Ervin
14 °C
21 °C

Jutalmat kaphatnak az utolsó sorkatonák

2004.06.02. 14:59
Az Index információi szerint a Honvédelmi Minisztérium valahogy kárpótolná azt a kétezer katonát, akik utolsóként vonultak be. Azt, hogy pontosan mikor szerelnek le, a minisztérium még nem közölte.
Az Index információi szerint a minisztérium pénzzel, tanfolyamok és továbbképzések biztosításával, vagy a későbbi elhelyezkedés segítésével "honorálná" a kényszersorozás utolsó "áldozatait".

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium kommuniiációs főigaztató-helyettese az Indexnek elmondta: a tárca megfontolja, hogy valamiféle plusz támogatást nyújtson az utolsó sorkatonáknak, részleteket azonban nem árult el.

Legutóbb május közepén tartottak sorozást. Akkor a Magyar Honvédség kiképzőközpontjaiba összesen 2022-en vonultak be, hogy megkezdjék féléves sorkatonai szolgálatukat.

A kormány korábban úgy döntött, hogy 2005 nyarától már nem lesz szükség sorkatonákra, ugyanakkor Medgyessy Péter miniszterelnök nemrégiben bejelentette: a tervezettnél korábban, már az idén elhagyhatja az utolsó sorkatona is a magyar kaszárnyákat. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter ezt követően közölte, amint tudni fogják a leszerelés pontos dátumát, közölni fogják a fiatalokkal.

Ami jár
A honvédek havi illetménye jelenleg 5.247, az őrvezetőké 5.947, a szakaszvezetőké pedig 6.646 forint. A bakák bevonulási segélykényt 77.453 forintot kapnak, a leszerelők egyszeri juttatása pedig 26.887 forint.