Paszkál
10 °C
15 °C

Hatmilliós kártérítés egy kivett méhért

2008.12.01. 11:12
Első fokon pert nyert egy szigetvári anya, akinek a szülés után vérömlenyek keletkeztek a szervezetében, melyeket a méhével együtt el kellett távolítani. Az orvosok nem a tőlük elvárható gondossággal kezelték a nőt.

Hatmillió forint kártérítést ítélt meg első fokon a Baranya Megyei Bíróság a közelmúltban annak a fiatalasszonynak, akinek szülés után el kellett távolítani a méhét, írja az Új Dunántúli Napló. Megállapították, hogy az orvosok nem a tőlük elvárható gondossággal végezték munkájukat.

A diplomás ápoló anya császármetszéssel szülte meg kisfiát a szigetvári kórházban 2006 februárjában. Másnap egy vérvétel során vérszegénységet állapítottak meg nála, de ennek okát nem vizsgálták ki. Később láza is lett, de az a lázcsillapítók hatására nem múlt el. A csütörtöki szülést követően a legközelebb csak hétfőn foglalkoztak vele, akkor egy újabb vizsgálat vérömlenyt mutatott ki a húgyhólyagja fölött. Megnyugtatták, hogy az felszívódik, ha mégsem, két nap múlva megműtik.

A nő és férje nem várt két napot, azonnal értesítették a pécsi szülészeti klinika egyik orvosát, aki azt mondta: valószerűtlen, hogy egy akkora vérömleny, amekkorát szigetvári kollégái találtak, felszívódik, ezért azonnal üljenek autóba, és menjenek a klinikára.

Az asszonyt megműtötték, a három és fél órás operáció során három, férfiököl nagyságú vérömleny mellett a méhét is kivették. Szabó István, a klinika professzora azt mondta: ha a nő még egy napot vár, élete végéig művesekezelésre szorul, két nap múlva pedig akár meg is halhatott volna.