Erzsébet
1 °C
4 °C

A kormány nem érti a katolikusok panaszait

2002.12.05. 18:27
Az egyházak, köztük a katolikusok pénzügyi pozíciói jelentősen javultak az előző évhez képest, ezért a kancelláriaminiszter nem érti, mi az elmúlt napokban kirobbant vita alapja. Kiss Elemér szerint a jövő évi költségvetés 35 százalékkal több pénzt ad az egyháznak, és a kifogásolt finanszírozás-módosítás miatti kiesést is kompenzálja a költségvetés. A püspöki kar viszont továbbra is sérelemként rója fel, hogy a kormány több, az egyházat érintő törvényt módosít.
A kormány értetlenül áll a katolikus egyház kifogásai előtt - a püspöki konferencia azonban továbbra is sérelmesnek találja a parlament elé benyújtott a törvényjavaslatokat.

Nem találtak meghallgatásra

Veres András, a Magyar Püspöki Konferencia titkára a főpapi kar háromnapos téli ülését követően azt mondta: "vannak lehetőségeik" arra az esetre, ha honatyák nem változtatják meg az általuk kifogásolt módosításokat. A püspök szerint a miniszterelnök és Seregély István egri érsek találkozóján sem "találtak meghallgatásra" észrevételeik.

Mint kiderült, a katolikus egyház nem csupán az egyébként még be sem vezetett népszavazás alapú egyház-finanszírozás megváltoztatását tartja elfogadhatatlannak, hanem az egyházi intézmények működését és a vallásos emberek jogait érintő kérdésről van szó. Kiemelte, hogy az általuk vitatott törvénymódosítási javaslatok témáinak többsége a vatikáni szerződésben és nem annak kiegészítésében szerepel, annak módosítására pedig csak az állam és a Vatikán közösen jogosult.

Javuló pénzügyi pozíciók

Kiss Elemér sajtótájékoztatóján Veres püspök korábban elhangzott felvetéseire reagálva érthetetlennek nevezte, hogy az egyház milyen bevétel kiesések miatt tiltakozik. A kancelláriaminiszter szerint az egyházak pénzügyi pozíciói javultak az előző évekhez képest, a költségvetés jövőre 35 százalékkal több pénz juttat számukra, mint az idén. Kiss Elemér kiemelte, hogy az oktatás terén vannak olyan tételek, ahol 140-220 százalékos növekedést könyvelhet el a felekezet.

A MeH költségvetéséhez tartozó egyházi támogatások pedig a 2002-es 26,3-ról 30,8 milliárdra nőnek. Kiss hangsúlyozta, hogy az 1 százalékos szja-támogatásukat felajánlók száma alapján folyósított támogatás miatti 720 millió forintos kiesést egy kompenzációs alapból kipótolja az állam.

A kompenzációból a katolikusok mellett a reformátusok és néhány ortodox egyház is részesül. Kiss Elemér bemutatta azt a 70 ezer aláírást is, amely a katolikus egyházzal szemben más egyházaktól a kormány módosító szándékait támogatva gyűlt össze. A kancelláriaminiszter szerint egyébként a Vatikáni Szerződésnek az előző kormány idején aláírt módosítása nem felelt meg a nemzetközi diplomácia szabályainak, így az nem képezi az 1997-ben született dokumentum részét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?