Boglárka
19 °C
35 °C

Orbán hídszerepet ad a keresztény­­demokratáknak

2003.08.21. 14:01
A Jézus Krisztus Szupersztárból felhangzó részletek után írja alá Orbán Viktor Fidesz-elnök a kereszténydemokratákkal kidolgozott együttműködési dokumentumot. Az MKDSZ-szel kötött hivatalos megállapodás szerint ezen túl a Fidesz-frakció részeként működő szervezet lesz a híd minden más keresztény szervezet felé.
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége pénteki ülésén Győrben Lanczendorfer Erzsébet köszöntője után Pápai Lajos megyés püspök tart előadást, majd Sasvári Sándor a "Jézus Krisztus Szupersztár" című rockoperából énekel. Ezt követően kerül sor Orbán Viktor és Harrach Péter beszédére.

Garantált helyek

A Fidesz-MPSZ nevében a volt kormányfő írja alá a Magyar Kereszténydemokrata Szövetséggel azt a megállapodást, amely rögzíti a szervezet delegáltjainak számát a párt minden döntéshozó szervében. Harrach Péter elmondta, hogy mostantól garantáltan egy MKDSZ-es tagja lesz a pártelnökségnek, öt az országos választmánynak, és tízen képviselik a szervezetet a kongresszusokon. Az eddig érvényben lévő, a választások előtt kötött ad hoc megállapodást váltó dokumentum egy helyet biztosít a kereszténydemokratáknak minden választókerület elnökségében is.

Kész a politikai szerepre

A Fidesz által már korábban jóváhagyott megállapodás egyébként a "híd szerepét" szánja az MKDSZ-nek. A párthoz ugyanis a jövőben Harrach Péter vezette kereszténydemokrata szövetségen keresztül kapcsolódhatnak azok a keresztény szervezetek, csoportok, amelyek nyílt állásfoglalással kívánják felvállalni politikai hovatartozásukat. Harrach Péter az Index kérdésére elképzelhetőnek mondta, többek között az aláírási ceremóniának is helyet adó KÉSZ kapcsolódását, hiszen ez a szervezet többször is szerepet vállalt politikai ügyekben. Mint emlékezetes, a KÉSZ szervezésében az MSZP Köztársaság téri székháza előtt tartottak tiltakozó tüntetéseket a 2002-es választások előtt.

Biztos befutóként

A pénteken érvénybelépő megállapodás két helyet biztosít az uniós választás Fidesz-listáján a kereszténydemokratáknak. Az MKDSZ kapja az EP-lista biztos befutónak számító 5. helyét, amelyet minden valószínűség szerint Surján László tölt majd be. A szövetség másik jelöltje pedig várhatóan, az ISM egykori helyettes államtitkára, Hölvényi György lesz - nyilatkozta az Indexnek Harrach Péter.