Benedek
-5 °C
5 °C

Kártérítést követelnek a visszafordított utasok

2001.02.02. 08:57
Ha megtagadják repülőjegye átírását, a jegyár mellett félmillió forintos nem vagyoni kártérítést kér a Malévtól az a férfi, akit a Malév egyik alkalmazottja családjával együtt feltartóztatott, és nem engedett felszállni a Kanadába tartó gépre. Bogdán János a Magyar Helsinki Bizottsághoz és a Roma Polgárjogi Alapítványhoz fordult segítségért. Ügyvédje az Index érdeklődésére elmondta: a Malév alkalmazottjának annyi joga volt igazolásokat kérni, mint annak a taxisnak, aki a reptérre kiviszi az utasokat.
Bogdán János, élettársa és annak 15 éves gyermeke Pécsett váltott jegyet egy utazási irodában a Budapest-Toronto légijáratra 2001. január 26.-ára, a 17:40-kor induló Malév-gépre.

A jegyen, melyet a Ferihegy II-n, a Malév utazási irodában vették át, február 20-át jelölték meg, mint a visszaút időpontját.

Somogyi János ügyvéd az Index érdeklődésére azt is elmondta, hogy miután a háromtagú család felvette a jegyeket, beálltak negyed öt körül a 18-as pulthoz, hogy becsekkojanak, ahogy ezt szép magyarul mondják.

Mintha a taxisofőr akarna ellenőrizni

Amikor rájuk került a sor, a Malév-alkalmazott azt kezdte firtatni, van-e náluk elegendő pénz, van-e meghívólevevelük, és mi célból utaznak.

A válasz az volt, hogy nincs meghívólevél, ismerősök várják majd őket. Meghívólevél ugyanis csak abban az esetben szükséges, ha tovább akar tartózkodni, mint amennyi időt vízum nélkül leht.

Az alkalmazott azt is ellenőrizni akarta, mennyi pénz van náluk. A repülőútra azonban csak néhány dollárnyi zsebpénzt vittek magukkal, ellenben a férfinál volt egy New York-i bank kártyája, mert fél évig előtte Amerikában dolgozott. Az alkalmazott ezt nem fogadta el, mondván, hogy nem lehet ellenőrizni a fedezetet.

A jogi probléma ezen a ponton kezdődik - hangsúlyozta az ügyvéd, akit a Magyar Helsinki Bizottságon keresztül vállalta az ügyet. A Malév alkalmazottja fel sem tehette volna ezeket a kérdéseket, ez hasonló lenne, mintha a taxisofőr is érdeklődne, aki kiviszi az utasokat a repülőtérre.

Ha az érvényes útlevél és menetjegy megvan, és valaki el akarja hagyni az országot, a Magyarországon hatályos jogszabályok szerint csak a határőrség akadályozhatja meg ebben.

Nincs vízumkényszer

Az alkalmazottnak tovább kellett volna engedni a családot a határőrökhöz, hogy a jogszabályi feltételeket ellenőrizzék.

Más kérdés, tette hozzá az ügyvéd, hogy a Kanadába való belépésnek milyen feltételei vannak. Az ellenben a kanadai határőrségre tartozik. Az utazsái irodának kötelessége tájékoztatni az utast ezekről a feltételekről, de nem kérheti számon őket.

Hogy a család politikai menedékjogot akart-e kérni, az ügyvéd álláspontja szerint az ügy szempontjából lényegtelen.

Somogyi János azt is elmondta, hogy levelet írt a Malév vezérigazgatójának, melyben azt kéri, tegye lehetővé, hogy a jegyet másik időpontra tegyék át. Amennyiben erre nem lenne mód, a jegy árának megfizetése mellett ötszázezer forint nem vagyoni kártérítésre is igényt tart a visszafordított család a megalázó procedúra miatt, és mert meghiúsították az utat.

A férfi a Magyar Rádiónak azt nyilatkozta: a Malév alkalmazottai azt mondták neki, csak azokkal szemben végeznek felszállás előtt vizsgálatot, akikről szerintük gyanítható, hogy a kanadai hatóságok kiutasítják. A férfi úgy érzi, azért érte attrocitás, mert roma.

A Malév és a kanadai bevándorlási hivatal álláspontja

A Malév utasforgalmi osztályának vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy minden magyar állampolgár kénytelen a kanadai kormány által előírt szigorú előírásokat betartani.

A Torontói reptéren a kanadai államot képviselik, az ottani reptér bevándorlási hivatalában döntik el, beléphet-e valaki az országban, nem a nagykövetségen.

A Malév és a kanadai bevándorlási hivatal megállapodása szerint a magyar állampolgároknak száraz pecséttel hitelesített meghívólevél, átlag száz dollár napi költőpénzzel, szállásfoglalási igazolással kell rendelkeznie.

Ha a Malév ezek hiányában mégis elszállítja az utast, Kanada - egyoldalú döntéssel - átlagosan háromezer dollárra bünteti a társaságot.

Joó Gábor hangsúlyozta: nem csak a Malév gazdasági érdekei diktálják ezt, hanem az utas érdekei is.

A Malév egy dolgot vehet figyelembe az ellenőrzéskor, ez az állampolgárság - hangsúlyozta Joó Gábor, etnikai hovatartozás nem szempont.

A Malévnak egyetlen utast sem érdeke visszautasítani, ugyanis utasszállításból él, csak meg kell győződnie arról, hogy az utas beléphet-e majd az ellenőrzés után.

A Malév az egyetlen fuvarozó, aki Magyarországról Kanadába jár - rajtuk mérik le, hogy működik a vízummentesség időszakában az ellenőrzés - tette hozzá az utasforgalmi osztályvezető.

Volt arre korábban példa, hogy nem felelt meg valaki a feltételeknek, ilyenkor felajánlják, hogy ha például meghívólevél hiánya miatt nem utazhat valaki, a dokumentum beszerzése után, a következő járatra átírják a jegyét.