Viola
-5 °C
-2 °C

A közlekedési társaságok felkészültek az ünnepekre

2000.12.24. 12:49
A közlekedési társaságok mindegyike azt állítja, hogy felkészült az ünnepek megnövekedett forgalmára. Az előrejelzések szerint nem várható olyan rendkívüli időjárási helyzet sem, ami akadályozhatná a közlekedést. A fővárosban délután négy óráig közlekednek nappali menetrend szerint a közlekedési eszközök, utána az éjszakai járatok szállítják az utasokat. A nagyobb bevásárlóközpontok 24-én délután három-négy óráig vannak nyitva, a fővárosi Vásárcsarnok este hatig várja a vásárlókat.
A BKV a karácsonyi időszakban csökkentett járatszámmal, az ünnepi menetrend szerint közlekedik. Ma 16 óráig közlekednek a nappal megszokott rendben a metrók, buszok, villamosok és trolibuszok. Ezt követően azonban már csak az éjszakai pótlójáratokkal juthatunk el célunkhoz. A délutáni csúcsidőszakban az eddigi évek tapasztalatai szerint taxit is nehéz lesz fogni az utcán. Tanácsos indulási idő előtt jó félórával telefonon foglalni autót - állítják a nagyobb taxi társaságok.

A MÁV az ünnepi csúcsidőszakban napi félmillió utasra számít és a tapasztalatokból kiindulva többnyire Intercity járatokból indít többet a szokásosnál. A december 21-e és január 2-a közötti időszakban a vasúti társaság hetven mentesítő járatot indít. A megnövekedett forgalom miatt azonban érdemes megváltani előre jegyeinket. December 24-25-én a munkaszüneti napra, 26-án a vasárnapi, 27-én pedig a hét első munkanapjára érvényes menetrend szerint közlekednek a vonatok.

A Volán társaságok országszerte több mentesítő autóbuszt is indítanak az ünnepek alatt, azonban a karácsony valamennyi napján csak délután négy óráig közlekednek. Az ünnepi menetrendről és a csatlakozási lehetőségekről érdemes előzetesen tájékozódni.

A hátátkelőhelyeken az egy hete kezdődött karácsonyi csúcsforgalom nagy része már lezajlott, nagyobb torlódásokra már nem kell számítani. A határőrség minden határszakaszon, minden napszakban a szükséges létszámmal annyi be-, illetve kilépősávot tart nyitva, amennyi a forgalom zavartalan lebonyolításához szükséges.

Ingyen halászlé a Rendőrpalota előtt

Az Árpád híd pesti hídfőjénél lévő Teve utcai parkolóban 14 órakor megkezdődött annak a hétezer adag halászlének a szétosztása a rászorulók között, amelyet az Árpád-házi Szent Margit Szeretetszolgálat Alapítvány munkatársai főztek. A másfél tonna pontyból és keszegből főzött karácsonyi halászléhez 300 kilónyi kenyeret is szétosztanak a helyszínen.

A szeretet ünnepén szinte minden karitatív szervezet rendez étel- és ruhaosztást a fővárosban. Így a Blaha Lujza téri parkolóban a kereszténység, a buddhizmus és a hinduizmus magyarországi hívei, vasárnap, hétfőn és kedden 13 órától ezer adag meleg ebédet, valamint élelmiszer- és ruhacsomagokat osztanak szét a rászorulók között. A Fővárosi Önkormányzat pedig vasárnap délben szolgált fel 6.500 adag meleg ételt a Petőfi Csarnok mellett.

A Magyar Vöröskereszt az ünnep mind három napján ad meleg ételt a rászorulóknak a VIII. kerületi Homok utcai, a VII. kerületi Damjanich utcai, a X. kerületi Bihari úti és a XXI. kerületi Ady Endre úti szállón. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Moszkva téri nappali melegedője vasárnap reggeltől december 25-én délig - éjszaka is - nyitva tart és vacsorával várja a rászorulókat. A szolgálat éjszakai teajárata szintén úton lesz karácsony éjjel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!