Alfréd
-3 °C
3 °C

Medgyessy: A kormány felelős a határon túliakért

2003.06.26. 16:44
Magyarország a legmagasabb szinten kész tárgyalni Pozsonnyal a kedvezménytörvényről, ha a szlovák fél ezt igényli - hangzott el a Külügyminisztérium sajtótájékoztatóján. A pozsonyi kormány nyilatkozatban utasította el a dokumentumot. Medgyessy Péter miniszterelnök egy vajdasági lapnak adott nyilatkozatában kijelentette: a kormány felelősséget érez a határon túliakért.
A Külügyminisztérium a sajtóban megjelent értékelésektől eltérően kedvező fordulatnak tartja az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének szerdai strasbourgi határozatát, a Jürgens-jelentést a kedvezménytörvényről; a tárca szóvivője szerint Magyarország akár a legmagasabb szinten is kész tárgyalni Szlovákiával a módosított jogszabály végrehajtásáról, amennyiben Pozsony ezt igényli. (A pozsonyi reakciót lásd keretes írásunkban.)

Pozsony elutasítja
A szlovák kormány nyilatkozatban utasította el a magyar kedvezménytörvényt, mert az Pozsony szerint a módosítás után is ellenkezik a szlovák fél álláspontjával. Pozsony felszólítja a magyar kormányt, hogy ne érvényesítse a kedvezménytörvény Szlovákiát megcélzó rendelkezéseit és egyoldalú lépéseivel ne kényszerítse a szlovák felet arra, hogy ellenintézkedésekkel vessen gátat a magyar jogszabály szlovákiai érvényesítésének. A szlovák kormánypártok miniszterei a nyilatkozat mellett, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) kormánytagjai pedig ellene szavaztak a csütörtökön elfogadott nyilatkozatnak.

Okafogyottá váltak

"A strasbourgi határozat üdvözli a kedvezménytörvény módosítását. A dokumentumban szereplő további javaslatok a módosítással okafogyottá váltak. A törvény megfelel a Velencei Bizottság ajánlásainak, a megváltoztatott jogszabályról kifejezetten pozitív nyilatkozatot adott ki Rolf Ekeus, az EBESZ kisebbségi főbiztosa" - közölte Tóth Tamás külügyi szóvivő csütörtöki budapesti tájékoztatóján, az MTI kérdésére válaszolva.

Mint elhangzott, az EBESZ kisebbségi főbiztosa június 24-i nyilatkozatában értékelte a magyar kormány erőfeszítéseit annak érdekében, hogy a kedvezménytörvényt összhangba hozza a nemzetközi normákkal és csökkentse a feszültséget szomszédaival.

Nem valószínű az ellentörvény

Tóth Tamás kitért arra, hogy az ET-határozat utolsó két pontja, amely a kedvezménytörvény hétfői módosítása után készülhetett, és a jelenlegi helyzetre vonatkozik - tehát az értékeléssel és a feladatmegosztással kapcsolatos - teljes mértékben azonos a magyar diplomácia álláspontjával. "Az Európa tanácsi határozat 13. pontja minden érintett felet felhív arra, hogy folytasson érdemi tárgyalásokat a törvény alkalmazása ügyében. A Külügyminisztérium ezt bármelyik szomszédos országgal kész megtenni, amennyiben erre igény mutatkozik" - közölte Tóth Tamás.

Újságírói érdeklődésre elmondta: nem tartja szükségesnek és valószínűnek sem, hogy Szlovákia ellentörvényt készítene. Tóth Tamás hangsúlyozta, hogy Szlovákia érdekeit semmilyen értelemben nem sérti a kedvezménytörvény, egy esetleges ellentörvény készülését pedig - mint mondta - hivatalos megerősítés nem támasztja alá.

Tóth Tamás megemlítette, hogy a visegrádi országok e heti taléi csúcstalálkozóján, amelyen Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő és Kovács László külügyminiszter is részt vett, nem került szóba a kedvezménytörvény módosítása.

A kormány kitart

Medgyessy Péter miniszterelnök szerint a kormány kitart a kedvezménytörvény eredeti célja mellett, de a magyar diplomácia az erélyes fellépést nem azonosítja az álláspontok vak, rugalmatlan képviseletével, s arra törekszik, hogy értelmes kompromisszumok szülessenek. A miniszterelnök az újvidéki Magyar Szó című lapnak adott interjújában megismétli, hogy felelősséget érez a határon túli magyarok sorsa, szülőföldjükön való boldogulása iránt, ezért érzékenyen figyeli véleményük alakulását a magyar kormánnyal kapcsolatosan. A kormány kitart a kedvezménytörvény eredeti célja mellett, s arra törekedett, hogy a módosítások ne szűkítsék, inkább bővítsék a kedvezmények körét.

Fidesz: látványos kudarc

A magyar diplomácia látványos kudarca a kedvezménytörvény kapcsán született Jürgens-jelentés - mondta Németh Zsolt (Fidesz) csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus szerint a magyar kormány önámító módon üdvözölte a jelentés azon pontjait, amelyek a jogszabály további módosítását tartják szükségesnek. Németh Zsolt szerint ez a jelentés hosszabb távon nem válik majd az Európa Tanács büszkeségévé. Az előző ciklus külügyi államtitkára elmondta, hogy a szlovák és a román kormány nyilatkozatban fejezte ki egyet nem értését a módosított kedvezménytörvénnyel, és Szlovákia ellenintézkedéseket is kilátásba helyezett.

Mint mondta, a határon túli magyar szervezetek attól tartanak, hogy a magyar kormány továbbra is szabotálja majd a kedvezménytörvény gyakorlati végrehajtását. Németh Zsolt elérkezettnek látja az időt arra, hogy a magyar kabinet megkezdje a jogszabály végrehajtását, a támogatások kifizetését a határon túli családoknak. A politikus szavai szerint "a Jürgens-jelentés, a határon túli magyar szervezetek jelzése és a szomszédsági viszonyban jelentkező feszültségek igazán rászoríthatnák a kormányt némi önkritikára".