Életveszélyben az oknyomozó újságíró

2007.06.23. 11:25
Kármán Irén újságíró az olajügyekről írt könyvet. Korábban már feltörték az autóját, most agyba-főbe verték a XX. kerületben majd összekötözték, egy autóba tuszkolták és a Dunaparton magára hagyták. Egy horgász talált rá. Az újságíró életveszélyes állapotban van.

Megverték Kármán Irén újságírót, aki az olajszőkítéssel kapcsolatos bűncselekmények feltárásán is dolgozott, az életveszélyes sérülésekkel a Szent János Kórházba szállított, majd ott stabilizált újságíró nincs kihallgatható állapotban.

Kármán Irén
Kármán Irén

Kormos Endre, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletének vezetője a sértett személyéről nem adott tájékoztatást. Annyit közölt az MTI megkeresésére, hogy pénteken éjszaka egy horgász riasztotta a rendőrséget és a mentőket, miután rátalált az összekötözött áldozatra a Lágymányosi és a Petőfi híd között, a Duna parton.

Az MTI azon kérdésre, hogy kiemelten kezeli-e a rendőrség az ügyet a sajtóügyeletes közölte: minden ügyet kiemelten kezelnek, "nincs VIP eset". Kormos Endre hozzátette: büntető eljárás indult. Arra a kérdésre, hogy a sajtóinformációknak megfelelően őrzik-e az áldozatot nem válaszolt. Az újságíró kórházi szobája előtt rendőr posztol. A kórház ugyanakkor az újságíró állapotáról semmilyen információt nem ad. Az MTI úgy értesült, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal is részt vesz az ügy tisztázását segítő adatgyűjtésben.

Az autóját egyszer már feltörték

Az Inforádió értesülései szerint az újságírót a XX. kerületben támadták és verték meg, megkötözték, majd egy autóba tuszkolták. Amint arról az MTI korábban beszámolt Kármán Irén autóját tavaly novemberben feltörték és kiloptak belőle egy rózsaszín sporttáskát, amely Sándor István, a "Papa" peres anyagait tartalmazta, valamint egy leforgatott dokumentumfilmet is rögzítő kazettát.

A táskában voltak a Szemben a maffiával című könyv alapjául szolgáló peres iratok, valamint az ugyanerről a témáról forgatott film úgynevezett Beta-kazettája. A rendőrség akkor úgy minősítette az esetet, hogy egyszerű autófeltörés történt, a táska ellopása nincs összefüggésben annak tartalmával.

Sándor István az MTI érdeklődésére szombaton az esettel kapcsolatban azt mondta: Kármán Irén az utóbbi időben több olyan nyilatkozatot tett a televízióban és a internetes naplójában -melyet a nolblogon vezet -, amelyeket egyesek "nem néztek jó szemmel".

Hozzátette: ezen nyilatkozatokban Kármán Irén az 1990-es évek közepén történteket, az olajszőkítést és az ahhoz kapcsolódó bűnözői köröket emlegette. Sándor István az Indexnek azt mondta, sejtéseit a rendőrséggel, nem pedig a nyilvánossággal kívánja megosztani. Az egyskori nyomozó utalt ugyanakkor Kármán irén a Mokkában elhangzott nyilatkozataira.

Mór és az olajszőkítés

Februárban a műsorban azzal keltett figyelmet, hogy arról beszélt, a móri mészárlásnak köze lehet az olajügyekhez, a bűncselekmény célja bizonyítékok eltüntetése lehetett. .

Azt állította, Lamperth Mónika már nem sokkal a mészárlás után jelentést kapott arról, kik követték el e szörnyű bűncselekményt. Kármán azt is közölte, amikor lefoglalták a gyilkos fegyvereket, a rendőrség felvételein világosan látszott, hogy a helyszínelő letisztítja a fegyverekről az ujjlenyomatokat.


Kattintson a képre. (fotók: MTI)

Az újságírónő egyik, nemrégi bejegyzéséből kiderült, amiért felemlegette, hogy a Fidesz-kormány regnálásának utolsó napjaiban Csüllög Zsigmond (a kecskeméti maffiaper egyik vádlottja) és köre 85 millió forintot kapott a Széchenyi Tervből szállodafejlesztésre, rágalmazás miatt vádat emeltek ellene.

Az újságírónő blogjában a könyvének megjelenése óta megszerezett információit osztotta meg olvasóival, de például több nyílt levelet is publikált, például az egyiket Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek küldte, kezdeményezve, hogy oldja fel az olajügyekkel kapcsolatos dokuemntumok titkosságát.

A Papa sejti, kinek lehetett az érdeke

Sándor Istvánnak van elképzelése arról, kinek állhatott érdekében az újságírónő megverése. Megjegyezte: az újságírónő megverése tekinthető egyfajta figyelmeztetésnek, szavai szerint Kármán Irén több telefonos és "áttételes" fenyegetést kapott, hogy hagyja abba az olajügyek kutatását. "Ezeket a fenyegetéseket Irén nem vette komolyan, szerintem nem volt veszélyérzete. Én többször figyelmeztettem, sőt amikor megkeresett a könyv és a film elkészítésének ötletével, megkérdeztem tőle, hogy jól meggondolta-e, hogy mit akar csinálni" - tette hozzá Sándor István.

A MÚOSZ szolidáris

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Elnöksége szombaton közleményben reagált az esetre. Az elnökség "megdöbbenéssel értesült Kármán Irén tényfeltáró újságíró megtámadásának híréről. (...) Az újságírónő (...) az olajhamisítással kapcsolatos rendőrségi ügyek és gazdasági visszaélések témájáról filmet is forgatott. A MÚOSZ az Olajozott viszonyok című, ötvenperces dokumentumfilm bemutatásáról a napokban tárgyalt Kármán Irénnel" - tartalmazza a közlemény. A MÚOSZ elnöksége szolidaritását fejezte ki, és bízik Kármán Irén teljes és gyors felépülésében, hozzátéve, hogy az elnökség tagjai elvárják a hatóságok határozott fellépését

A Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (MAKÚSZ) demokráciahiányként értékeli az újságíró megverését. A szövetség megdöbbenését és egyben együttérzését szombati közleményében fejezte ki Kármán Irén újságíró megveretése miatt. "A demokrácia hiányának súlyos jele, hogy a köz érdekében tevékenykedő újságírót maffaiamódszerek, illetve erőszak fenyegetheti. Tűrhetetlen, hogy Magyarországon félnie kelljen annak, aki tisztességes tényfeltáró munkára vállalkozik" - áll a közleményben.

Haraszti Miklós, az EBESZ sajtószabadság-képviselője közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a sajtó akadályozása céljából elkövetett bűncselekményeket nem szokványos indítékúként, hanem a nyilvánosság alapintézménye elleni akcióként kell kezelni.

Magyarországnak már az ilyen cselekmények első jelentkezésekor határozott intézkedésekkel kell útját állnia az elszaporodásuknak - áll Haraszti Miklós közleményében.

Megdöbbenve

Az SZDSZ megdöbbenve értesült arról, hogy Kármán Irént, az olajszőkítéssel kapcsolatos bűncselekmények feltárásán dolgozó újságírónőt brutális támadás érte. "Mi, liberálisok különösen fontosnak tartjuk az oknyomozó újságírók munkáját, és olyan Magyarország megteremtése a célunk, ahol az igazságot keresőknek sosincs okuk félelemre" - áll a szabaddemokraták közleményében.

Az SZDSZ szerint a rendőrségnek kiemelt figyelmet kell szentelnie a bűncselekmény felderítésére. A KDNP felszólította a kormányt, hogy tegyen meg mindent az igazi tettesek és a felbujtók kézre kerítésére, a sajtószabadság helyreállítására.  • Hírek
  • Hírek