Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Alpolgármester marad a korrupciógyanúba került MSZP-s

2005.09.30. 14:43
A kőbányai Fidesz szerint a szocialisták vezetői, köztük a miniszterelnök is tudomással bírt a kőbányai tagbotrányról és a helyi szocialista vezetők korrupciógyanús ügyleteiről. Hiller István MSZP-elnök szerint nem pártügy, hogy kihallgatták a szocialista alpolgármestert. A kőbányai polgármester és helyettese hallgat.

A kőbányai Fidesz szerint Hiller István pártelnök és a miniszterelnök is tudott a kerületi szocialista botrányokról. György István korábbi polgármester szerint a szocialisták csúcsvezetését nem csak a fantomtag-botrányról tájékoztatták, hanem arról is, hogy Kaszab Csaba még a vagyonkezelési bizottság elnökeként fiktív ingatlanfelújításokból részesülhetett.

Hiller István, az MSZP elnöke viszont tagadta, és a Nap-keltében azt hangoztatta, hogy Kaszab meggyanúsítása vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés miatt történt, ami nem pártügy, és erről hivatalos tájékoztatást nem kaptak sehonnan.

Fiktív épületfelújítások

Az Index információi szerint egy építési vállalkozó feljelentése nyomán indult nyomozás Kaszab ügyében, aki ellen nem tartott szükségesnek semmilyen kényszerintézkedést a nyomozóhatóság, de több zsák iratot foglaltak le hivatali szobájában. A gyanú szerint a mostani alpolgármester még az önkormányzat beruházási bizottságának elnökeként olyan társasházak címét bocsátotta vállalkozó ismerősének rendelkezésére, amelyek indultak ugyan a felújítási pályázaton, de pénzt nem nyertek el. Az ügyészségi nyomozás adatai arra utalnak, hogy Kaszab, mint a kőbányai vagyonkezelő rt. igazgatósági elnöke elérte, hogy az el sem végzett felújítások után benyújtott számlákat kifizessék.

A fiktív számlákat kibocsátó társaság az alpolgármester közvetett tulajdonában álló cégével több alvállalkozói szerződést is kötött, és részleteiben 17 jmillió forintot utalt át a vállalkozásnak. Úgy tudjuk, hogy ennek az ügynek a kapcsán vizsgálat indult hatósági eljárás akadályozása büntettének gyanújával is, de ebben az ügyben még nincsen gyanúsított. Úgy tudjuk, hogy az ügyészség megszüntette az eljárást az ügyet feltáró vállalkozó ellen, aki ellen korábban rendőrségi nyomozás zajlott a fiktív épületfelújítások miatt. A vállalkozó azonban az okozott harminc milliós kárt megtérítette, ugyanakkor a rendőrségi vizsgálat során nem tett említést arról, hogy Kaszab érintetje volna az ügynek, errőkl a nyár elején tájékoztatta az ügyészséget.

Fiktív tagbotránnyal kezdődött

Mint ismeretes korábban Kaszab Csaba neve annak kapcsán merült föl, hogy fiktív tagok százait léptették be a kőbányai MSZP-be. A Fidesz szerint azért van összefüggés a fiktív tagbotrány és Kaszab Csaba meggyanúsítása között, mert fiktív tagoknak azoknak a cégeknek az alkalmazottait szervezték be, akik az önkormányzat alvállalkozóiként tevékenykedtek. A fiktív tagbotrányt egyébként olyan kőbányai szocialisták robbantották ki, akik azóta vagy önként, vagy kizárással távoztak a pártból.

A szocialisták tartottak ugyan tagrevíziót, de a belső ellenzék szerint mindez úgy történt, hogy a fiktív belépési nyilatkozatok adatai alapján újabb papírokat töltöttek ki, aláhamisítva a nem ritkán vidéki delikvensek adatait. A problémáról - állítják a helyi szocialista ellenzék volt vezetői - a pártelnökkel is konzultáltak, és a miniszterelnöknek is levelet írtak, de nem lett következménye a belső viszálynak.

Andó Sándor hallgat

Az Index megkísérelte az ügyben megszólaltatni Kőbánya polgármesterét, Andó Sándort, de a kerületi vezető nem kívánt nyilatkozni. Hallgatásba burkolózott Kaszab Csaba is, akit csütörtökön hallgattak ki gyanúsítottként vesztegetés gyanújával. Lénárt László, az MSZP budapesti ügyvezető alelnöke az Indexnek azt mondta: amíg nincsenek az ügyben konkrétumok nem kívánják kommentálni Kaszab ügyét.

Nyakó István az MSZP szóvivője kijelentette, hogy hivatalos tájékoztatást a párt sem az ügyészségtől, sem pedig a rendőrségtől nem kapott. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a kőbányai belső vitákra a párt országos vezetése felhívta a budapesti szervezet figyelmét, amely a megfelelő vizsgálatokat az ügyben lefolytatta, de mint mondta ez a párt belső ügye.

Kaszab a második korrupciógyanúba keveredett kőbányai szocialista

Arra a felvetésünkre, hogy Kaszab , Nyakó úgy reagált: mindazokkal szemben, akikre rábizonyítják, hogy a büntetőtörvénykönyvbe ütköző cselekményt követett el, a törvény teljes szigorával kell lesújtani. Kaszabról viszont még nem bizonyosodott be semmi, így gyakorolhatja közfunkcióit, tette hozzá Nyakó.

Kaszab egyébként rövid időn belül a második olyan kőbányai szocialista, aki korrupció gyanújába keveredett. A Kulcsár-ügyben ugyanis tizenharmadrendű vádlottként szerepel Váradi János, a kőbányai vagyonkezelő rt. igazgatósági elnöke, aki az előző ciklusban még önkormányzati képviselő volt. Az ügyészség Váradit hivatalos személy által üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett vesztegetés bűntettével és kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettével vádolja a hatóság.