Erzsébet
1 °C
4 °C

Katona Kálmán lesz a Fidesz-MDF fővárosi listavezetője

2002.07.20. 12:51
Az Orbán-kormány második évében felmentett Katona Kálmán, volt közlekedési miniszter lesz a Fidesz-MDF fővárosi listavezetője az önkormányzati választásokon, s ősztől várhatóan Deutsch Tamás veszi át a fővárosi közgyűlés fideszes frakciójának vezetését - értesült a Népszabadság. A két párt pénteken írta alá a fővárosi választási együttműködésről szóló megállapodást. Vidéken az MDF önállóan akar indulni.
A Fidesz és az MDF pénteken aláírta az őszi önkormányzati választások fővárosi együttműködési megállapodását. Deutsch Tamás, a Fidesz budapesti elnöke Demszky Gábor főpolgármesteri tevékenységének tizenkét évét a pangás időszakaként jellemezte. Bejelentette, hogy egyeztetésre hívja a választásokon induló pártokat egy választási etikai kódex megalkotása érdekében. Szőke László, az MDF budapesti választmányának vezetője köszönetet mondott Demszky eddigi munkájáért, de mint mondta, elég volt.

A megállapodás értelmében a két párt támogatja a függetlenként induló Schmitt Pál főpolgármester-jelöltet, s közös fővárosi listát, közös polgármester- és képviselő-jelölteket állítanak. Korábban úgy volt, hogy Deutsch lesz a fővárosi listavezető, a Népszabadság információ szerint azonban éppen ő javasolta, hogy a lista élére egy olyan személy kerüljön, aki a két párt szavazóbázisán kívül is meg tud szólítani embereket.

Katona lesz a listavezető

A napilap szerint ezért Katona Kálmán, az Orbán-kormány közlekedési minisztere lesz a listavezető. A választások után várhatóan Deutsch veszi át a fővárosi Fidesz-frakció irányítását Tirts Tamástól. A megállapodás szerint a választások után létrejövő Fővárosi Közgyűlésben a Fideszt és az MDF-et is megilleti az önálló frakcióalakítás joga, de áttekintik a mostanihoz hasonló közös Fidesz-MDF-MKDSZ képviselőcsoport alakításának lehetőségét is.

Orbán 2000-ben felmentette Katonát
Orbán Viktor volt kormányfő 2000. május 31-én felmentette miniszteri tisztsége alól Katona Kálmánt. A miniszterelnök elmondta, hogy felajánlotta Katona Kálmánnak a Közlekedési, Hírközlési, és Vízügyi Minisztériumból Közlekedési és Vízügy minisztériummá alakított szervezet vezetését, illetve a hírközlési terület Miniszterelnöki Hivatalban létrehozandó hivatalának kormánybiztosi pozícióját, Katona azonban mindkettőt visszautasította.

Vidéken önálló jelölteket indít az MDF

Az országos szintű választási keret-megállapodás is körvonalazódik a két ellenzéki párt között. A Népszabadság úgy tudja, az MDF a megyék többségén önállóan kíván indulni a megyei közgyűlési pozíciókért. Ezt a Fidesz egyes vezető politikusai értetlenséggel fogadják, de mint mondják, hagyni kell az MDF-et, hogy önállóan induljon, s a választásokon majd kiderül a fórum valódi támogatottsága.

A polgármester-jelöltek tekintetében azonban szeretnék minimálisra csökkenteni, hogy egymással szemben is versenyezzen a két párt. Ezért, ahol nem lesz megállapodás a közös polgármester-jelöltről, ott várhatóan kitérnek egymás elől, tehát csak a Fidesz vagy csak az MDF jelöltje indul majd.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?