Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Perrel fenyegetőznek a katonák

2001.02.09. 14:50
Információink szerint perek tucatjai indulhatnak a Magyar Honvédség ellen, miután a hadsereg sorra megvonja az 1996 óta megítélt veszélyességi, illetve egészségkockázati pótlékokat. A szakszervezetek előbb tárgyalni akarnak a minisztériummal, de ha ez nem vezet eredményre, akkor az érintettek beperelik munkaadójukat. Az illetékesek a jövő héten egyeztetnek, bár az illetékes államtitkár egyelőre szabadságon van.
Breuer László a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének vezető titkára az Indexnek elmondta: 2000. novemberében érkezett hozzájuk az első panasz, azóta egyre többen jelentkeznek a pótlékok megvonása miatt. A szakszervezet a Honvédségnél dolgozó civileket képviseli, az ő esetükben a pótlék körülbelül a fizetés egyharmadát teszi ki, miközben a civilek átlagkeresete 67 ezer forint - mondta Breuer.

Katonai hadgyakorlat
Túl liberális gyakorlatra hivatkoznak a honvédségi vezetők

A titkár szerint a Honvédség általában arra hivatkozik, hogy az 1996-os törvény végrehajtásakor az orvosok és szakértők ,,túl liberálisan kezelték a kérdést", túl sok esetben ítélték veszélyesnek a munkahelyeket.

A szakszervezet eddig körülbelül száz pótlékmegvonásról tud (a Taszáron dolgozóktól például a zajártalom miatti pótlékot vonták meg), az esetek egy részében az érintetteket nem is értesítették, az alkalmazottak csak az átutalási igazoláson vették észre, hogy a megszokott összegnél jóval kevesebbet kaptak.

Breuer várhatóan 14-én találkozik Kárász Jánossal, a Honvédelmi Minisztérium gazdasági ügyeket felügyelő helyettes államtitkárával, hogy a megvonások okáról, módjáról, esetleges leállításáról vagy a kompenzációról tárgyaljon.

Végső esetben perre mennek a pótlékokért

A szakszervezeti vezető elmondta, hogy természetesen csak végső esetben terelik jogi útra az ügyet, amennyiben a pótlékokat, vagy legalább azok egy részét nem ítélik meg újra, vagy a hadsereg nem kártalanítja valahogy az érintetteket.

Ha azonban nem születik megállapodás, akkor valószínűleg perelni kell. A civileknek közvetlen felettesüket (laktanyaparancsnokot, alakulatparancsnokot) kellene perelniük, a katonáknak pedig a vezérkari főnököt.

A pótlékokat katonáktól is megvonják

Értesülésünket a Honvédszakszervezet, a katonákat képviselő honvédségi érdekképviselet is megerősítette. Farkas László őrnagy elmondta: hozzájuk is érkeztek már jelzések, a pótlékok megvonása a katonákat is érinti, de még nem volt idejük kivizsgálni a történteket.

,,Ha az értesülések igaznak bizonyulnak, akkor természetesen lépnünk kell" - közölte. Az őrnagy azt is elmondta, hogy 16-án a honvédségi érdekegyeztető fórumon tárgyalni kívánnak az ügyről, addig megpróbálják beszerezni a szükséges bizonyítékokat.

Az illetékesek nem nyilatkoznak

A minisztériumban az üggyel kapcsolatban senki nem nyilatkozott, mivel Kárász János szabadságon van, helyettese, Halasi Zoltán főosztályvezető pedig külföldön tartózkodik. Zsoldos Géza, az államtitkár főtanácsadója közölte: hivatalos értesítést még nem kapott ez ügyben.