Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A püspökség az egyházi magazint akarja

2005.01.04. 16:45
Bár a Magyar Televízió Katolikus krónikájának nézettségét 10-20-szor meghaladó esti Híradóban is beolvasták, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia továbbra is azért kardoskodik, hogy törvényt sértett a köztévé, amikor az egyház két politikai állásfoglalása nem került be a vallási műsorba. Veres András püspök azért fordult az ORTT panaszbizottságához, mert a kettősállampolgárságról tartott népszavazással kapcsolatos "két igenes", és az egyházi iskolák költségvetéséről szóló anyag nem, illetve csak egyszer hangzott el a néhány tízezres nézőközönségű heti katolikus magazinban.

Az ORTT panaszbizottsága elsőfokon két, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által kezdeményezett ügyben is elmarasztalta a Magyar Televíziót.

Sértettek

Veres András püspök novemberi 23-i beadványaiban azt kifogásolta a testületnél, hogy az egyház két politikai nyilatkozata nem, illetve csak egyszer került be a közszolgálati televízió hetenként jelentkező katolikus vallási magazinjába. A testület szerint az MTV törvényt sértett akkor is, amikor nem adott helyt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2004. december 5-i népszavazással kapcsolatos felhívásának, és akkor is, amikor a Katolikus krónika ismétlésként sugárzott adása nem tartalmazta az iskolafenntartó egyházak nyílt levelét, holott a műsorszám első közlésben ez még benne volt.

Politikamentes

Az Index kérdésére Rudi Zoltán, az MTV elnöke elmondta, hogy miután Veres püspök tavaly novemberben kifogásolta a nyilatkozatok, egyeztetett a hírigazgatóval, aki úgy ítélte meg, hogy a legnagyobb hazai egyház közleményeinek van helye a Híradóban, ezért mindkét dokumetumot be is olvasták a milliós nézettségű esti műsorban. A tévéelnök szerint érthetetlen, miért ragaszkodik az egyház a vallási magazinhoz. A 15 éve működő egyházi műsor főszerkesztője, Csiszér Ferenc pedig úgy kommentálta a történteket, hogy a Katolikus krónika eddig politika nélkül működött, és "most sem fogják elkezdeni" az átpolitizálást. Az MTV az elsőfokú ORTT-döntések ellen fellebbez.

Szólásszabadság

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia indítékairól meg kívántuk kérdezni Veres Andrást, ám a szóvivő nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Korábban a Magyar Rádió Vasárnapi újság című műsorában viszont azt mondta: "a szólás szabadságának és alapvető demokratikus jogoknak a súlyos megsértése, hogyha egy Katolikus krónikában, egy krónikaműsorban, ahol híreket kell közzétenni, a Püspöki Konferenciának a véleménye nem jelenhet meg". Veres szerint "döbbenetes élmény" volt, hogy a kettős állampolgárság kapcsán megfogalmazott felhívás és az iskolaüggyel kapcsolatos riport is kimaradt a magazinból. Az MTV álláspontja szerint egyébként a kifogásolt riportban szereplő állítás már nem volt igaz, ugyanis az ismétlés idejére már megindult az egyházak és az oktatásügyi tárca közötti egyeztetés.

Az AGB adatai szerint a Híradó nézettsége 800 ezer és 1 millió között mozog, míg a Katolikus krónika 40 és 120 ezer között mozog.