Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Drasztikus lépések előtt a Megamorv Petőfi Bizottság

2001.05.31. 15:46
Legjobb lenne, ha végre Garamvölgyi Lászlót is bevonnák már a Petőfi-vitába, végül is, kriminalisztikai és irodalmi kérdésről van itten szó, amely vélhetően még több évig megosztja a közvéleményt. A Megamorv Petőfi Bizottság a Pilvax étteremben csütörtökön bejelentette: akár "a polgári engedetlenségig is viszik az ügyet", ha nem nyitják meg a pesti Petőfi-kriptát. A sírban Hrúz Mária nyugszik, a költő édesanyja - így szabad utat kaphatna az összehasonlító DNS-vizsgálat, amely megfejtheti a barguzini lelet titkát. A komikus jelenetektől hemzsegő sajtótájékoztatón szisztematikusan, összehangolt módon fojtották bele a szót a másik oldal torkába.
Ez nem szakmai vitafórum. Ez sajtótájékoztató
- Ez nem szakmai vitafórum. Ez sajtótájékoztató - súgta oda Kiszely István professzor a sajtótájékoztató előtt a Megamorv Petőfi Bizottság egyik tagjának, aki egyetértett. A Pilvax - körben az ideáltipikus Petőfi-portrékkal - nem az a hely, ahol vitatkozni kellene. Persze ezt nem tudták kikerülni, mert a közönség soraiban ülő Magyar Tudományos Akadémia egyik munkatársa, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatónője "folyton akadékoskodott". A bizottság nem adta meg nekik a szót - kinyilatkoztatás és érvfelvonultatás volt ellentételező gondolatok nélkül. Egyébként ez teljesen rendben van: a fradisták sem hívják meg az újpesti ultrákat közös sajtótájékoztatót tartani.

Népszavazás, engedetlenség

- Ki fogjuk kényszeríteni a magyar emberek segítségével a sírbontást - adta meg a beszédek alaphangját Morvai Ferenc, a bizottság alapítója és legfőbb mecénása bevezetője elején. Morvai kifejtette, hogy megvárják a bíróság döntését a pesti Petőfi-kripta felbontásáról, amelyet Grespik László főközhivatalnok engedélyezett ugyan, de a Belügyminisztérium megvétózta. Ha a talárosok elutasítják a sírfelbontást: népszavazást kezdeményező aláírási akcióba kezdenek. Ha ezzel sem sikerül hatni a magyar Országgyűlésre, akkor "elmegyünk az engedetlenségig" - fogalmazott Morvai. A exkazánkirály itt arra célzott, hogy ez nagyjából a következő évi választások idejére esne, amely erősen rontaná a politikusok megítélését. - Itt történik valami, azt garantálom - nyomatékosította véleményét Morvai.

Sírfelbontás

A Petőfi-kripta felbontása kulcskérdés
A Petőfi-kripta felbontása kulcskérdés. A sírban nyugszik Hrúz Mária, a költő édesanya. Morvaiék azt szeretnék, ha csontmintákat vennének a mélyből, mert így sor kerülhetne egy összehasonlítható DNS-vizsgálatra, amely örökre lezárhatná a vitát. A másik oldalként definiált Magyar Tudományos Akadémia azonban ezt feleslegesnek tartaná, mert - érvelésük szerint - már három vizsgálat bizonyította, hogy az 1989-ben, Barguzinban kiásott lelet: nőtől származik.

- 1994 és '96 között három DNS-vizsgálat volt, amely egyértelműen bebizonyította, hogy a talált csontváz nőtől származik - mondta az Indexnek a sajtótájékoztatón lehurrogott Mende Balázs, a Magyar Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének antropológusa. Mende elmondása szerint az Amerikai Védelmi Erők Patológiai Laboratóriuma és a Pennsylvaniai Állami Egyetem DNS- vizsgálata is bebizonyította, hogy a lelet női. "A bizottság most ezeket a vizsgálatokat akarja negligálni"- fogalmazott Mende. A vizsgálat eredményeit egyébként márciusban az említett intézmények megküldték a Magyar Tudományos Akadémiának. Az MTA értékelése szerint az eredmények egybevágnak az eddigi magyar és orosz antropológiai vizsgálatokkal, és egyértelműen a csontok női jellegét támasztják alá.

100 százalék helyett 99 százalék

"De végre mindenki megtudná az igazságot"
Morvai elmondta, hogy "a bizottság vállalja a szégyent", ha az MTA-nak lesz igaza, "de végre mindenki megtudná az igazságot". Az egykori kazánkirály a sajtónak bemutatta azt a bizonyítékhalmazt, amely azt hivatott jelezni, hogy a "magyar tudományos értelmiség személyes vagy éppen kiderítetlen okok miatt bojkottálja a kutatást". Morvai szerint a sajtó ezt a csoportot támogatja, amelyre az az ötvenezer cikk a bizonyíték, amely kigúnyolja a Megamorv Bizottságot. Morvai úgy fogalmazott: "nem tudják 100 százalékosan, hogy Petőfié-e a csontváz, de 99 százalékos biztonsággal állítják, hogy igen".

Vagy igen, vagy nem

- Vagy Petőfi Sándor csontvázát találtuk meg, vagy egy olyan illetőét, aki ugyanúgy néz ki, mint Petőfi Sándor - kezdte rövidre sikerült beszámolóját a kutatás vezetője, Kiszely István antropológus. Kiszely azt fájlalja, hogy nem kapnak lehetőséget a DNS-vizsgálatokra, így egyik verziót sem lehet bizonyítani. A professzor szerint a Petőfi-sír felbontása erre adna egyértelmű választ. Morvai a bizottság eddigi munkájának elemzéseként elmondta, hogy eddig 51 millió forintot költöttek a kutatásokra, és ehhez hasonló összeget fizetett ki - állítása szerint - a Petőfi Bizottságban végzett tevékenységének "büntetéseként" különböző állami szerveknek, akik mindig találtak valami hibát a cégeiben.

Nem Petőfi, vagy mégis, de nem, de igen

Morvai Ferenc
Mende Balázs véleményéhez csatlakozott Ratczky Rita, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatónője is, akibe szintén belefojtották a szót a "szakmai fórumnak itt nincs helye" mondattal. Ratczky az Indexnek elmondta: "ez egy hangulatkeltő sajtótájékoztató volt, amely tele volt csúsztatásokkal és általánosításokkal". Ratczky kiemelte, hogy a bizottság által a közvélemény elé tárt Petőfit igazoló ismertetőjegyek korántsem állnak akkora mennyiségben a kutatók rendelkezésre, mint azt a bizottság tagjai állítják".

Morvai úgy tájékoztatta a sajtót, hogy május 22-ei dátumozással kapott egy levelet Glatz Ferenctől, amely szerint még nem jelölte ki a Petőfivel foglalkozó bizottság tagjait. "Hogy képes így előre bírálatot mondani az Akadémia?" - tette fel önmagának a kérdést Morvai. Mende Balázs tájékoztatása szerint az Akadémián jelenleg van bizottság, de egyelőre nem működik. Viszont '89 és '92 között három bizottság ténylegesen is működött, amelyek eredményeit a Nem Petőfi című könyvben összegezte az MTA.

A Megamorv Petőfi Bizottság tagjai csókkal váltak el egymástól.