Emőke
-4 °C
9 °C

Fordulat a kazettaügyben

2001.10.03. 17:06
Az úgynevezett kazettaügy kapcsán Deésy Gézát gyanúsítottként hallgatta ki szerdán a rendőrség. A vállalkozóval együtt immár három gyanúsítottja van a Torgyán Attillának szánt állítólagos kenőpénz ügyében: korábban a volt agrárminiszter fia mellett a feltételezett közvetítő, Benczéné Tóth Juditot is ilyen minőségben jelent meg az ORFK-n.
A Torgyán Attila nevével fémjelzett "kazettaügy" magával sodorta annak kirobbantóját is. A ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága ugyanis gyanúsítottként hallgatta ki Deésy Géza vállalkozót, aki január végén nyilvánosság elé állt a vesztegetési üggyel.

A vesztegetéssel gyanúsított Deésy fenntartotta az ügyben korábban tett tanúvallomását - jelentette ki Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója.

Deésy, a kisgazdapárt tagja, a párt vállalkozói tagozatának munkatársa egy hangkazettát juttatott el a Népszava című napilaphoz. Ez az újságban január 29-én, illetve az azt követő napokban megjelent írások szerint tartalmazza a Torgyán József pártelnök, akkoriban földművelésügyi miniszter fiának, Torgyán Attilának szánt 3 millió forintos kenőpénz átadásával összefüggő megbeszélést.

Az ügy kirobbantóját februárban hallgatta ki először a rendőrség, majd röviddel később már gyanúsítottként idézték be a feltételezett közvetítő, Benczéné Tóth Judit ügyvédet, az ÁPV Rt. felügyelő-bizottságának kisgazda delegáltját. Március közepén pedig az ügy középpontjában álló Torgyán Attilát gyanúsították meg.

A nyomozás határidejét májusban, augusztusban, illetve utoljára október 1-jén hosszabbította meg az ügyészség.