Perelik a kulturális tárcát a Károlyi-palotáért?

2000.07.13. 20:31
Mind Magyarországon, mind európai szinten példátlan, hogy egy elismert közgyűjteményt ilyen támadás érjen - mondta Vadász János, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének elnöke, miután szerdán sem sikerült megegyezésre jutnia a Károlyi-palota üzemeltetéséről folyó tárgyalásokon Baán Lászlóval, a kulturális minisztérium államtitkárával. Baán szerdán bejelentette, a palota üzemeltetését a jövőben megalapítandó Károlyi-palota Kulturális Központ nevű intézményre bízza. Vadász szerint a tervezett lépéseknek jogi akadályai is vannak, és kilátásba helyezte egy a tárca elleni per lehetőségét is.
Hankiss Ágnes írót, aki március óta a Fidesz MPP delegáltja a Magyar Rádió csonka kuratóriumában, május elsejétől miniszteri biztosnak nevezték ki. Hankiss feladatul - megbízott főigazgatóként - a még nem létező Kultúrakutató Intézet koncepciójának megalkotását kapta. Az intézet a 2 milliárd forintból felújított Károlyi-palotában kapna helyet, amelynek üzemeltetését Baán László, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának közigazgatási államtitkára szerdai bejelentése szerint a tárca a közeljövőben megalapítandó Károlyi-palota Kulturális Központra bízná.

A Károlyi Palotában jelenleg működő és azt üzemeltető Petőfi Irodalmi Múzeum és Kortárs Irodalmi Központ az új intézmény megalapításával alárendelt szerepbe kerülne. Ez Vadász János, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) elnöke szerint törvénytelen.

Rockenbauer Zoltán
Ha nem válaszol, beperlik a minisztériumot
Vadász az Index kérdésére elmondta, a kulturális törvény szerint nem lehetséges egy múzeumot más intézménnyel összevonni, ezen kívül ugyanezen törvény szerint Hankiss Ágnes megbízott főigazgató kinevezése is jogtalan, hiszen ezt a posztot csak szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkező személy töltheti be. Ám Hankiss ilyennel nem rendelkezik.

A KKDSZ elnöke azt is aggodalmasnak tartja, hogy ahogy fogalmazott ,,amatőrök kezébe kerül" a Károlyi-palota üzemeltetése, ami veszélyeztetheti a benne működő Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményét és nehezíti az ott dolgozók munkáját is. Vadász érthetetlennek tartja, miért kell új intézményt létrehozni egy olyan feladatra, amelyet több mint 50 éven keresztül a korábbi is tökéletesen ellátott.

Ahogy a megbízott főigazgató az új intézmény ismertetőjében fogalmaz, a Károlyi-palota a rekonstrukció és a vele összefüggő jelentős területi gyarapodás révén olyan új lehetőségekkel is bővül, amelyek alkalmassá teszik arra, hogy falai között létrejöjjön hazánkban elsőként egy többféle szerepkört egyesítő kulturális központ, és egy régóta hiányzó kultúrakutató intézet. Vadász szerint azonban a leendő kulturális központ csupán három, a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen használt helyiségben tudná megvalósítani rendezvényekkel összefüggő feladatait, hiszen az épület nyolcvan százalékát továbbra is a múzeum használná, kultúrakutató intézet pedig Művelődéskutató Intézet néven már évek óta működik hazánkban.

A KKDSZ, mivel szerdán nem sikerült megegyezésre jutnia az NKÖM közigazgatási államtitkárával, felszólította Rockenbauer Zoltán kulturális minisztert, hogy amennyiben a tárca létrehozza a Károlyi-palota kulturális központot, azonnali hatállyal vonja vissza Hankiss Ágnes megbízott főigazgatói kinevezését. És mivel a Pénzügyminisztérium vétóval rendelkezik az új költségvetési intézmények létrehozásával kapcsolatban, levélben fordult Járai Zsigmond pénzügyminiszterhez, akadályozza meg az új intézmény létrehozását. Amennyiben a kulturális miniszter egy héten belül nem reagál, kénytelenek lesznek beperelni a minisztériumot - mondta el Vadász.

A hazai törvények szerint egy pernek ilyen esetben nincsen halasztó hatálya, ám ha győztesen kerülünk ki, az eredeti helyzet visszaállítása nagyon sokba fog kerülni a kulturális tárcának - tette hozzá a KKDSZ elnöke.

Baán László az Index megkeresésére közölte, ő már nem illetékes a Károlyi-palota ügyében, Hankiss Ágnes pedig külföldön tartózkodik, de titkárságán keresztül biztosította az Indexet arról, hogy hétfőn minden az üggyel kapcsolatos kérdésre szívesen válaszol.  • Tippek
  • Babaváró hitel