Piroska
-2 °C
5 °C

A Szolidaritás értéke: plusz 200 millió

2006.05.05. 17:06
A Fidesz elnökét a politkai haszon mellett a jelentős, több forrásból érkező bevételnövekedéssel is győzködte a KDNP azért, hogy Orbán Viktor mondjon igent az önálló kereszténydemokrata frakcióra. Az elnöki áldással csak az Országgyűlés kiadásait évi 144 millió forinttal növeli az ötödik képviselőcsoport, a KDNP pártalapítványa pedig évi 70 milliót kap majd az államtól. És ez nem minden.

Jelentős anyagi haszna van a Kereszténydemokrata Néppártnak abból, hogy önálló parlamenti frakciót alapíthat, a párt amely frakciószövetsdéget alkot a Fidesszel, Magyar Szolidaritás Frakciószövetség néven. A kereszténydemokraták saját képviselőcsoportja révén jogosult arra, hogy tagokat delegáljon az Országos Rádió és Televízió Testületbe, a közmédiumok kuratóriumi elnökségébe és ellenőrző szerveibe, az MTI Tulajdonosi Tanácsadó Testületébe, valamint az ÁPV Rt. és az MTI felügyelőbizottságába. Ezek a posztok számos újabb pártmegbízottnak biztosítanak négy évre szóló fizetést és kiemelt juttatásokat.

Ezen kívül egy önálló képviselőcsoport pénzbeli támogatásra is jogosult. A KDNP-frakció megalakulása havi 12 millió forinttal növeli a parlamenti hivatal kiadásait, azaz éves szinten 144 milliós extra költséggel jár a Fidesz választási szövetégesének kiválása. Frakciópénzt kap ugyanis minden képviselőcsoport, egy korábbi pártközi megállapodás szerint a kis frakciók függetlenül a létszámuktól 25 képviselő alapdíjára - ez jelenleg 220 800 forint - jogosultak havonta. Ebből az 5,5 milliós támogatásból alkalmazhatják például a nem köztisztviselő szakértőket.

A 12 milliós havi össztámogatás fennmaradó részét a frakcióakalmazottak, hivatali munkatársak fizetése teszi ki. Az új parlamenti párt a Fidesz mellett külön sajtóirodát és hivatalt működtethet: a 23 fős KDNP-s csoport számára 13 alkalmazottat finanszíroz a Ház, személyenként bruttó 350 ezer forint erejéig.

Nem jelentős költség, de a havi 12 milliós költség-növekedésben szerepe van annak is, hogy az önálló frakció alakításnak a következményeképp plusz egy frakcióvezetői javadalmazást és plusz egy fizetett helyettest kell fizetnie a parlamenti hivatalnak. A frakcióvezetők a képviselői alapdíj mellé fizetésük 120 százalékát kapják meg, helyettesük pedig az alapdíjon felül 100 százalékos pótlékban részesül.

A kereszténydemokraták pártalapítványa is támogatásra jogosult, igaz, ezt nem a parlamenti költségvetésből fizetik. Ennek összegét szintén a képviselői alapdíj határozza meg, a mostani alapdíjjal számolva a KDNP-t évi több mint 70 millió forint illeti meg, az idei évre eső rész így 35 millió körül alakulhat.