Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A KDNP lesz a Fidesszel egyesülő párt az unióban?

2002.10.31. 11:57
Harrach Péter, a Fidesz-frakción belül helyet foglaló Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke szerint nem bűnös dolog pártegyesülésben gondolkodni. Az Orbán-kormány egykori minisztere várhatóan a hétvégén - egy öt évvel korábbi állapotot visszaállító bírósági döntés nyomán - elfoglalhatja a Kereszténydemokrata Néppárt irányítói posztját. A KDNP eddigi elnöke szerint viszont pártja csak arra kell az eddig fideszes kereszténydemokratáknak, hogy legyen mit egyesíteni majd az Orbán-féle uniópártban.
A KDNP eddigi elnöke szerint csak az uniópárt létrehozásához kell a Fidesz vezetőnek a párt.

Legyen mit beolvasztani

Bartók Tivadar úgy véli, hogy a "gyakorlatilag Fidesz-képviselővé vált" MKDSZ-es személyiségek csupán meg akarják szerezni a kereszténydemokrata párt nevét, hogy az MDF távolodása után "legyen mit pártként beolvasztani" az Orbán Viktor vezetése alatt várhatóan létrejövő unióban. Bartók azzal kapcsolatban nyilatkozott az Indexnek, hogy szombaton a Legfelsőbb Bíróság jogerős döntése nyomán az 1997-es összetételben ül össze a párt országos választmánya.

A bíróság szerint ugyanis öt éve jogszabályellenes személyi döntések születtek a KDNP legfőbb fórumán. Az KDNP eddigi elnöke a bírósági határozattal kapcsolatban úgy vélekedett, hogy az az időközben elfogadott új alapszabály miatt törvénytelen, ezért jogegységi döntést kér a Legfelsőbb Bíróságtól, valamint az Alkotmánybírósághoz fordul az ügyben.

Elkötelezett integracionisták

Harrach Péter, az MKDSZ elnöke szerint "nem bűnös dolog" a pártok esetleges későbbi egyesülésben gondolkodni. Harrach Péter az Index kérdésére elismerte, hogy Orbán Viktorral folytatott megbeszélésén szóba kerül a kereszténydemokrata párt ügye is. Mint ismeretes, a volt miniszterelnök a napokban tett nyilatkozataiban a választási vereség után is szorgalmazta a jobboldal egységesítését unió párt vagy pártunió formájában.

A Fidesz-frakció keretein belül működő szervezet vezetője hangsúlyozta: az MKDSZ már alapszabályában is rögzítette, hogy elkötelezett híve a jobboldali integrációnak. Hozzátette, hogy jelenleg van olyan törekvés is, amely szerint a kereszténydemokratáknak az MDF-fel kellene szorosabb kapcsolatokat kialakítania, véleménye szerint azonban nem a Fideszen kívüli újabb pólus kialakítása, hanem a három párt együttműködése lenne a helyes út.

Öt éves groteszk

A szombati ülésen valószínűleg tisztújításra is sor kerül. Amennyiben az MKDSZ-es irányzat kerekedik felül, várhatóan az Országgyűlés doyen-ét, Varga Lászlót jelölik az elnöki tisztre, helyettesei pedig Harrach és Semjén Zsolt, korábbi KDNP-alelnök lesznek. A döntés annál valószínűbb, mert az eddig pártvezetés, amely a Centrum Pártban való részvételével hozzájárult az előző kormány választási vereségéhez, számos képviselője nem kapott meghívót az ülésre.

Akiket nem hívtak meg

A bíróság ugyanis elfogadta a felpereseknek azt az indítványát is, hogy a mintegy 250 fős testületből 41 tagot ne hívjanak meg. A "persona non graták" között van Mizsei Zsuzsa, a párt egykori alelnöke, későbbi választmányi elnöke, és Füzessy Tibor, a KDNP utolsó parlamenti alelnöke is. Füzessy szerint egyébként az öt évvel korábbi állapot visszaállítása egy változó pártban "groteszk gondolat", különösen azért, mert ezzel többek között olyan emberekre bízzák a pár sorsát, akik azóta más pártokban vállaltak szerepet, vagy szabályosan kiléptek a KDNP-ből.