Sára, Márió
-5 °C
2 °C

A KDNP lesz a Fidesszel egyesülő párt az unióban?

2002.10.31. 11:57
Harrach Péter, a Fidesz-frakción belül helyet foglaló Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke szerint nem bűnös dolog pártegyesülésben gondolkodni. Az Orbán-kormány egykori minisztere várhatóan a hétvégén - egy öt évvel korábbi állapotot visszaállító bírósági döntés nyomán - elfoglalhatja a Kereszténydemokrata Néppárt irányítói posztját. A KDNP eddigi elnöke szerint viszont pártja csak arra kell az eddig fideszes kereszténydemokratáknak, hogy legyen mit egyesíteni majd az Orbán-féle uniópártban.
A KDNP eddigi elnöke szerint csak az uniópárt létrehozásához kell a Fidesz vezetőnek a párt.

Legyen mit beolvasztani

Bartók Tivadar úgy véli, hogy a "gyakorlatilag Fidesz-képviselővé vált" MKDSZ-es személyiségek csupán meg akarják szerezni a kereszténydemokrata párt nevét, hogy az MDF távolodása után "legyen mit pártként beolvasztani" az Orbán Viktor vezetése alatt várhatóan létrejövő unióban. Bartók azzal kapcsolatban nyilatkozott az Indexnek, hogy szombaton a Legfelsőbb Bíróság jogerős döntése nyomán az 1997-es összetételben ül össze a párt országos választmánya.

A bíróság szerint ugyanis öt éve jogszabályellenes személyi döntések születtek a KDNP legfőbb fórumán. Az KDNP eddigi elnöke a bírósági határozattal kapcsolatban úgy vélekedett, hogy az az időközben elfogadott új alapszabály miatt törvénytelen, ezért jogegységi döntést kér a Legfelsőbb Bíróságtól, valamint az Alkotmánybírósághoz fordul az ügyben.

Elkötelezett integracionisták

Harrach Péter, az MKDSZ elnöke szerint "nem bűnös dolog" a pártok esetleges későbbi egyesülésben gondolkodni. Harrach Péter az Index kérdésére elismerte, hogy Orbán Viktorral folytatott megbeszélésén szóba kerül a kereszténydemokrata párt ügye is. Mint ismeretes, a volt miniszterelnök a napokban tett nyilatkozataiban a választási vereség után is szorgalmazta a jobboldal egységesítését unió párt vagy pártunió formájában.

A Fidesz-frakció keretein belül működő szervezet vezetője hangsúlyozta: az MKDSZ már alapszabályában is rögzítette, hogy elkötelezett híve a jobboldali integrációnak. Hozzátette, hogy jelenleg van olyan törekvés is, amely szerint a kereszténydemokratáknak az MDF-fel kellene szorosabb kapcsolatokat kialakítania, véleménye szerint azonban nem a Fideszen kívüli újabb pólus kialakítása, hanem a három párt együttműködése lenne a helyes út.

Öt éves groteszk

A szombati ülésen valószínűleg tisztújításra is sor kerül. Amennyiben az MKDSZ-es irányzat kerekedik felül, várhatóan az Országgyűlés doyen-ét, Varga Lászlót jelölik az elnöki tisztre, helyettesei pedig Harrach és Semjén Zsolt, korábbi KDNP-alelnök lesznek. A döntés annál valószínűbb, mert az eddig pártvezetés, amely a Centrum Pártban való részvételével hozzájárult az előző kormány választási vereségéhez, számos képviselője nem kapott meghívót az ülésre.

Akiket nem hívtak meg

A bíróság ugyanis elfogadta a felpereseknek azt az indítványát is, hogy a mintegy 250 fős testületből 41 tagot ne hívjanak meg. A "persona non graták" között van Mizsei Zsuzsa, a párt egykori alelnöke, későbbi választmányi elnöke, és Füzessy Tibor, a KDNP utolsó parlamenti alelnöke is. Füzessy szerint egyébként az öt évvel korábbi állapot visszaállítása egy változó pártban "groteszk gondolat", különösen azért, mert ezzel többek között olyan emberekre bízzák a pár sorsát, akik azóta más pártokban vállaltak szerepet, vagy szabályosan kiléptek a KDNP-ből.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!