Valér
4 °C
8 °C

Katona: 'Nyiladozik egy Fidesz-SZDSZ együttműködés'

2005.06.08. 20:15
Kapcsolódó cikkek (1)
Mély sebet ejtettek az MDF-en, mondta Katona Kálmán, a párt frakcióvezetője. Gémesi György elnökségi tag leszögezte, minden MDF-es Sólyom Lászlóra szavazott. A pártvezetés mindenben támogatja azt a három képviselőt, akik rágalmazás miatt bereplik Áder Jánost. A Fidesz szóviője szerint pártjának nincs miért magyarázkodnia.

Az MDF elnöksége minden erkölcsi és anyagi támogatást megad annak a három képviselőjének, akik rágalmazás miatt beperlik Áder Jánost, közölte Katona Kálmán szerdán Budapesten.

Mély sebet ejtettek az MDF-en

Az IDF lemondásra szólítja fel Áder Jánost
A Fidesz frakcióvezetőjét lemondásra szólítja fel az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF), mert szerintük az államfőválasztáson tanúsított magatartásával méltatlanná vált arra, hogy frakcióvezető legyen, közölte az IDF szerdán. Áder azután sem kért bocsánatot, hogy kiderült, valótlant állított, amikor azzal vádolta meg az MDF képviselőit, hogy eladták szavazataikat - írták. Az IDF szerint kedden egyértelművé vált, hogy a Fidesz soraiban bújt meg az a képviselő, aki Szili Katalinra akart szavazni, és Horváth Balázs szerda reggeli nyilatkozatában beismerte, hogy a "Fidesz-kézivezérelt" Nemzeti Fórum soraiból kerültek ki az első fordulóban a Szili Katalinra szavazó képviselők. Az IDF elítéli, hogy Áder a "pártállami időket idézve úgy bújt meg a szavazófülkéknél, mint a parancsot teljesítő jó komisszár, hogy ellenőrizze képviselőtársainak szavazatait" - fogalmaztak.
A Fidesz frakcióvezetője név szerint vádolta meg Herényi Károlyt, Csapody Miklóst és Karsai Pétert azzal, hogy az államfőválasztáson Szili Katalinra szavaztak, mondta el az MDF országos választmányának elnöke a pártelnökség rendkívüli ülése után. Katona hozzátette: mély sebet ejtett az MDF-en, ami az államfőválasztáson történt.

"Jó válasz, de egy bocs egyszerűbb lett volna" - reagált Katona Orbán Viktor nyilatkozatára az MTV Híradója szerint. Orbán úgy fogalmazott, a bocsánatkérésnek nem most van itt az ideje, "inkább örüljünk". A Fidesz elnöke szerint Sólyom László megválasztásának mindenki örülhet.

Katona Kálmán kijelentette: amikor Áder átszavazással vádolta meg az MDF-et, tudta, hogy nem az MDF képviselői szavaztak Szili Katalinra, hanem az "általa megbízott fiúk tették ezt". Horváth Balázs független képviselő szerdán nyilatkozatban tudatta, hogy Szili Katalinra szavazott az első fordulóban.

Katona: SZDSZ-Fidesz együttműködés körvonalazódik

A Fidesz távolmaradása az első fordulóban semmi mást nem szolgálhatott, mint hogy az MDF-et besározza, tette hozzá Katona. "Nyiladozik egy SZDSZ-Fidesz együttműködés. (...) Úgy látom, hogy keresik az MDF utódját, lehet, hogy meg is találták" - mondta Katona Kálmán.

Az elnökség szombatra összehívta a párt országos választmányát. Gémesi György elnökségi tag úgy fogalmazott: a Fidesz "bezárta" képviselőit frakcióülés címén a szavazás előtt, hogy ne tudjanak kommunikálni. Szerinte súrolja a titkosság határát, hogy a Fidesz képviselői ellenőrizték egymást, fényképet készítettek egymás szavazólapjairól, és boríték nélkül dobták be azokat. A politikus hangsúlyozta: az MDF képviselői mindhárom alkalommal Sólyom Lászlóra szavaztak.

Révész Máriusz: A Fidesznek nem kell magyarázkodnia

A Fidesz szóvivője elmondta, az első fordulóban hat jobboldali szavazat hiányzott Sólyom László neve mellől, ami miatt semmiképpen sem a Fidesznek kell magyarázkodnia. "Arra kérünk mindenkit, hogy aki ilyet tett, álljon fel, nézzen szembe az emberekkel és Sólyom Lászlóval", és jelezze, hogy miért szavazott Sólyom László ellen, mondta Révész Máriusz.

Mivel az elmúlt időszakban a Fidesz több országgyűlési képviselőjét megkeresték az MSZP-től, hogy Szili Katalinra szavazzanak, ezért indokolt volt a Fidesz kemény fellépése a frakcióban, mondta Révész. Hozzátette, elfogadhatatlan, hogy az országnak olyan köztársasági elnöke legyen, akinek a megválasztásához szükséges voksokat szavazatvásárlással szedték össze.