Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

A KDNP kapja az egyházügyet?

2002.05.06. 11:33
A Kereszténydemokrata Néppárt kaphatja az egyházi ügyekért felelős államtitkári címet. A kancelláriába az 1998 előtti magasabb szintre visszakerülő poszttal "honorálnák" a Centrum Párt választási szolgálatait. A KDNP koalíción kívül vehet részt a kormányzati munkában. 1998-tól az MDNP kapott hasonló szerepet, ám az Orbán-kormányban résztvevő politikusok többsége elhagyta a parlamenten kívül rekedt kis pártot.
A formálódó koalíciós tervek szerint egyre valószínűbb, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt politikusa kap megbízást az egyházi ügyek intézésére.

Kereszténydemokrata után kereszténydemokrata

Az Index információi szerint a Miniszterelnöki Hivatalba visszakerülő egyházi titkárság vezetésével Bartók Tivadart, a KDNP elnökét, vagy Füzessy Tibort, az Antall-kormány kereszténydemokrata titokminiszterét bíznák meg. Úgy tudjuk, hogy a feladatkört, amelyet az Orbán-kormány helyezett helyettes államtitkári szintre az általa létrehozott Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumába, ismét államtitkári szintre emelnék. A helyettes államtitkári posztot jelenleg Semjén Zsolt, szintén egykori KDNP-s politikus tölti be. Semjén Giczy György viharos pártelnökké választását követően távozott a pártból.

Terhelt viszony

A KNDP a Centrum Párt részeként a választások alatt egyértelműen a kormányváltó erők mellé állt. Több választókörzetben a párt jelöltje akadályozta meg a jobboldal győzelmét. A kereszténydemokraták Fideszhez fűződő viszonyát terhelte többek között, hogy a Varga Mihály pénzügyminiszter, Fidesz-alelnök 2001 közepe óta tisztázatlan pártvezetési kérdésekre hivatkozva visszatartotta az 1998-as választási szereplése alapján a KDNP-nek járó állami támogatást. A kereszténydemokraták értékelése szerint a miniszter a kampányidőszakra való felkészülést kívánta ellehetetleníteni a Békejobb helyén formálódó Centrumban részt vállaló KDNP számára. Az Index információi szerint a kereszténydemokraták mellett a Centrum más politikusainak pozícióhoz segítéséről sem tettek le az MSZP-ben.

Koalíción kívül, kormányon belül

Az egyházügyi poszttal az MSZP-SZDSZ együttműködés újabb, a koalíción kívüli pártot emelhet be a kormányzati tevékenységbe. Mint emlékezetes a Fidesz-vezette hármas koalíción kívül az Magyar Demokrata Néppárt is kapott államtitkári megbízásokat 1998-ban. Az Orbán-kormány négy éve alatt azonban az MDNP olyan pozíciót kapott politikusai, mint Bogár László, MeH-államtitkár és Pálinkás József, jelenlegi oktatási miniszter, elhagyták a pártot. Pusztai Erzsébet pártelnöknek viszont az MDNP békejobbos politikája miatt kellett távoznia az egészségügyi tárca politikai államtitkárságáról.