Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nehéz helyzetben a katolikusok

2002.05.02. 12:21
Tanácstalanság uralkodott el a szocialisták választási győzelme miatt a katolikus egyház vezetésében. A püspöki kar többsége és a papság jelentős része ugyanis a kampányban minden korábbinál nyíltabban támogatta a jobboldali pártokat. Információink szerint még nem történt meg a kapcsolatfelvétel az MSZP és a katolikus vezetés között. Úgy tudjuk, hogy a szocialisták ismét a Miniszterelnöki Hivatalba helyeznék az egyházi ügyekért felelős hivatalt.
Az Index információi szerint a választási eredmények következtében bizonytalanság uralkodott el a katolikus püspöki karban.

Paskai nem szólalt meg

A legnagyobb magyar felekezet vezetésében egyelőre nem tisztázódott, hogy milyen módon lépjenek fel az MSZP győzelme után. A püspöki kar többsége ugyanis a rendszerváltást követő időszakban eddig példátlan módon elkötelezte magát a jobboldal mellett. Bár a püspöki konferencia választási körlevele nem tartalmazott pártneveket, a szövegben használt kifejezések egyértelműen a Fidesz programjára utalva buzdítottak a voksoláson való részvételre. Feltűnő volt azonban, hogy a kérdésben Paskai László bíboros, Budapest-esztergomi érsek nem nyilvánított véleményt.

Egy kibontakozó pártpreferencia

Az irattal kapcsolatban nyilatkozó Veres András, püspöki kari szóvivő három héttel a választások előtt kijelentette: nem ellenkezik szándékaikkal, ha abból a hívő emberek számára "egy pártpreferencia bontakozik ki". A szóvivő azt is mondta, hogy a püspöki körlevél tovább magyarázható a templomokban. Ezt követően a főpapok egyetlen helyi, már pártneveket is említő kezdeményezés ellen sem léptek fel, jóllehet számos templomban a papok nyíltan a Fidesz támogatására szólították fel a híveket. Az Index információ szerint a papság azonban korántsem sorakozott fel egységesen a püspökök egyértelmű jobboldali állásfoglalása mellett.

Vissza a kancelláriára

Információink szerint még nem történt meg a kapcsolatfelvétel az MSZP és a katolikus vezetés között. Úgy tudjuk, hogy a szocialisták ismét a Miniszterelnöki Hivatalba helyeznék az egyházi ügyekért felelős hivatalt. Mint ismeretes az egyházi kérdésekkel 1998 előtt is a kancellária foglakozott, ám az Orbán-kormány helyettes államtitkári szintre helyezve az új, Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumába helyezte a hivatalt. 1999-ben a történelmi egyházak közösen kérték Orbán Viktortól a hivatal magasabb szintre való visszahelyezését, ám a miniszterelnök nem kívánt változtatni a kormányzati struktúrán.