Hotelt húztak a KDNP-székház romjaira

2006.06.21. 15:36
A Hotel Dóm építési munkálatai alatt tűntek el végleg a lepattant Sport Mozi maradványai, amelyből korábban a KDNP igyekezett székházat faragni. A pártvezetés 90 millióért, bontási engedéllyel értékesítette a zuglói pártingatlant, amelyet hivatali elődje 2000-ben még 30 millióért vásárolt, abból a 450 millióból, amit az eredeti székház értékesítéséből kasszirozott. Az előnyösnek tűnő üzletek ellenére a KDNP-nek mégis voltak időszakai, amikor a prominenseknek saját zsebből milliókkal kellett kisegíteni a pártbüdzsét.

A Mitrabau Kft. (Mitra (lat.): püspöksüveg) eladásával vált meg a Kereszténydemokrata Néppárt 2005-ben a zuglói Sport Mozi épületétől. A párt egyszemélyes gazdasági vállalkozását és vele a félbemaradt átépítéstől romos ingatlant az Ökocentrum Rt. vette meg 90 millió forintért.

Pedig háklis volt

A vásárló cég heteken belül megnyitja a Thököly út melletti telken egy év alatt felhúzott szállodáját, a Hotel Dómot. A Sport Mozi eltűnt. A KDNP pártügyésze, Rubovszky György szerint egyetlen érdeklődő sem jelentkezett, aki a párt korábbi vezetése által megálmodott irodaház-kezdeményt akarta volna megvásárolni. Bartók Tivadar pártelnök és kft-ügyvezető háromszintes, nagy kiadható irodákkal rendelkező, télikertes épületet tervezett a moziból, az építkezés azonban pénzhiány miatt gyorsan kifulladt.


Fotók: Huszti István

Az eladásnál az is problémát jelentett, hogy a mozi egy megosztott tulajdonú telken állt, ezért a társtulajdonosának, a Szent Domonkos Rend Magyarországi Rendtartományának is jóvá kellett hagynia, hogy a vevő lebonthassa az épületet. A rend korábban kifejezetten "háklis" volt az 1995-ben visszakapott mozira: a 90-es évek végén a bérlő, a Budapestfilm nem vetíthetett olyan filmeket, amelyeket egy erkölcsös keresztény pornográfnak találna. Az Index információi szerint a bontás engedélyezése érdekében maga a pártelnök, Semjén Zsolt járt közben a rendnél, sikerrel.

Milliókat fizetettek be

Az üres telek értékesítésével elvileg jó üzletet csináltak a kereszténydemokraták, hiszen több mint háromszor annyit kaptak érte, mint amennyiért 2000-ben megvették az akkor még működőképes mozit. A jelenlegi pártvezetés szerint viszont a 2002-ben egy bírósági ítélettel "visszakapott" KDNP pénzügyei olyan rosszul álltak, hogy a nagy összegű bevétel is alig fedezte a felhalmozott adóságokat.

Miután a pártért Bartókék és a Varga László-Semjén Zsolt nevével fémjelzett csoport közötti pereskedésből az utóbbiak kerültek ki győztesen, a Mitrabaut is elfoglalta a győztes. "Leváltottak, mint a szél" - kommentálta a történteket Bartók. Semjén szerint viszont a gyors személyi döntések ellenére is történtek meglepetések. Csak később derült ki, hogy az 1000 forintos minuszon álló pártszámla mellett 16 milliós adótartozása is volt a pártnak. A pártelnök szerint a kassza rendbetétele érdekében a párt prominenseinek anyagi áldozatot is vállalniuk kellett, Harrach Pátertől Rubovszkyig mindenki milliós összeggel járult hozzá az adósságok törlesztéséhez.

Toronyházból indultak

A Sport Mozi egyébként lényegében szintén fizetési nehézségek miatt került a párthoz. A Bartók-féle vezetés, akkor még Giczy Györggyel együtt azt követően szerezte meg viszonylag olcsón a domonkosoktól, hogy eladta a rendszerváltás után a kereszténydemokratáknak juttatott pártszékházat. A MOM Művelődési Ház mellett álló Nagy Jenő utcai toronyházat egy alig pár hónapja működő kis Kft. vette meg 450 millióért. A pártközpont bérleti szerződés alapján egy ideig még a budai irodaházban maradhatott, a befolyt összeg egy részéből pedig 2000. június 1-jén megvették a mozit. A KDNP 2002-ben bekapcsolódott a Centrum Párt kampányába, a 70 milliós állami párttámogatásból azonban már nem jutott a kereszténydemokratáknak.  • Hírek
  • Személyi kölcsön