Ödön
2 °C
11 °C

A KDNP kapja az egyházügyet?

2002.05.06. 11:33
A Kereszténydemokrata Néppárt kaphatja az egyházi ügyekért felelős államtitkári címet. A kancelláriába az 1998 előtti magasabb szintre visszakerülő poszttal "honorálnák" a Centrum Párt választási szolgálatait. A KDNP koalíción kívül vehet részt a kormányzati munkában. 1998-tól az MDNP kapott hasonló szerepet, ám az Orbán-kormányban résztvevő politikusok többsége elhagyta a parlamenten kívül rekedt kis pártot.
A formálódó koalíciós tervek szerint egyre valószínűbb, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt politikusa kap megbízást az egyházi ügyek intézésére.

Kereszténydemokrata után kereszténydemokrata

Az Index információi szerint a Miniszterelnöki Hivatalba visszakerülő egyházi titkárság vezetésével Bartók Tivadart, a KDNP elnökét, vagy Füzessy Tibort, az Antall-kormány kereszténydemokrata titokminiszterét bíznák meg. Úgy tudjuk, hogy a feladatkört, amelyet az Orbán-kormány helyezett helyettes államtitkári szintre az általa létrehozott Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumába, ismét államtitkári szintre emelnék. A helyettes államtitkári posztot jelenleg Semjén Zsolt, szintén egykori KDNP-s politikus tölti be. Semjén Giczy György viharos pártelnökké választását követően távozott a pártból.

Terhelt viszony

A KNDP a Centrum Párt részeként a választások alatt egyértelműen a kormányváltó erők mellé állt. Több választókörzetben a párt jelöltje akadályozta meg a jobboldal győzelmét. A kereszténydemokraták Fideszhez fűződő viszonyát terhelte többek között, hogy a Varga Mihály pénzügyminiszter, Fidesz-alelnök 2001 közepe óta tisztázatlan pártvezetési kérdésekre hivatkozva visszatartotta az 1998-as választási szereplése alapján a KDNP-nek járó állami támogatást. A kereszténydemokraták értékelése szerint a miniszter a kampányidőszakra való felkészülést kívánta ellehetetleníteni a Békejobb helyén formálódó Centrumban részt vállaló KDNP számára. Az Index információi szerint a kereszténydemokraták mellett a Centrum más politikusainak pozícióhoz segítéséről sem tettek le az MSZP-ben.

Koalíción kívül, kormányon belül

Az egyházügyi poszttal az MSZP-SZDSZ együttműködés újabb, a koalíción kívüli pártot emelhet be a kormányzati tevékenységbe. Mint emlékezetes a Fidesz-vezette hármas koalíción kívül az Magyar Demokrata Néppárt is kapott államtitkári megbízásokat 1998-ban. Az Orbán-kormány négy éve alatt azonban az MDNP olyan pozíciót kapott politikusai, mint Bogár László, MeH-államtitkár és Pálinkás József, jelenlegi oktatási miniszter, elhagyták a pártot. Pusztai Erzsébet pártelnöknek viszont az MDNP békejobbos politikája miatt kellett távoznia az egészségügyi tárca politikai államtitkárságáról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?