Teréz
1 °C
14 °C

Aki nem lép egyszerre, autót sem vezethet?

2002.03.05. 06:35
Egy fiatal a jövőben nem csak akkor veszítheti el jogosítványát, ha például ittasan vezet, hanem akkor is, ha a sorozóbizottság alkalmatlannak tartja a sorkatonai szolgálatra. Márciustól ugyanis szigorúbbak a sorozáson alkalmazott egészségügyi kritériumok, de továbbra is "E" kategória jár például a drogfüggőknek, vagy a 70 alatti IQ-val rendelkezőknek.
A kormány már a hathónapos sorkatonai szolgálat bevezetésekor beígérte: ára lesz a szolgálati idő csökkentésének, mégpedig az, hogy szigorúbb feltételek mellett zajlik majd az alkalmassági vizsgálat. Márciustól életbe lépett a honvédelmi-, illetve az egészségügyi minisztérium együttes rendelete.

Ötven százalék alkalmatlan

Az újsütetű szigor egyik pillére, hogy az alkalmatlanságról szóló szakorvosi papírt a háziorvosnak is alá kell írnia. Így több felelősség hárul a háziorvosokra, akik még a sorozás előtt vizsgálják meg a sorköteleseket. A rendeletben szerepel, hogy olyan orvosi okmányt a sorozáson nem értékelnek, amelyet a hadköteles háziorvosa nem láttamozott.

Azért változtatták meg a sorozáson alkalmazott egészségügyi kritériumokat, mert - mint Borókai Gábor kormányszóvivő korábban fogalmazott - tarthatatlan az az állapot, hogy a behívottak 49 százalékát alkalmatlannak találják a sorozóbizottságok. A fővárosban egyébként a fiatalok 75 százaléka alkalmatlan. Erről a Magyar Honvédség egészségügyi csoportfőnöke, Svéd László korábban azt mondta: a rendelet célja, hogy megnehezítsék a bevonulást valótlan adatokkal, hamis orvosi papírokkal elkerülni szándékozók dolgát.

"Ezt inkább kihagynám"

A Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézetének nemrégiben publikált felmérése szerint negyedszázada még közel 95 százalék volt a katonai szolgálatra alkalmas sorkötelesek aránya - ez mára 74 százalékra apadt.

A 140 oldalas vaskos rendelet 34. paragrafusa arról szól, hogy az alkalmasságot felülvizsgáló bizottság szükség esetén kezdeményezheti a gépjárművezetői egészségi alkalmasság soron kívüli vizsgálatát. Azt a rendelet nem részletezi, hogy vajon milyen betegségeknél és fogyatékosságoknál fogalmazható meg az alkalmatlanság mindkét esetben.

Megfigyelik a pszichét, jól

A rendelet kidolgozói kiemelt figyelmet szenteltek a pszichológiai alkalmasság vizsgálatának és elbírálásának szabályaira, illetve a deviáns, "társadalmi beilleszkedési zavarban szenvedő" hadköteles alkalmasságának előzetes elbírálására. Ezen kívül szigorodott a pollenallergiával kapcsolatos elbírálás. Az ilyen allergiában szenvedők ezentúl nem kaphatnak "E" kategóriát: automatikusan téli bevonulók lesznek.

Továbbra is "E" kategóriába sorolják azt, aki bizonyíthatóan rendszeresen használ valamilyen kemény drogot, öngyilkosságra hajlamos, IQ-ja 70 alatt marad, vagy súlyos ideggyengesége van.

A rendelet teljes szövege itt olvasható.