Benedek
-4 °C
5 °C

Karsai az FVM-be megy

2001.04.04. 11:47
Hat pontból álló kérdéssorozatra akar választ kapni Karsai József battonyai mezőgazdasági vállalkozó szerda délután a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban. Az Indexnek adott nyilatkozata szerint az FVM válaszai függvényében, illetve külföldi jogászok véleménye után dönt arról, hogy miként igényeljen politikai menekült státust Strasbourgban. Karsai legfőbb indoka: politikai okokból el akarják lehetleníteni vállalkozását.

Egyelőre még nem döntötte el Karsai József, hogy beadja-e Strasbourgba a politikai menekült státus igénylését. A battonyai vállalkozó ezt attól teszi függővé, hogy az általa megfogalmazott hat pontból álló kérdéssorozatra a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium hogyan válaszol. Karsai szerdán három órakor próbál bejutni a minisztériumba, ahol Kósa Ferenc helyettes államtitkárnak akarja átadni a kérdéseket.

Ha úgy látom, hogy a minisztérium nem hajlandó válaszolni, illetve nincs remény arra, hogy tisztázni tudják a kérdéseket, akkor még szerda délután elkezdem az éhségsztrájkot az épület előtt - nyilatkozta Karsai az Indexnek szerda délelőtt. A vállalkozó azonban azt is hozzátette: ha pozitív lesz a fogadtatás, akkor elhalasztja a tiltakozást. Kósa Ferenc titkárságán nem tudnak a vállalkozó szándékáról, azonban hozzátették, hogy Kósa délután vidéki utazása miatt nem tartózkodik a minisztériumban.

A jogászok is véleményeznek

Karsai jogászokkal vizsgáltatja azt is, hogy milyen kitételeknek kell megfelelnie a politikai menekült státuz igénylésnek. A minisztérium válasza, illetve a jogászok véleménye dönt arról, hogy Strasbourghoz fordul-e a vállalkozó.

Elbírálták a kérelmet

A battonyai vállalkozó sértőnek és politikailag diszkriminatívnak érzi, hogy hárommillió forintos hitelkérelmét a tárca későn bírálta el. Vonza András agrárminiszter az MTI-nek kijelentette, hogy Karsai hitelkérelmét elbírálták a törvényben előírt időpontig (2001. március 31.), és még a héten postázzák a vállalkozónak. Karsai erre úgy reagált, hogy ő is a sajtóból értesült a közleményről - a minisztérium hivatalosan nem tájékoztatta.

Követelések

A tervezett kérdéssorozat első pontjában Karsai azokba a dokumentumokba szeretne betekinteni, amelyek a gazdatüntetésekről készült megfigyeléseket tartalmazzák. Karsai szerint Szabadi Béla, az FVM volt politikai államtitkára bevallotta a megfigyelések tényét, ám az iratokat az emlékezetes "aktamegsemmisítési hétvégén" eltüntette. A második pontban saját hitelkérelmének elbírálását követeli, a harmadik pontban pedig kéri a minisztériumot, hogy a földalapú támogatásokhoz szükséges talajminták elvégzéséhez biztosítsák a feltételeket.

"Ez nem bohóckodás"

A saját bevallása szerint komoly gazdatámogatással rendelkező Karsai felszólítja a minisztériumot, hogy 30 napon belül nevezzék meg az agrártámogatásban dúló káosz felelőseit, illetve három hónapon belül hozzák nyilvánosságra a '98-tól elbírált pályázatok nyerteseit. Utolsó pontként pedig engedélyezzék, hogy a gazdák - a kis kapacitású földhivatalok mentesítése végett - büntetőjogi felelősség terhe mellett igényelhessenek támogatást.

Ez nem bohóckodás, hanem a demokrácia próbája - zárta vészjóslóan a beszélgetést Karsai.