Emőke
-4 °C
9 °C

Az MSZP nem akar egységes vizitdíjat

2006.08.08. 16:42
Az MSZP koncepciója eltér a koalíciós partnerétől az egészségügy átalakításának kérdésében, Katona Béla ugyanakkor nem tartja áthidalhatatlannak a különbségeket. A szocialisták nem támogatják az egységes vizitdíjat, és százalékos alapon támogatnák a gyógyszereket. A Fidesz maszatolást emleget.

A koalíciós pártok eltérően gondolkodnak arról, hogy milyen módon kellene átalakítani az egészségügyi ellátórendszert, a két párt végső célja azonban megegyezik, mondta el Katona Béla, az MSZP frakcióvezető-helyettese keddi sajtótájékoztatóján. Szerinte a legfontosabb különbség a két párt koncepciójában a vizitdíj bevezetésének kérdése, amit az SZDSZ egységes összegben határozna meg, az MSZP szerint ez viszont „nem kellően reformértékű” lépés.

Számlaadás

A szocialisták álláspontja szerint január 1-ig meg kell teremteni az egyéni számlaadás feltételeit, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy a beteg az egészségügyi szolgáltatás igénybe vétele után aláírja az ellátásáról szóló számlát, ami az elszámolás alapja a biztosító és az egészségügyi intézmény között. A beteg ennek a számlának egyelőre nem meghatározott hányadát fizetné ki vizitdíjként, indokolt esetben az állam kedvezményeket biztosít.

Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke hozzátette, hogy „az ingyenesség hamis látszatával kell leszámolni” az egészségügyben. Elmondta azt is, hogy például a szűrővizsgálatok továbbra is ingyenesek maradnak, de a betegek hozzájárulására szükség van.

Katona kiemelte, hogy a szocialisták a gyógyszerek támogatási rendszerével sem értenek egyet, ők kizárólag a százalékos támogatást finanszíroznák a dobozáras helyett. A patikaalapításról szólva kijelentette, hogy a két legfontosabb dolog a területileg egyenlő ellátás és a hétvégi, éjszakai ügyelet biztosítása. A frakcióvezető-helyettes elmondta, hogy tartják magukat a kormányprogramhoz, így 2007 végén, a számok ismeretében tervezik eldönteni, hogy egy vagy több biztosítós modellt kell-e bevezetni.

Az SZDSZ egyetért az MSZP-vel abban, hogy "valamilyen önrészfizetési módszer bevezetése indokolt az egészségügyi ellátásoknál." Mint írták, "az SZDSZ nyitott arra, hogy az önrészfizetés elnevezéséről és technikájáról egyeztessen". Ugyanakkor nem értenek egyet az MSZP-frakcióval abban, hogy a több-biztosítós rendszer bevezetéséről szóló döntést elhalasszák. A miniszterelnök a balatonőszödi kormányülés után világossá tette: a döntést 2006 végéig előre hozzák. Ebben a liberálisok a kormány és Gyurcsány Ferenc álláspontja mellett vannak, áll a szabad demokraták közleményben.

Maszatolás

Folytatódik a "maszatolás" az egészségügyben - így reagált a Fidesz kommunikációs vezetője a kedden bejelentettekre. Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy Kökény Mihály is többször azt mondta a kampányban, hogy nem lesz fizetős az egészségügy, ehhez képest ma már arról folyik a vita, hogy a vizitdíjat milyen formában vezessék be. "Függetlenül attól, hogy vizitdíjnak hívjuk, vagy sem, fix összeget kell fizetni, vagy százalékos arányt, számla ellenében, vagy sem, ma vagy holnap, az eredmény ugyanaz: fizetőssé fogják tenni az egészségügyet" - mondta a Fidesz szóvivője.