Boglárka
19 °C
35 °C

Megszűnik a magyar cégek előnye a közbeszerzésben

2003.08.13. 08:49
Rövidebb idő alatt több pénzt lehet majd szétosztani közbeszerzési eljárásokkal a kormány tervezete szerint. A közbeszerzési törvény módosítása hátrányosan érintheti a hazai pályázókat, megszűnik ugyanis kivételezett helyzetük.
Az uniós csatlakozás miatt módosítják a közbeszerzési eljárást - írja a Magyar hírlap. A legfontosabb változás, hogy az európai jogrenddel összhangban megszűnik a hazai vállalatok kivételezett helyzete.

Azonos elbánás

Az eddigi szabályok szerint kötelező a magyarországi kivitelezőket előnyben részesíteni hazai beruházások esetén. A csatlakozás után az unió más országában letelepedett beruházókat is azonos, nemzeti elbánás illeti meg.

Az új törvény a tervek szerint három értékhatárt és három eljárási módot állapít meg - írja a Magyar Hírlap. Az uniós értékhatár 160 ezer eurótól ötmillió euróig terjed, ezeknél a beszerzéseknél az unió irányelvei szerint kel lebonyolítani az eljárást.

Gyorsított eljárás

A hazai közbeszerzési határ áruvásárláskor és szolgáltatások megrendelésekor 25 millió forint lenne. Építési beruházásnál az értékhatár hetven-, építési koncessziónál százmillió forint lenne az értékhatár.

A hazainál magasabb, de az uniós értékhatárt el nem érő beszerzéseknél a hazai eljárási szabályok lesznek a mértékadók. A tervezett rövidebb határidőket és tárgyalásos megoldásokat is megengedne.

A harmadik csoportba a hazai értékhatár alatti beszerzések tartoznak - írja a Magyar Hírlap. A szabadkézi vételnek nevezett eljárás értékhatára hétszázezer forintról kétmillió forintra nőne.

2002-ben 801 milliárd forint értékben folytattak le közbeszerzési eljárásokat, ez 32 százalékos növekedés a 2001-es adatokhoz képest - írja a Magyar Hírlap.