Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Incidensek a romák kecskeméti megemlékezésén

2004.08.01. 21:10
A Kecskeméten egy hete, rendőri intézkedés közben elhunyt fiatalra emlékeztek vasárnap a Bács-Kiskun megyei rendőrség épületénél. A demonstráción megjelent egy ellentüntető, akit három nő a földre tepert, arcát megütötték, szemüvegét pedig összetörték. Később egy dühödt résztvevő a helyi cigány önkormányzat elnökét is megütötte.
Incidens zavarta meg vasárnap a kecskeméti, megyei rendőr-főkapitányság előtt tartott csendes megemlékezést, amelyet a rendőri intézkedés közben július 25-én meghalt 19 éves fiatalember emlékére tartottak. A Roma Polgárjogi Alapítvány és a Kecskeméti Cigány Kisebbségi Önkormányzat által szervezett csendes megemlékezés kezdetén egy budapesti férfi "Elég volt a hisztériából!" és "A rend őre dicséretet érdemel!" feliratú táblákkal felállt a rendőrség épületének lépcsőjére. A felháborodott romák a tábláit széttépték és elküldték a helyszínről.

Ütlegek az interjú közben

A férfi az újságírók kérdésére válaszolva elmondta, hogy Budapestről érkezett Kecskemétre, egyénileg tiltakozik a kialakult hisztéria miatt, "mert - fogalmazott - ehhez nekem is jogom van." Ekkor az újságírók közé ugrott három nő, akik a férfit a földre teperték, arcát megütötték, szemüvegét összetörték. A vérző arcú férfi megverését a rendezők nem próbálták megakadályozni, egyedül Száva Vince, a Magyarországi Nemzeti- Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesületének elnöke és pár újságíró próbált segíteni a férfin, aki, miután kiszabadult, elhagyta a helyszínt.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke az MTI-nek elmondta: fel vannak háborodva azon, hogy a vizsgálatok befejezése előtt visszahelyezték a szolgálatba azt a rendőrt, aki a körözött fiatalembert elfogta és akinek intézkedése közben a fiú életét vesztette. Kijelentette: "Egy új, igazságügyi orvos szakértői vizsgálatot kezdeményezünk, mert az igazság kiderítése mindenki számára fontos nem csak roma kerülhet ilyen helyzetbe."

Megütötték a romavezért is

A csendes megemlékezésen több mint száz ember vett részt, egy busznyi megemlékező Budapestről érkezett. A csendes megemlékezésen egy dühös asszony megütötte a Kecskeméti Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökét, Agócsné Karádi Olgát. Agócsné az MTI-nek elmondta: "Azt nehezményezték, hogy az elmúlt héten nem voltam itt az események idején. Balatonnál voltam fiatalokkal egy táborban, ezért nem tudtam itt lenni. Megbocsátok annak aki megütött."

A rendőrség épülete előtt a megemlékezők gyertyákat gyújtottak. A megemlékezés végén a tömeg, a rendőrség által biztosított útvonalon a Piarista templomhoz vonult, ahol szentmisét celebráltak az elhunyt fiatalember emlékére.