Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Katona Kálmán lesz a Fidesz-MDF fővárosi listavezetője

2002.07.20. 12:51
Az Orbán-kormány második évében felmentett Katona Kálmán, volt közlekedési miniszter lesz a Fidesz-MDF fővárosi listavezetője az önkormányzati választásokon, s ősztől várhatóan Deutsch Tamás veszi át a fővárosi közgyűlés fideszes frakciójának vezetését - értesült a Népszabadság. A két párt pénteken írta alá a fővárosi választási együttműködésről szóló megállapodást. Vidéken az MDF önállóan akar indulni.
A Fidesz és az MDF pénteken aláírta az őszi önkormányzati választások fővárosi együttműködési megállapodását. Deutsch Tamás, a Fidesz budapesti elnöke Demszky Gábor főpolgármesteri tevékenységének tizenkét évét a pangás időszakaként jellemezte. Bejelentette, hogy egyeztetésre hívja a választásokon induló pártokat egy választási etikai kódex megalkotása érdekében. Szőke László, az MDF budapesti választmányának vezetője köszönetet mondott Demszky eddigi munkájáért, de mint mondta, elég volt.

A megállapodás értelmében a két párt támogatja a függetlenként induló Schmitt Pál főpolgármester-jelöltet, s közös fővárosi listát, közös polgármester- és képviselő-jelölteket állítanak. Korábban úgy volt, hogy Deutsch lesz a fővárosi listavezető, a Népszabadság információ szerint azonban éppen ő javasolta, hogy a lista élére egy olyan személy kerüljön, aki a két párt szavazóbázisán kívül is meg tud szólítani embereket.

Katona lesz a listavezető

A napilap szerint ezért Katona Kálmán, az Orbán-kormány közlekedési minisztere lesz a listavezető. A választások után várhatóan Deutsch veszi át a fővárosi Fidesz-frakció irányítását Tirts Tamástól. A megállapodás szerint a választások után létrejövő Fővárosi Közgyűlésben a Fideszt és az MDF-et is megilleti az önálló frakcióalakítás joga, de áttekintik a mostanihoz hasonló közös Fidesz-MDF-MKDSZ képviselőcsoport alakításának lehetőségét is.

Orbán 2000-ben felmentette Katonát
Orbán Viktor volt kormányfő 2000. május 31-én felmentette miniszteri tisztsége alól Katona Kálmánt. A miniszterelnök elmondta, hogy felajánlotta Katona Kálmánnak a Közlekedési, Hírközlési, és Vízügyi Minisztériumból Közlekedési és Vízügy minisztériummá alakított szervezet vezetését, illetve a hírközlési terület Miniszterelnöki Hivatalban létrehozandó hivatalának kormánybiztosi pozícióját, Katona azonban mindkettőt visszautasította.

Vidéken önálló jelölteket indít az MDF

Az országos szintű választási keret-megállapodás is körvonalazódik a két ellenzéki párt között. A Népszabadság úgy tudja, az MDF a megyék többségén önállóan kíván indulni a megyei közgyűlési pozíciókért. Ezt a Fidesz egyes vezető politikusai értetlenséggel fogadják, de mint mondják, hagyni kell az MDF-et, hogy önállóan induljon, s a választásokon majd kiderül a fórum valódi támogatottsága.

A polgármester-jelöltek tekintetében azonban szeretnék minimálisra csökkenteni, hogy egymással szemben is versenyezzen a két párt. Ezért, ahol nem lesz megállapodás a közös polgármester-jelöltről, ott várhatóan kitérnek egymás elől, tehát csak a Fidesz vagy csak az MDF jelöltje indul majd.