Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Nehéz helyzetben a katolikusok

2002.05.02. 12:21
Tanácstalanság uralkodott el a szocialisták választási győzelme miatt a katolikus egyház vezetésében. A püspöki kar többsége és a papság jelentős része ugyanis a kampányban minden korábbinál nyíltabban támogatta a jobboldali pártokat. Információink szerint még nem történt meg a kapcsolatfelvétel az MSZP és a katolikus vezetés között. Úgy tudjuk, hogy a szocialisták ismét a Miniszterelnöki Hivatalba helyeznék az egyházi ügyekért felelős hivatalt.
Az Index információi szerint a választási eredmények következtében bizonytalanság uralkodott el a katolikus püspöki karban.

Paskai nem szólalt meg

A legnagyobb magyar felekezet vezetésében egyelőre nem tisztázódott, hogy milyen módon lépjenek fel az MSZP győzelme után. A püspöki kar többsége ugyanis a rendszerváltást követő időszakban eddig példátlan módon elkötelezte magát a jobboldal mellett. Bár a püspöki konferencia választási körlevele nem tartalmazott pártneveket, a szövegben használt kifejezések egyértelműen a Fidesz programjára utalva buzdítottak a voksoláson való részvételre. Feltűnő volt azonban, hogy a kérdésben Paskai László bíboros, Budapest-esztergomi érsek nem nyilvánított véleményt.

Egy kibontakozó pártpreferencia

Az irattal kapcsolatban nyilatkozó Veres András, püspöki kari szóvivő három héttel a választások előtt kijelentette: nem ellenkezik szándékaikkal, ha abból a hívő emberek számára "egy pártpreferencia bontakozik ki". A szóvivő azt is mondta, hogy a püspöki körlevél tovább magyarázható a templomokban. Ezt követően a főpapok egyetlen helyi, már pártneveket is említő kezdeményezés ellen sem léptek fel, jóllehet számos templomban a papok nyíltan a Fidesz támogatására szólították fel a híveket. Az Index információ szerint a papság azonban korántsem sorakozott fel egységesen a püspökök egyértelmű jobboldali állásfoglalása mellett.

Vissza a kancelláriára

Információink szerint még nem történt meg a kapcsolatfelvétel az MSZP és a katolikus vezetés között. Úgy tudjuk, hogy a szocialisták ismét a Miniszterelnöki Hivatalba helyeznék az egyházi ügyekért felelős hivatalt. Mint ismeretes az egyházi kérdésekkel 1998 előtt is a kancellária foglakozott, ám az Orbán-kormány helyettes államtitkári szintre helyezve az új, Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumába helyezte a hivatalt. 1999-ben a történelmi egyházak közösen kérték Orbán Viktortól a hivatal magasabb szintre való visszahelyezését, ám a miniszterelnök nem kívánt változtatni a kormányzati struktúrán.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!