntetést pénteken este a budai Várban a polgári körök szervezésében. A 21-es buszon karddal átszúrt roma fiú ügye miatt kialakult politikai vitáról Hende Csaba, a polgári körök koordinátora azt mondta: "Ezek a hitvány, szánalmas alakok lebuktak. Rágalmaikkal nevetségessé tették önmagukat, le egészen Gyurcsány Ferencig."

A demonstráción - amelyen mintegy három-négyszázan vettek részt - Hende Csaba az elmúlt hetek eseményeire utalva arról beszélt, hogy a gyűlöletet azért szítják fel, hogy azzal a politika piacán kufárkodhassanak.

"Csendesedjetek"

Kerényi Imre Kossuth-díjas színházi rendező a baloldalt támadva kijelentette: "Kormányzás helyett a baloldalon színjáték folyik. [...] a baloldal eredendő bűne [...], hogy ráront saját nemzetére, aztán önmagára és közben elvész a haza."

A szónok Gyurcsány Ferenc kormányfőnek, Lendvai Ildikó vezető MSZP-s politikusnak és Tamás Gáspár Miklós közírónak, filozófusnak címzett fiktív leveleket olvasott fel beszédének végén. Utalt a május 8-án a Moszkva tér közelében karddal átszúrt roma fiú esetére, majd azt mondta: "felkérünk benneteket, hogy csendesedjetek, és tartsatok bűnbánatot".

Hajrá

"Valakik játszanak velünk [...], de minket, cigányokat nem partnernek hívnak ehhez a játékhoz, hanem bábuknak, parasztoknak a politikai sakktáblán" - mondta Farkas Flórián, a Fidesz országgyűlési képviselője, a Lungo Drom országos cigány szervezet elnöke. Kijelentette, hogy a cigányság nagyobbik, tisztességesebb része a polgári erőkkel kötött szövetséget.

Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező azt hangsúlyozta, hogy a jövő útja a cigányság felemelése, amiért a polgári kormány sokat tett. Beszédét így fejezte be: "hajrá, Magyarország, hajrá, cigányok, hajrá, Caramel, hajrá, magyarok".

"Rasszisták által leszúrt magyarok"

A "magyargyűlölet" ellen legközelebb vasárnap délután rendeznek tüntetést a Moszkva téren. A "Szót emelünk a rasszisták által leszúrt magyarok érdekében" című rendezvényt az antirasszista demonstráción megvert blogger, Polgár Tamás, alias Tomcat és a kettosallampolgarsag.hu szervezi, a Jobbik és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom támogatásával.

A BRFK sajtóügyeletese az Indexnek elmondta, Polgár Tamás bejelentette az akciót a rendőrségen, amelynek biztosítására a "megfelelő mértékben" készülnek.