Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

A Fideszben csak Rogán tudott a kazettaügyről

2001.03.30. 13:43
Rogán Antal az Indexnek adott nyilatkozata szerint nem látta és nem hallotta a Torgyán Attila esetleges megvesztegetését bizonyító kazettát, és Deésy Géza látogatásáról senkinek nem tett említést a Fideszben, mivel a vállalkozót nem tartja szavahihetőnek. A kazettaügyet kirobbantó Deésy Géza ezzel ellentétben azt állítja, ő megmutatta Rogánnak a kazettát. Eörsi Mátyás az SZDSZ nevében felszólította Rogán Antalt és Lányi Zsoltot, hogy mondjanak le képviselői mandátumukról, mivel tudtak a kazettaügyről, de nem fordultak a hatóságokhoz.
Senkinek nem tettem említést a Fidesz vezetésében a kazettaügyről, ugyanis bizonyítékok híján nem adtam hitelt a Stadler-ügy negyedrendű vádlottjának, egy kétes hírű vállalkozó szavának - nyilatkozta lapunknak Rogán Antal, Kövér László kabinetfőnöke pénteken. A politikus Deésy Gézának arra a csütörtöki nyilatkozatára reagált, amelyben a kazettaügyet kirobbantó vállalkozó azt állította: még tavaly decemberben több alkalommal beszélt a fideszes képviselővel arról az ügyről, amelyben Torgyán Attilát nemrégiben gyanúsítottként hallgatták ki.

Rogán eddig kétszer találkozott Deésyvel

A fideszes képviselő elmondta, hogy eddig két alkalommal találkozott Deésy Gézával: először 1998-ban a Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Közalapítvánnyal (NGYIK) kapcsolatban kereste meg a vállalkozó, aki akkor bizonyítékokat ígért különböző, a szocialistákat és az alapítványt érintő bűncselekményekről, ám ezután egészen tavaly decemberig nem jelentkezett.

Egymásba botlottak

Néhány nappal karácsony után Deésy hívatlanul megjelent a Fidesz-székházban, ahol Rogánba botlott, aki állítása szerint körülbelül öt percet beszélgetett a vállalkozóval. Deésy előadott egy történetet a Torgyán Attilával való üzleti kapcsolatáról, és homályosan arra is célzott, hogy vannak bizonyítékai Torgyán fia ellen. A kazettát nem láttam és nem hallgattam meg - szögezte le Rogán, majd hozzátette: megkértem Deésyt, hogy amennyiben vannak bizonyítékai, forduljon velük a nyomozóhatóságokhoz. Örülök, hogy végül megfogadta a tanácsomat, és januárban valóban megkereste az ügyészséget a kazettával - tette hozzá.

Ellentmondó nyilatkozatok

Rogán Antal kijelentéseivel szemben Deésy Géza úgy nyilatkozott, hogy kétszer vagy háromszor beszélt az ügyben a fideszes képviselővel, illetve, hogy megmutatta neki a kazettát, ám Rogán éppen siettet, és ezért nem kívánta meghallgatni azt.

SZDSZ: Rogán és Lányi mondjon le!

Csak abban az esetben hihető, hogy a Fidesz legfelsőbb vezetése nem tudott már tavaly decemberben a kazettaügyről, ha politikusi eltévelyedését elismerve Rogán Antal lemond képviselői mandátumáról - jelentette ki a kazettaügy legújabb fejleménye kapcsán Eörsi Mátyás szabad demokrata képviselő pénteken. Rogán a szabad demokrata képviselő nyilatkozatára az Indexnek úgy reagált: az országgyűlési képviselőknek nincsen általános feljelentési kötelezettsége.

Maffiajellegű kapcsolatot sejt az SZDSZ

Ha a nagyobbik kormányzópárt vezetői tudtak a Torgyán Attilát érintő ügyről, az a parlamenti ciklus legsúlyosabb politikai és morális válsága - vélekedett Eörsi, aki szerint a körülmények - "Rogán különböző lapoknak adott, egymásnak ellentmondó nyilatkozatai" vagy, hogy a képviselő egy napig megtagadta a nyilatkozatot az ügyben - arra engednek következtetni, hogy maffiajellegű kapcsolat áll fenn a Fidesz legfelsőbb vezetése és egyéb koalíciós pártok között.

A szabad demokrata képviselő szerint Lányi Zsoltnak is le kellene mondania mandátumáról, hiszen amikor az információ birtokába jutott, akkor még jóban volt Torgyán Józseffel, ezért a birtokába jutott információkról a hatóságokat nem tájékoztatta. Eörsi szerint a Fidesz Lányi Zsolt szolgálatait azzal jutalmazta, hogy független képviselőként Lányi még mindig az egyik legfontosabb grémium, a honvédelmi bizottság elnöke a parlamentben.

Lányi nevetségesnek tartja Eörsi felszólítását

Nevetséges Eörsi Mátyás felszólítása, nem mondok le mandátumomról - reagált Lányi Zsolt független képviselő az MTI érdeklődésére pénteken Eörsi Mátyás szabad demokrata képviselő nyilatkozatára. Deésy Gézával kapcsolatban Lányi Zsolt elmondta: a férfit onnan ismeri, hogy az 1990-es évek elején többször vitte Torgyán Józsefet autójával vidékre. Január 22-én felkeresett Deésy Géza a honvédelmi bizottság hivatalos helyiségében, és beszélt arról, hogy nincs minden rendben Torgyán Attilával - idézte fel a független politikus. Megjegyezte: nem helytállóak tehát azok az újsághírek, amelyek szerint találkozójuk a kétéves költségvetés megszavazása előtt jött volna létre. Én mondtam Deésy Gézának, hogy ilyesmivel nem foglalkozom, az országgyűlési képviselők nem nyomoznak, forduljon az ügyészséghez vagy a rendőrséghez - hangoztatta Lányi. A független honatya emlékezete szerint néhány nappal később Kövér László Fidesz-elnök titkárságáról mindössze annyit kérdeztek tőle, ismeri-e Deésy Gézát.