Emma
5 °C
10 °C

Nincs elég bizonyíték Torgyán Attila ellen

2001.11.26. 09:06
Az ORFK megszüntette a nyomozást a kazettaügyben Torgyán József fia, Torgyán Attila ügyvéd ellen. A rendőrség szerint a nyomozás során összegyűjtött információk nem elegendőek ahhoz, hogy vádat lehessen emelni Torgyán Attila ellen. A kazettaügyben négy személyt - köztük Benczéné dr. Tóth Juditot és az ügyet kirobbantó Deésy Gézát - befolyással üzérkedéssel gyanúsít az ORFK, velük hétfőn ismertetik a nyomozati iratokat, majd vádemelési javaslatot nyújtanak be a Fővárosi Főügyészségre.
Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága bizonyítottság hiányában megszüntette a nyomozást Torgyán Attilával, Torgyán József kisgazda pártelnök fiával szemben - közölte a Népszabadsággal Garamvölgyi László rendőrségi szóvivő. Az ügyben gyanúsítottként kihallgatott további négy személy, köztük Benczéné dr. Tóth Judit ügyvéd, aki az FKGP képviselőjeként vett részt az ÁPV Rt. felügyelőbizottságának munkájában, valamint a kazettaügyet kirobbantó Deésy Géza vállalkozó ellen befolyással üzérkedés alapos gyanúja miatt folytatódik az eljárás. Az ORFK a nyomozati iratokat hétfőn ismerteti az érintettekkel és védőikkel, majd vádemelési javaslattal továbbítja azokat a Fővárosi Főügyészségre.

Nincs bizonyíték a hárommillió forint átvételére

A napilap értesülése szerint a rendőrség a nyomozás lezárását megelőzően egyeztetett a Fővárosi Főügyészség illetékeseivel, akik szerint Torgyán Attila esetében a nyomozati anyag nem vádképes. Noha egyes vallomások valóban arra utalnak, hogy Benczéné dr. Tóth Judit közvetítésével Torgyán Attila egy vállalkozástól kapott hárommillió forintot, a pénz átvételét azonban semmi nem támasztja alá, és közvetett bizonyítékok sem utalnak rá.

Az úgynevezett kazettaügyet januárban robbantotta ki a Népszava. A laphoz eljuttatott iratok és egy titokban készült hangfelvétel ugyanis arról szólt, hogy vállalkozók 2000 tavaszán hárommillió forintot kívántak eljuttatni Torgyán Attilához abban a reményben, hogy az FKGP elnökének a fia közbenjár apjánál cégük érdekében. A szóban forgó vállalkozás az Agropark Kht. volt, amely előzőleg egy százmilliós nagyságrendű projekthez kért, de nem kapott támogatást a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztériumtól.

"Az Agropark Kht. sorsa a Torgyán család szponzorálásától függött"

Később a társaság egy tanulmány megírásáért ötmillió forintot kapott az Agrárinnovációs Kht.-től. Deésy Géza, aki egykor Torgyán József, később az Agropark Kht. gazdasági tanácsadója volt (egyidejűleg vádlott a Stadler-perben), titokban rögzítette azt a beszélgetést, amikor az Agrárinnovációs Kht. egyik irodájában megállapodtak arról, hogyan juttatják el Torgyán Attilának a hárommillió forintot. A közvetítői szerep Benczéné dr. Tóth Juditra várt, aki Deésy szerint az előzőleg gondosan egyeztetett virágnyelven visszajelezte, hogy a pénzt átadta a címzettnek. Deésy később úgy nyilatkozott, világossá vált számára, hogy az Agropark Kht. előmenetele attól függ, vállalja-e a társaság a Torgyán család valamelyik tagjának szponzorálását.

A hatóságok a Népszava által közölt, bűncselekményre utaló adatok alapján nyomozást rendeltek el. Gyanúsítottként hallgatták ki Benczénét, Torgyán Attilát, Mittermayer Ferencet és feleségét, az Agropark Kht. vezetőit, majd később az ügyet kirobbantó Deésy Gézát is. Valamennyiük ellen befolyással üzérkedés alapos gyanúja miatt indult eljárás. A rendőrség szerint bizonyítható, hogy a Mittermayer házaspár megbízást adott a kenőpénz továbbítására, és az is, hogy az ügylet lebonyolításában közreműködött Deésy és Benczéné is. Nem bizonyítható ugyanakkor, hogy Torgyán Attilához eljutott a neki szánt pénz.