Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Keletre készülnek a magyar katonák

2002.12.01. 09:35
Még nincsen Irakban, de már nem nyilatkozik feladatáról az a magyar katonatiszt, aki az iraki tömegpusztító fegyverzet ellenőrzésére alapított ENSZ-bizottság (UNMOVIC) első küldöttségében kapott helyet. A hét végén két magyar katonatiszt Afganisztánba utazott, hogy tájékozódjon a helyi viszonyokról, mielőtt az Országgyűlés igent mondana a misszióra.
Még nincsen Irakban, de már nem nyilatkozik feladatáról az a magyar katonatiszt, aki az iraki tömegpusztító fegyverzet ellenőrzésére alapított ENSZ-bizottság (UNMOVIC) első küldöttségében kapott helyet. A Hans Blix vezette fegyverzetellenőrző csoport név szerint igényelte Afganisztánba repült. Sztán István ezredes és Szabó János százados egy román védelmi minisztériumi küldöttséggel együtt pénteken utazott Afganisztánba.

A logisztikai szakemberek célja egyrészt az, hogy az ottani katonai műveletekben részt vevő román katonák tapasztalataival a helyszínen ismerkedhessen meg, másrészt pedig az, hogy felmérjék a helyszínt Kandahárban. Erre azért van szükség, mert amennyiben az Országgyűlés felhatalmazást ad rá, akkor a jövő év első negyedévében legfeljebb negyven fős őrző-védő szakasz utazik Afganisztánba egy nagyobb német egység részeként.

Az Indexnek nyilatkozva Matyuc Péter a HM kommunikációs főigazgatója a misszió költségeit egyelőre még nem kívánta megbecsülni. Feltételezések szerint ugyanakkor az alegység felállítása, felszerelése és egyéves működése akár az egymilliárd forintot is meghaladhatja. A legnagyobb tételt valószínűleg a felszerelés tenné ki, mivel a szolgálatot teljesítőknek rendkívül nehéz időjárási körülmények és természeti viszonyok között kell majd szolgálatot teljesíteniük.

A románok büszkék magukra

Románia ugyan csak az idei prágai NATO-csúcson kapott meghívást a szervezetbe, de nagyon büszke arra, hogy egységei taníthajták a magyar katonákat. A román katonák afganisztáni tapasztalatainak megismerésére Juhász Ferenc magyar honvédelmi miniszter kért lehetőséget Ioan Mircea Pascu védelmi minisztertől kettejük októberben tartott határmenti találkozóján. A hírt a román sajtó úgy kommentálta, hogy a magyar katonák "leckét vesznek" az Afganisztánban lévő románoktól.

Ugyan még nincs döntés az afganisztáni magyar szerepvállalásról, ugyanakkor máris több tucatnyi hivatásos és szerződéses katona jelezte, hogy szívesen részt venne az akcióban. A rendkívüli érdeklődés oka többek között az lehet, hogy a háború dúlta ázsiai országban szolgálatot tévők havi zsoldja elérheti a 700 ezer forintot is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!