Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Jogerős a választás végeredménye Kecskeméten

2006.05.07. 15:59
Mivel a választás eredményének péntek délutáni kihirdetése után egy napon belül nem érkezett jogorvoslati kérelem Bács-Kiskun megye 2. választókerületében a választás ellen, az eredmény jogerőség vált.

A jogorvoslati eljárás miatt csak pénteken számolták meg a választókerületben a külképviseleteken leadott szavatokkal kiegészítve összesített szavazókör szavazatait, melynek eredményeként Horváth Zsolt, a Fidesz jelöltje nyerte Bács-Kiskun megye 2. választókerületében a mandátumot. Horváth Zsolt 194 szavazattal előzte meg Szécsi Gábort, az SZDSZ-MSZP közös jelöltjét - közölte Peredi Katalin, a választókerületi választási iroda vezetője vasárnap.

Az MSZP több beadványát április 26-án tárgyalta első fokon a egyéni választókerületi választási bizottság, és többségi szavazással úgy döntött, hogy a választás eredményét több esemény alapvetően befolyásolta, ezért a választás megismétlését rendelte el május 7-ére Bács-Kiskun megye 2. számú választókerületében. A döntést Horváth Zsolt, a Fidesz képviselőjelöltje megfellebbezte. A területi választási bizottság május 1-jén helyben hagyta az első fokon született döntést, ami ellen Horváth Zsolt felülvizsgálati kérelmet nyújtott be május 4-én.

A Bács-Kiskun Megyei Bíróság három tagú bírói tanácsa pénteken hozott végzésében megváltoztatta a területi választási bizottság határozatát, és az MSZP kecskeméti szervezete által benyújtott kifogást elutasította, így nem kellett megismételni az országgyűlési választás második fordulóját. A választási iroda a végzés után azonnal összehívta az érintett szavazókör tagjait és a választási bizottságot és a rendőrség által őrzött urnákban lévő szavazatokat összeszámolták.

Bács-Kiskun megye 2. választókerületében a választás első fordulóját Szécsi Gábor, Kecskemét polgármestere nyerte, a kormánypártok közös jelöltjeként. A második fordulót a Fidesz jelöltje, Horváth Zsolt nyerte 239 szavazatkülönbséggel, de a külföldön leadott szavazatok miatt csak részeredményt született. A jogorvoslati eljárás miatt a szavazatokat nem számolták meg április 29-én.