Ödön
1 °C
11 °C

A Centrumért büntetik a kereszténydemokratákat

2002.02.05. 18:11
Továbbra is visszatartja a Kereszténydemokrata Néppárt költségvetési támogatását a Pénzügyminisztérium. A tárca most azzal az indokkal tartja vissza a pártnak automatikusan járó milliókat, hogy annak vezetése belépett a Centrum Pártba. A KDNP kettős tagságot biztosított már korábban tagjainak, ezért a választások előtti időhúzásnak tartják a kampányolást nehezítő lépést.
A Pénzügyminisztérium továbbra sem hajlandó a Kereszténydemokrata Néppárt állami támogatásának folyósítására. A minisztérium szerint a KDNP azért nem kaphatja meg az idei első negyedéves 11,5 millió forintnyi párttámogatását, mert vezetősége belépett a Centrum Pártba, így gyakorlatilag már nem tekinthetőek a költségvetési pénz címzettjének.

A PM ezért a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz fordult, hogy az helyezze letétbe az összeget. A minisztérium az indoklás szerint, "nen a nemfizetés, vagy az elkülönített számlán történő pénztartás mellett döntött, hanem teljesítési szándékát hangsúlyozva kéri a letétbehelyezés útján történő teljesítés elfogadását".

Tavaly nyár óta "ülnek" a KDNP pénzén

A Varga Mihály, a Fidesz alelnöke által vezetett minisztérium egyéként már tavaly nyár óta visszatartja a kereszténydemokraták választási szereplésük után automatikusan járó költségvetési pénzét, arra hivatkozva, hogy a pártvezetésével kapcsolatban jogbizonytalanságot észlelt. A bíróság akkor elutasította a támogatás letétbe helyezését, ám a PM továbbra is kitartott álláspontja mellett, így már több mint 35 millió forinttal tartozik a pártnak.

A KDNP szerint a minisztérium valótlanságokat állított bírósági beadványába. A PKKB-hoz benyújtott kérelmében a párt azt állítja, hogy a kormányzat időhúzási szándékkal és mondva csinált indokokkal akarja megtagadni a pénz kifizetését, ami nehezíti a párt felkészülését a választásokra. Sőt a hiányzó pénz miatt jelentős köztartozásokat is felhalmozott a KDNP. A kereszténydemokraták egyébként módosítva a szervezet alapszabályát lehetővé tette a vezetőség Centrum Pártba belépő tagjainak a kettős tagságot, így azok továbbra is részesei maradnak a párt irányító testületének.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?